Powered By Blogger

Σελίδες

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις

Από Factorx | Πεμ. 16 Σεπ 2010, 12:29 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.

Όσοι θεωρούν πως τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν περάσει, πλανώνται. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn: «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

«Η ύφεση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, και η συνεχιζόμενη ανεργία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των δημοκρατιών…», λέει. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η ανεργία έφτασε στο 20%. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις πριν από το 2011. «Αν τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμης ανεργίας, τότε ίσως είναι αποδοτικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.

Από τη πλευρά του, ο Alan Greenspan καταθέτοντας σε επιτροπή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε πως οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα πετύχουμε πιο πολλά αν κάνουμε πιο λίγα… πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν…», είπε. Και συνέχισε: «Δεν λέω πως τα κίνητρα δεν αποδίδουν, λέω όμως πως αποδίδουν πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε… ».

Και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

S.A. (Wall Street Journal, Bloomberg, Daily Telegraph)

  • Share/Bookmark
Σχετικά με το post
Από Factorx τη(ν) Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010, 12:29 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

12 σχόλια για “Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις”

  1. Γιωργης says:

    οι μανιακοι που εβαλαν φωτια στα σπιτια μας,απαιτουν να τους αφησουμε να τη σβησουν με βενζινη

  2. GALA says:

    Για αυτό την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια ο GAP? Και παραβίασε και το Σύνταγμα της κατεχόμενης Ελλάδας.

  3. tsilivithras says:

    Ο Greenspan δεν ήταν που παραδέχτηκε μπροστά από επιτροπή το λάθος (flaw) στην θεωρία περί αυτορύθμισης των αγορών;;

    h**p://www.youtube.com/watch?v=bAH-o7oEiyY

    h**p://www.youtube.com/watch?v=fRu1nIAi9uc&feature=related

  4. Στην Ισπανία (επί Αθνάρ) η ανεργία έχει φτάσει ακόμα και το 25%, οπότε συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Όσο για την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αυτή στην Ελλάδα είναι πλέον καθεστώς μετά τον ΠΑΣΟΚικό ολετήρα, δηλαδή από το 1981 και εντεύθεν. Εδώ λοιπόν κι αν είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

    Κατά τη γνώμη μου, το ΔΝΤ, με τη δεδομένη αποχαύνωση που βλέπει να έχει διαποτίσει ως το μεδούλι τις κοινωνίες, ξέρει ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο. Απλώς ο Στρος-Καν φτιάχνει (ατα λόγια) “φιλολαϊκό” προφίλ για τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές, τίποτα παρααπάνω.

  5. tsilivithras says:

    ” Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.”

    Την βλάβη την υφίσταται το ίδιο το σύστημα όταν οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται.
    Οι φόροι φέρνουν άνοδο των τιμών και απολύσεις.Όλα τα υπόλοιπα είναι “λογιστικοί λαβύρινθοι” που ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται και τον φοβίζουν δίνοντας έτσι στο σύστημα την ευχαίρεια να δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα και αναβλητικές τάσεις.
    Το θέμα είναι αν και κάτα πόσο όλο αυτό προκαλείται εσκεμμένα ώστε να οδηγηθεί ο πληθυσμός σε διαμαρτυρίες και αναταραχές προκειμένου να βρουν προφάσεις για περισσότερο έλεγχο της κοινωνίας.

  6. adrianou kostas says:

    Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εμείς τουλάχιστον δεν φαίνεται να αποφεύγουμε τη «δύση του ήλιου», η οποία θα μας «βυθίσει» μεταφορικά σε μία διαρκή «Νύχτα των Κρυστάλλων» (πρόκειται για τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938, κατά την οποία έλαβε χώρα το πρώτο μαζικό «πογκρόμ» εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία – ονομάστηκε έτσι, επειδή οι ναζί έσπασαν όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων των μισητών «εχθρών» τους). Θεωρούμε με σχετική βεβαιότητα λοιπόν ότι, η Ελλάδα θα βιώσει σύντομα ανάλογες «κρυστάλλινες νύχτες» – κοινωνικές αναταραχές δηλαδή διευρυμένης έκτασης (όσο περισσότερο αργούν, τόσο εκρηκτικότερες θα είναι, σύμφωνα με την «αρχή της συσσώρευσης»), με καταστροφικές συνέπειες, εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης.

    Πόσο μάλλον αφού οι «συνταγές» του ΔΝΤ εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε μία χώρα, η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το (κοινό) νόμισμα της, ενώ δεν της επιτρέπεται η εύλογη «αναδιάρθρωση» (haircut) των εξαιρετικά δύσκολα «διαχειρίσημων» δημοσίων χρεών της. Άλλωστε, αναφέροντας στο παρελθόν τις εμπειρίες άλλων χωρών (Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς επίσης τι ακριβώς σημαίνει μία ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία ή μία, «άδικη προφανώς», «εκδίωξη» της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ (θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε «εισέλθει», αλλά είναι σχεδόν καταστροφικό να εξέλθουμε») επιθυμούσαμε να αναδείξουμε το αληθινό πρόσωπο των «εισβολέων» – επίσης, το μέγεθος της επερχόμενης «απειλής», πριν ακόμη είναι πολύ αργά για την «αντιστροφή της τάσης».

  7. Άπιστος Θωμάς says:

    Πόσο είναι το ανώτατο ποσοστό τη ανεργίας που ΔΕΝ αποτελεί απειλή γιά τη σταθερότητα των δημοκρατιών;
    Γιά το θέσουμε διαφορετικά, πόσο είναι το ανώτατο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πάμπτωχων και πάμπλουτων, που ΔΕΝ πυροδοτεί κοινωνικές εξεγέρσεις;

    Αυτά τα όρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν, τα εν λόγω διεθνή λαμόγια.

  8. Greg says:

    Δεν φοβάται, προβλέπει..

  9. γιωργος says:

    καλο ειναι ο κυριος adrianou kostas να γραφει και την πηγη απο την οποια πηρε τις αποψεις που δημοσιευει. Αυτα φιλικα.

  10. o aneksartitos says:

    Ναι, όταν το πασοκ ελέγχει το 99,9% των συνδικατων, σιγά τις αναταραχες [που θα γίνουν…
    Και που πήγε να γίνει κάτι απ’ τον υπόλοιπο απλό λαο, ηρθαν οι 4 νεκροί προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, και οι δήθεν επαναστατάτες ελληνες κρύφτηκαν στα σπιτάκια τους.
    Αν είχε πάρει η ΝΔ ταμέτρα που πήρε ο ΓΑΠ, θα είχε γίνει θερινή η Θεσσαλονίκη.
    Αντιθέτως τώρα που τα πήρε ο ΓΑΠ, ο θερμός Σεπτέμβρης που περιμέναμε (-αν) μετατράπηκε σε 3 άνευρες πορείες, και ένα παπούτσι, που το παρουσίασαν οι νταβατζήδες σαν τη συνομωσία του αιώνα.. Την ιδια ω΄ρα οι σαλονικείς έκαναν αμέριμνοι τα ψώνια τους στο Cosmos.
    Επί ΓΑΠ, και πανοπλοι αστυνομικοί να μπουκάρουν σε στέκι και να γαζώσουν 30 νεαρούς μύτη δεν θα ανοίξει.
    μόνο επί ΝΔ για έναν επο ή εξό – στρακισμό, κάηκε ολόκληρη η Αθήνα..

    Οποιος ονειρεύεται επαναστάσεις, ας περιμένει μέχρι να έρθει η ΝΔ στην εξουσία. Τότε θα γίνονται καθημερινά..

  11. Theo says:

    ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ. ΗΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΣΟΦΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    ΟΜΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ. ΜΕ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ?? ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΝΑΕΙ.

  12. Γιάννης Μυλωνάς says:

    H ερημιά της ανεργίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

    Μπράβο υπερεγκέφαλε! Ποτέ δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό. Καλά που μας το είπες.

    Τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.

    Ωχ! Και αυτό δεν το είχε σκεφτεί κάνεις ποτέ. Μόνιμη βλάβη από κρίση? Δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς? Για πες κι άλλα να μάθουμε. Πως το λύνουμε αυτό?

    Οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Μα τι λες?!!!!!! Ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις? Όλες οι επιχειρήσεις ή μόνο οι σοβαρές επιχειρήσεις που έχουν διοικήσεις εγκεκριμένες από τους σοβαρούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς? Μη τα κάνουμε όλα ισα και όμοια. Ωπ, άλλος μεγάλος οικονομολόγος. Για πες και εσύ την γνώμη σου αρχηγέ.

    Έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

    Αυτό είναι η λύση. Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ελεύθερα και μεγάλοι φόροι. Πως δεν το σκέφτηκε κάνεις αυτό μέχρι χτες. Οι μεγάλοι φόροι θα καταπολεμήσουν τα ελλείμματα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιών ελεύθερων επιχειρήσεων που θα μειώσουν την ανεργία και θα αποφευχθούν εξεγέρσεις. Τώρα ξέρουμε πως λύνεται το πρόβλημα.

    Α ρε σοφοί οικονομολόγοι που ότι ξέρετε είναι στατιστικά προγράμματα και PowerPoint παρουσιάσεις σε σαλόνια. Πλακώνεστε για το ποιος έκανε τη πιο βαρύγδουπη δήλωση και την πληρώνει ο κοσμάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: