Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ενα νέο όραμα για την Ελλάδα

Του Πασχου Mανδραβελη στην Καθημερινή

Πληθαίνουν οι φωνές των «παραγωγικών» τάξεων (σ.σ.: στην Ελλάδα «παραγωγική τάξη» θεωρούμε τους μεταπράτες, τους εμπόρους, τους αργυραμοιβούς κ.λπ.) για ένα εθνικό σχέδιο στην οικονομία. Δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να είναι πενταετές, όπως στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ, αλλά δηλώνουν ότι χωρίς κάποιο κρατικά υπαγορευμένο όραμα για την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι η μόνη ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα ήταν κρατικοδίαιτη και κρατικά ελεγχόμενη. Με τα θαλασσοδάνεια αμέτρητων «αναπτυξιακών» νόμων, με τις ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και με χιλιάδες νομοθετήματα για τον ανταγωνισμό, οι Ελληνες επιχειρηματίες έγιναν κάτι σαν «free lancer δημόσιοι υπάλληλοι». Ηξεραν ότι βρέξει – χιονίσει, κάνουν – δεν κάνουν σωστές επιχειρηματικές επιλογές, κάποιο ΤΕΜΠΕ θα τους σώσει. Στο όνομα, φυσικά, της ανάπτυξης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το θέμα όμως είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα κρατικό όραμα για να σωθεί. Χρειάζεται…
πολλά και ιδιωτικά οράματα. Οποιος στις δεκαετίες ’60 – ’70 έλεγε ότι οι χίπις γύρω από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ θα πυροδοτούσαν την τρομακτική ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας θα εθεωρείτο τρελός. Τα παιδιά της Σίλικον Βάλεϊ δεν είχαν ένα υπαγορευμένο από την Ουάσιγκτον γκράντε όραμα για τη δημιουργία της πληροφορικής κοινωνίας. Είχαν μικρά οράματα να κάνουν καλούς υπολογιστές. Δεν τους καθοδηγούσε κάποιο σοβιετικού τύπου πλάνο, αλλά δεν υπήρχαν και εμπόδια στο να πετύχουν.

Περισσότερα »

| Post a comment

Δεν υπάρχουν σχόλια: