Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
Σωμα-νους-συναισθημα και χορτοφαγια. Η βιομηχανια κρεατος και η συγχρονη επιστημονικη ερευνα
1. Υπάρχουνε άνθρωποι που ζούνε μόνο με αναπνοή, δηλαδή μόνο με οξυγόνο!
2. Μόνο φρούτα - σχετικά σπάνια μορφή διατροφής αλλά με πολλά καλά επιχειρήματα.
3. Ωμοφαγία - χορτοφαγία αλλά κατανάλωση μόνο ωμού ή μη μαγειρεμένου φαγητού.
4. Αυστηρή χορτοφαγία. Τίποτα ζωικής προέλευσης αλλά επιτρέπεται το μαγείρεμα. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς ( Vegan. )
5. Όπως το 4 αλλά με κατανάλωση και γάλατος, γιαουρτιού, τυριού και αυγών.
Το σώμα
Κάποιες από τις πιο βασικές ιδέες που πρέπει να ξεπεραστούν επάνω σε αυτό το επίπεδο για να μπορεί κάποιος να είναι και να παραμείνει σταθερά χορτοφάγος είναι τα εξής:
Ο σίδηρος και η αναιμία:
Η αναιμία είναι ένα θέμα για το οποίο ακούμε πάρα πολλά που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν φόβο, ιδίως για εμάς στην μεσόγειο οπού υπάρχει και το γνωστό μεσογειακό στίγμα αναιμίας. Όμως, κάτι για το οποίο δεν ακούμε πολλά είναι ότι υπάρχει άφθονος σίδηρος για εμάς χωρίς να καταναλώνουμε κρέας και ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί και να εμποδίζει την απορρόφηση του σίδηρου από το σώμα μας! Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια και αρκετά άλλα όσπρια, ο αρακάς, το ψωμί ολικής άλεσης, μεταξύ άλλων, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα όπως η τσουκνίδα επίσης. Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγο της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C, επιτυγχάνει και πολύ καλύτερη απορρόφηση του σίδηρου που βάζουμε στον οργανισμό μας.
Υπαρχουν πολλοι κρεατοφάγοι τους οποίους έχουν διαγνώσει ως αναιμικούς αλλά κανέναν χορτοφάγο που τρώει μια πλούσια γκάμα τροφών με μια τέτοια διάγνωση. Μια κοπέλα είχε πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και παρά όλο ότι οι οικογένεια της είχε κρεοπωλείο και μένανε σε χωριό και έτσι της φέρνανε τα καλύτερα συκώτια και άλλα λοιπά ζωικά παράγοντα πλούσια υποτίθεται σε σίδηρο, δεν ανέβαινε με τίποτα ο αιματοκρίτης. Η θεία της, χορτοφάγος χρόνια - είχε μεγαλώσει και τον γιο της έτσι από την γέννηση του - που της έκανε επίσκεψη της πρότεινε το τσάι από τσουκνίδα και μέσα σε μερικές μέρες ο αιματοκρίτης της ήταν τέλειος.
Το Ασβέστιο και η Οστεοπόρωση:
Το γάλα και οι ζωικές πρωτεΐνες όχι μόνο δεν προλαβαίνουν αλλά μάλιστα προκαλούν την οστεοπόρωση. Οι ζωικές πρωτεΐνες αναγκάζουν το σώμα μας να αποβάλει ασβέστιο! Και το γάλα και το γιαούρτι είναι ζωικές πρωτεΐνες. Η οστεοπόρωση είναι σχετικά νέα και καινούργια αρρώστια - δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που την έχουν συνδέσει με την τεράστια άνοδο της κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος στην Αμερική. Στην Κίνα και στην Λατινική Αμερική οπού παραδοσιακά δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά, η οστεοπόρωση δεν υπάρχει! Έχει εμφανιστεί μόνο σε όσους έχουν υιοθετήσει το δυτικό - δηλαδή κυρίως Αμερικάνικο τρόπο διατροφής.
Επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως στην μεσόγειο, έχουν δυσανεξία ως προς το αγελαδίσιο γάλα, το οποίο δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα υγείας και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πράγμα καθόλου παράξενο εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο για να θρέψει τα μωρά των αγελάδων και όχι ανθρώπους!
Πρωτεΐνες:
Είναι γνωστό και αποδεχτό από τους περισσότερους επιστήμονες πλέον ότι δεν χρειαζόμαστε την ποσότητα πρωτεΐνης που νομίζαμε παλιά αλλά ούτε και να την παίρνουμε από τις ίδιες πηγές που νομίζανε παλιά - δηλαδή, από το κρέας. Τα λαχανικά και τα δημητριακά και όσπρια έχουν άφθονες πρωτεΐνες και όταν έχουμε μια πλούσια χορτοφαγική διατροφή έχουμε όλες τις πρωτεΐνες τις οποίες χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την σόγια ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης - εκτός βέβαια αν μας αρέσει - αλλά ούτε και να συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά όπως λέγανε παλιά για να κάνουμε "πλήρεις" πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα που λέγανε παλιά ότι συμπληρώναμε μόνο με το κρέας, τώρα ξέρουμε ότι τα παίρνουμε από πολλές πηγές και είναι και καλύτερης ποιότητας.
Βιταμίνη Β12 και Φολικό οξύ:
Έχει αποδειχτεί ότι οι χορτοφάγοι παράγουν αυτές τις βιταμίνες στο στομάχι τους και ότι δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να τις τρώνε σε μορφή κρέατος αλλά ούτε και σε συμπληρώματα. Μάλιστα οι κρεατοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν και έλλειψη αυτών των βιταμινών γιατί το στομάχι τους συνήθως δεν λειτουργεί αρμονικά.
Επιστημονικά έχουν βρει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους σαρκοφάγους και καλύτερη ποιότητα ζωής επίσης, κάτι που φαντάζομαι ότι σημαίνει ότι γενικά είναι και πιο ευτυχισμένοι! Στις έρευνες που έχουν γίνει οι χορτοφάγοι φαίνονται να είναι λιγότερο υπερβαροι, έχουν υψηλότερα αποθέματα ενέργειας, λιγότερη τάση για κατάθλιψη, καθαρότερο δέρμα, δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα, είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση.
Επίσης, κάτι αστείο αλλά και διασκεδαστικό και όμορφο, μια έρευνα από το New York Times (1998) στους δρόμους της Νέας Υόρκης βρήκε ότι οι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι χορτοφάγοι "έχουν καλύτερη γεύση και μυρωδιά" και ότι έχουν "περισσότερο αντοχή και ενέργεια στο κρεβάτι"! Σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να σας πω ότι μετά από χρόνια χορτοφαγίας δεν χρειάζομαι πια να φοράω κανένα αποσμητικό και ούτε με τσιμπάνε πια τα κουνούπια.
Μια μικρή λίστα από αρρώστιες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος είναι: ο καρκίνος - του στήθους, του εντέρου, της μήτρας, του προστάτη, των ωοθηκών, κ.α. - η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπερένταση, οι πέτρες στην χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο ρευματισμός και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τέτοιου είδους καταστάσεις και είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε κούρας αποτοξίνωσης του σώματος μας.
Ο Ντίκερσον και ο Ντέιβις το 1986 κάνανε σύγκριση μεταξύ χορτοφάγων και κρεατοφάγων.
Φτιάξανε ζευγάρια κρεατοφάγων και μη, στα οποία φροντίσανε να είναι η κατάσταση της γενικής τους υγείας στα ίδια επίπεδα. Βρήκανε ότι οι χορτοφάγοι κάνανε μόνο το 22% των επισκέψεων στο νοσοκομείο που κάνανε οι μη χορτοφάγοι.
Η Μεσογειακή διατροφή για την οποία μιλάνε οι διατροφολόγοι παγκοσμίως και στην οποία αποδίδουν την μεγαλύτερη διάρκεια και ποιότητα ζωής που έχουν οι μεσογειακοί λαοί, είναι βασισμένη στην χορτοφαγική διατροφή και βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, λάδι ελιάς και ψαριών.
Χώρες όπως η Αμερική με τις τεράστιες ποσότητες - μεταξύ άλλων - κρέατος που καταναλώνουν έχουν τον πιο υπέρβαρο πληθυσμό στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Και προς τα εκεί οδεύουν και όλες οι χώρες που μιμούνται τον τρόπο ζωής και διατροφής της. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό σίγουρα δεν έγινε όσο τρεφόμασταν με την "Μεσογειακή Διατροφή" αλλά από τότε που υιοθετήσαμε την καινούργια, "μοντέρνα" αλλά κυρίως "πλούσια" διατροφή του κρέατος και του εύκολου, επεξεργασμένου φαγητού που είναι το μοντέλο της Αμερικής και τις βιομηχανοποίησης της τροφής. Όλη αυτή ή φιλοσοφία του "εύκολου" φαγητού ( μέσα και σε αυτό συμπεριλαμβάνετε και η υπερπαραγωγή ζώων ως τροφή για εμάς ) στην ουσία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία μας.
Είναι αυτή που θα μας στείλει πιο γρήγορα στους τάφους μας, στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Πράγμα καλό εάν ο σκοπός μας είναι να αρρωστήσουμε και να πεθάνουμε πρόωρα αλλά κακό εάν ο σκοπός μας είναι μια μακρόχρονη, υγιής και ευτυχισμένη ζωή.
"Η βιομηχανία του κρέατος έχει συμβάλει σε παραπάνω θανάτους Αμερικανών από όλους τους πολέμους του αιώνα μας, όλες τις φυσικές καταστροφές και όλα τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, όλα μαζί. Εάν το κρέας είναι αυτό που ονομάζεις "πραγματικό φαγητό για πραγματικούς ανθρώπους" θα πρέπει να μένεις πραγματικά κοντά σε ένα πραγματικά καλό νοσοκομείο."
Νίλ Μπάρναρντ, Ιατρός.
Ας μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αμερικής, που πέρα από τα καλά πράγματα που μπορεί να έχει φέρει στην ανθρωπότητα, σε γενικά θέματα υγείας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μία διατροφή βασισμένη στο κρέας. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσες ταινίες, βιβλία, διατροφές κτλ γύρο από το θέμα της χορτοφαγίας έχουν συλληφθεί εκεί - υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτά για την εξισορρόπηση της κατάστασης. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλη την εικόνα και ας διαλέξουμε την θετική πλευρά.
Εγινε μια επιστημονική σύγκριση σε βιολογικό επίπεδο, μεταξύ φυτοφάγων ζώων, σαρκοφάγων ζώων, παμφάγων ζώων και τον άνθρωπο. Εξετάστηκαν 19 ξεχωριστά σημεία των σωμάτων τους, όπως δόντια, έντερο, στομάχι, νύχια κ.α., για να δούνε σε πιο ζώο από όλα μοιάζει περισσότερο ο άνθρωπος. Η λογικη λεει ότι ο άνθρωπος θα μοιάζει βιολογικά με τα παμφάγα ζώα - διότι στον κόσμο μας οι άνθρωποι γενικά μπορούν και τρώνε ότι και να θελήσουν. Προς μεγάλη έκπληξη όμως, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μοιάζουνε σε όλα τα βασικά βιολογικά σημεία του σώματος μας με τα φυτοφάγα ζώα! Μπορείτε να δείτε και εσείς την συγκεκριμένη έρευνα στην ιστοσελίδα:
comparative anatomy of eating by Milton R. Mills M.D.
Μία αστεία αλλά και πολύ εύστοχη ατάκα πάνω στο ίδιο θέμα από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων τον ΧάρβεΪ Ντάϊμοντ λέει:
"Βάζεις ένα μωρό σε ένα παιδικό κρεβάτι με ένα μήλο και ένα λαγουδάκι. Εάν φάει το λαγουδάκι και παίξει με το μήλο, θα σου αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο."
Τα συναισθήματα
Υπάρχει το γνωστό ρητό που λέει ότι "είσαι ότι τρως" ( "you are what you eat" ).
Ας το εξετάσουμε αυτό λοιπόν από την πλευρά των συναισθημάτων μας:
Πρώτων, όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι οι κρεατοφάγοι πάσχουν πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ασθένειες και διαταραχές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, υπερένταση, φοβίες, στρες κ.α.
Η γνωστή μαύρη ακτιβίστρια και νικήτρια του Βραβείου Πούλιτσερ συγγραφέας, Αλις Ουόλκερ έχει πει:
"Ξέρω στην ψυχή μου, το να τρως ένα πλάσμα που το έχουν ανατρέψει για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ων, είναι μη υγιεινό. Είναι σαν... τρως μόνο μιζέρια. Τρως μια πικρή ζωή."
Ναι, μια πικρή ζωή. Μια ζωή γεμάτη πόνο, λύπη και βάσανα. Ίσως ήταν αλλιώς εάν τρώγαμε ζώα που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αλλά τα ζώα που εκτρέφονται μέσα στην βιομηχανία του κρέατος ζούνε φρικτές πραγματικά και μίζερες ζωές, γεμάτες από το ένα μαρτύριο μετά το άλλο. Ο φόβος, η στέρηση και η αφόρητη λύπη είναι οι καθημερινοί τους σύντροφοι.
Αραγε, Θα σας άρεσε να περνάτε όλη σας την σύντομη και θλιβερή ζωή μέσα σε ένα κλουβί στο οποίο δεν μπορείτε καν να γυρίσετε; Χωρίς να μπορείτε να νιώσετε τον ήλιο ή να δείτε το φως και χωρίς ποτέ να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα εκτός βέβαια από όταν σας μεταφέρουνε προς το σφαγείο μέσα σε υπερφορτωμένα φορτηγά; Και πώς σας φαίνετε ότι και πάλι μέσα στα φορτηγά δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά και πολλοί από εσάς πεθαίνουν από αυτό και ότι φτάνετε στα σφαγεία και πρέπει να περιμένετε στην σειρά για να σας σφάξουν, βλέποντας και ακούγοντας και μυρίζοντας τον θάνατο των συνανθρώπων σας παντού γύρο σας και μπροστά σας;
Είναι μια πραγματικότητα στην οποία αναγκάζουμε τους πιο αδύναμους συγκάτοικους μας, τους συντρόφους μας, τα ζώα, να συμμετέχουν, παρά την θέληση τους, καθημερινά. Αυτά που συμβαίνουν μέσα στην βιομηχανία του κρέατος είναι απίστευτα και η σωστή ενημέρωση με ανοιχτό μυαλό και καρδια είναι κάτι που προκαλεί δάκρυα και βαθιά αίσθηση του σοκ, της αηδίας, του πόνου, της λύπης και του θυμού.
Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία του κρέατος αυτήν την στιγμή είναι ένα από τα χειρότερα και πιο βάναυσα πράγματα που υπάρχουν επάνω στην γη και συμβαίνουν πράγματα μέσα σε αυτήν που εάν οι περισσότεροι από εμάς τα βλέπαμε μάλλον δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να είμαστε "πελάτες" της.
Υπάρχει λόγος που τα έχουνε βάλει μακριά από τα μάτια μας.
"Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι"
Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Τα ίδια ισχύουν και για την γαλακτοκομικό-βιομηχανία και την βιομηχανία των αυγών. Για να μπορούμε εμείς να έχουμε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι "μας" η μητέρες αγελάδες στερούνται τα μωρά τους 24-48 ώρες μετά την γέννηση τους ( στην φύση θα θηλάζανε και θα ζούσανε μαζί με τα μωρά τους για τουλάχιστον 6-8 μήνες ). Κλαίνε και βελάζουν για τα μωρά τους, το ίδιο και τα μωρά για εκείνες. Είναι αναγκασμένες να είναι συνέχεια και αφύσικα έγκυες για να μπορούν να παράγουν συνέχεια γάλα. Ζούνε σε επιβαλλόμενη ακινησία, συνδεδεμένες συνέχεια με ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος. Παρόλα τα φάρμακα που έχουμε και που τους χορηγούνται, παρόλο τον ζήλο τον εμπόρων να της κρατήσουν ζωντανές για το κέρδος, ζούνε μόνο το ένα πέμπτο από ότι θα ζούσαν εάν ζούσανε ελεύθερα, λόγω των άθλιων συνθηκών . Αρρωσταίνουν, ξοφλάνε, "τελειώνουν". Ένα πολύ κακόγουστο τέλος για μια πολύ κακόγουστη ζωή, την οποία εμείς οι άνθρωποι έχουμε διαλέξει και επιβάλει σε αυτές όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα αγαθά τους.
Όσο για τα αρσενικά μωρά τους, τα οποία δεν μπορούν να εκτραφούν ως γαλακτοπαραγωγοί και να συνεχίσουν την αλυσίδα, τι γίνονται αυτά; Πολλά από αυτά προορίζονται για μια ζωή τελείως ακίνητη και σύντομη για να μην αναπτύξουν μυς και για να παραμείνει τρυφερό το κρέας τους, όπως των μωρών, όπως το προτιμούν οι πιο "σοφιστικέ" καταναλωτές του.
Το πώς παράγονται τα αυγά είναι μια άλλη ολόκληρη ιστορία εξίσου θλιβερή.
Ενημερωθείτε περισσότερο για τις συνθήκες στις οποίες ζούνε τα ζώα εκτροφής στο www.peta.org
Τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων, τρώμε τον πόνο τους, τρώμε τον φόβο τους, τρώμε την στέρηση τους, τρώμε τα μαρτύρια τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και συγχρόνως να προσδοκούμε μια ζωή χαράς, ευημερίας και υγείας - αυτά είναι αντίθετα πράγματα. Τα συναισθήματα μας και η συναισθηματική μας υγεία θα ήταν αμέσως καλύτερα εάν δεν την τρέφαμε με γεμάτες άρνηση τροφές όπως το κρέας.
Και για να ολοκληρώσουμε επάνω στο θέμα αυτό, ας μιλήσουμε λίγο για τα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα αυτά και τα οποία και εμείς βέβαια καταναλώνουμε μέσω αυτών.
Για να μπορούνε τα ζώα να επιβιώσουν έστω και για λίγο κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, τους χορηγούνται μεγάλες και συνεχές ποσότητες αντιβιωσεων και άλλων φαρμάκων μαζί με τις ορμόνες και αφύσικες τροφές που τους δίνουν για να επιταχύνουν αφύσικα την ανάπτυξη τους και να προσθέσουνε βάρος ( οπότε περισσότερο κέρδος ) στα σώματα τους. Και βεβαίως τρώμε και αυτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα είναι και άρρωστα με καρκινώματα και πολλά άλλα που δεν προλαμβάνουν τα φάρμακα και τότε τρώμε και τις αρρώστιες τους. Οι "τρελές αγελάδες" ( μάλλον αυτή η αρρώστια θα έπρεπε να ονομαστεί καλύτερα "οι τρελοί άνθρωποι" μιας και εμείς την προκαλέσαμε και δημιουργήσαμε - εάν βέβαια θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να ονομάζουμε κάτι "τρελό" ) ήταν προϊόν των αγελάδων που ταΐστηκαν την σάρκα άλλων αγελάδων. Και πέρα από οτιδήποτε θέμα ηθικής μπορεί να θέσει κάποιος εδώ, οι αγελάδες είναι αποδεδειγμένα φυτοφάγα ζώα! Αυτή και η αρρώστια των πτηνών είναι δύο πολύ έντονα και πρόσφατα παραδείγματα για το που μπορεί και οδηγεί η βιομηχανία του κρέατος. Παραδείγματα στα οποία θα έπρεπε να δώσουμε σημασία αντί να τα προσπερνάμε έτσι εύκολα.
Ο Χάρβεϊ Κέλλογκ, μιλώντας για την χαρά της χορτοφαγίας, είπε:
"Είναι ωραίο να τρως ένα γεύμα και να μην πρέπει να ανησυχείς για το από τι μπορεί να πέθανε το φαγητό σου."
Και το "ωραίο" στην ζωή μας είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, μιας και φέρνει και την χαρά και πολλά άλλα ωραία πράγματα μαζί του.
Ο νους
Τι έχουμε να πούμε λοιπόν για τις ευεργετικές ικανότητες που μπορεί να έχει η χορτοφαγία επάνω στον νου μας;
Ένα πρώτο και βασικό πράγμα που έχω ανακαλύψει είναι ότι εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και εάν είμαστε και θέλουμε να είμαστε σκεφτόμενοι και συνειδητοί άνθρωποι, θα δούμε ότι μπορούμε να συντηρούμε την συνήθεια της σαρκοφαγίας μόνο εάν δεν σκεφτόμαστε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία ήδη ανάφερα. Γιατί εάν τα σκεφτόμασταν, πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε εύκολα να τα τρώγαμε. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας κρέας, κάνουμε μια επιλογή για την διατροφή μας που συνειδητά ή μη, απαιτεί από εμάς να μειώσουμε το φάσμα και το εύρος των σκέψεών μας! Η επιστήμη ήδη λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του νου μας, ας μην το περιορίζουμε λοιπόν ακόμα περισσότερο.
Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ πιο καθαρό τον νου τους:
"Η άρνηση μου να φάω σάρκα δημιουργούσε καμιά φορά πρόβλημα και συχνά μου την λέγανε για την παραξενιά μου, αλλά με αυτά τα μικρά προβλήματα έκανα μεγαλύτερη πρόοδο, διότι είχα περισσότερη καθαρότητα του νου και πιο γρήγορη αντίληψη"
Μπέν Φράνκλιν.
Το British Medical Journal έκανε μια έρευνα οι οποία βρήκε ότι η χορτοφαγία συσχετίζεται άμεσα με υψηλότερο I.Q. ή δείχτη νοημοσύνης. Παιδιά που στα δέκα τους χρόνια είχαν τους υψηλότερους δείχτες νοημοσύνης είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι χορτοφάγοι στα 30 τους. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα του National Institute of Ageing στην Αμερική βρήκε ότι η κατανάλωση λαχανικών συνδέθηκε με ένα μειωμένο ποσοστό νοητικής πτώσης. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 2,8 μερίδες την ημέρα λαχανικών είδαν το ποσοστό νοητικής αλλαγής να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 40%! Αυτό ισοδυναμεί με πέντε χρόνια περίπου νεώτερης ηλικίας!
Μερικοί από τους μεγαλύτερους Φιλόσοφους και ερευνητές του κόσμου, μέσα σε αυτούς πολλοί Έλληνες, ήταν παθιασμένοι χορτοφάγοι:
ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Αλμπερτ Αϊνστάϊν.
Και εδώ η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην συνείδηση. Ο τελευταίος έχει πει χαρακτηριστικά :
"Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της ανθρωπότητας."
"Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο."
Η γη
Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για την οικολογική πλευρά της υπόθεσης. Πώς και γιατί μια χορτοφαγική διατροφή θα ήταν μια διατροφή που είναι ωφέλιμη και για τον πλανήτη μας; Όπως και γύρο από τα άλλα θέματα, υπάρχουν άπειρα βιβλία επάνω στο θέμα αυτό, και δεν έχουμε τον χώρο εδώ να αναλύσουμε έναν έναν τους λόγους για τους οποίους οι κρεατοφαγία κάνει κακό στο περιβάλλον μας αλλά εγώ θα σας αφήσω με ένα γενικό απόσπασμα γύρο από το θέμα αυτό:
"Το να εκτρέφεις ζώα για κρέας έχει τις επιπτώσεις του. Οδηγεί σε καταστροφή στα δάση, στην άνοδο της θερμότητας της γης, στην μόλυνση του νερού, στην έλλειψη νερού, της σταδιακής μετατροπής της γης σε έρημο, στην λάθος διαχείριση ενεργειακών πηγών και στην παγκόσμια πείνα. Η χρήση της γης, νερού, ενέργειας και ανθρώπινου κόπου για να παράγουμε κρέας δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιούμε τις πηγές της γης."
Σούμε Τσίνγκ Χάϊ, Πνευματική Δασκάλα.
Επίσης το θέμα της παγκόσμιας πείνας είναι πολύ μεγάλο. Δεν αφορά μόνο το φαγητό, αφορά και την "ανθρωπότητα" της ανθρωπότητας, οπότε και την πνευματικότητα του. Η χορτοφαγία είναι κατά την γνώμη μου και την γνώμη πολλών άλλων επιστήμων, μια από τις βασικές προϋποθέσεις εάν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιτυγχάνουμε ποτέ την λύση της:
"Γύρο στα 2,000 λίμπρα δημητριακών πρέπει να δοθούν σε ζωντανά για να μπορούν να παράγουν αρκετό κρέας και άλλα παράγοντα της ζωοτροφίας για να μπορούν αυτά να συντηρήσουν έναν άνθρωπο για ένα χρόνο, αλλά 400 λίμπρες δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας θα συντηρήσουν έναν άνθρωπο για έναν χρόνο. Οπότε, μια συγκεκριμένη ποσότητα δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας, ταΐζουν 5 φορές περισσότερους ανθρώπους από το ένα φαγωθούν μη απευθείας με την μορφή ζωικών προϊόντων"
Μ.Ε. Ένσμινγκερ, PH.D.
Η ψυχή
Και τώρα φτάνουμε στην ψυχή. Πώς η χορτοφαγία βοηθάει και θεραπεύει την ψυχή;
Η χορτοφαγία φέρνει ανύψωση, γαλήνη και ειρήνη στην ψυχή.
Ο Λέο Τόλστοι, γνωστός χορτοφάγος και κορυφαίος συγγραφέας, είπε:
"Η χορτοφαγία εξυπηρετεί ως το μέτρο από το οποίο ξέρουμε ότι η αναζήτηση της ηθικής τελειότητας από την πλευρά της ανθρωπότητας είναι γνήσια και ειλικρινής."
Πολλές θρησκείες ανά τον κόσμο, που ως δηλωμένο στόχο έχουν την ανύψωση της ψυχής, π.χ. βουδισμός, θεωρούν την χορτοφαγία βασική προϋπόθεση. Οι περισσότεροι πνευματικοί δάσκαλοι απέχουν από το κρέας εντελώς και αυτοί που δεν απέχουν συνήθως τουλάχιστον τρέφονται με κρέας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με σεβασμό ως προς το ζώο του οποίου την ζωή παίρνουν για να τραφούν. Στην Ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία υπάρχουν περίοδοι νηστείας και αποχής από οτιδήποτε ζωικό.
Ο Βούδας λένε ότι είπε:
"Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα."
Ευχή είναι να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοί, πιο υγιείς και να διαλέξουμε ένα μέλλον με γαλήνη, χαρά και δίχως βία. Το να περιμένουμε ειρήνη στην γη και να στέλνουμε στα σφαγεία χιλιάδες ζώα καθημερινά δεν είναι λογικό και δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τα ζώα να "ζούνε" στις συνθήκες που χρειάζονται να ζούνε για να μπορούμε να ταΐσουμε όλους τους ανθρώπους κρέας.
Ο Πυθαγόρας φαίνεται να συμφωνεί όταν λέει:
"Όσο ο ανθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη."
Και η κβαντική φυσική συμφωνεί. Η κβαντική φυσική έχει καταλήξει στο συμπέρασμα:
ότι πράττουμε είμαστε, ότι σκεφτόμαστε είμαστε, ότι νιώθουμε είμαστε και ότι με βάση όλα αυτά δημιουργούμε. Η πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε - με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με το σώμα μας. Για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον και έναν κόσμο δίχως βία λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε από το να μη δεχόμαστε και να μην αναπαράγουμε την βία. Ένας εύκολος, όμορφος και ίσως και για αυτούς τους λόγους πρώτος τρόπος για να επιτυγχάνουμε αυτό είναι να σταματήσουμε την βία προς τα ζώα.
Ο Ντάβιντ Κόατες, συγγραφέας του βιβλίου "Old MacDonald's Factory Farm" ( "Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλντ" λέει:
"Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο; Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από θλιμμένο γέλιο για τoν παραλογισμο του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη".
Εσείς ακόμα τρώτε κρέας;
ianisdo-anando2.blogspot.com
25 σχόλια:
-
Προτιμώ να ακολουθώ της Ελληνικές παραδοσιακές συνήθειες διατροφής. Έχει προσαρμοστεί ο οργανισμός μας, και άλλωστε είμαστε από τους μακροβιότερους λαούς.
Τι παραπάνω ψάχνω να βρω! -
ΛΙΓΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ «ΠΕΡΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΙΑΣ», ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΗΘΙΚΑ», ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ.
1. Ἐσὺ ρωτᾶς γιὰ ποιὸν λόγο ὁ Πυθαγόρας ἀπέφευγε νὰ τρώη κρέας, ἐγώ, ἀντίθετα, ἀπορῶ τὶ ἔπαθε καὶ τὶ ἔνιωσε ὁ πρῶτος ἄνθρωπος καὶ ἀκούμπησε τὸ στόμα του σὲ αἷμα σκοτωμένου πλάσματος, πλησίασε τὰ χείλη του σὲ σάρκα πεθαμένου ζῴου καί, παραθέτοντας σὲ τραπέζι μπαγιατεμένα πτώματα, ὠνόμασε λιχουδιὲς καὶ νοστιμιὲς τὰ μέρη ποὺ λίγο πρὶν βρυχῶνταν, μιλοῦσαν, κινοῦνταν καὶ ἔβλεπαν. Πῶς ἄντεξαν τὰ μάτια του νὰ δοῦν τὸ αἷμα πλασμάτων ποὺ σφάζονταν, γδέρνονταν, διαμελίζονταν, πῶς ἡ ὄσφρησή του ἄντεξε τὴν ἀποφορά, πῶς ἡ σκέψη τοῦ μιάσματος δὲν ἀπέτρεψε τὴν γλῶσσα να ἀγγίζη ξένα ἕλκη καὶ να ἀπολαμβάνῃ τοὺς χυμοὺς καὶ τὰ ὑγρὰ θανασίμων τραυμάτων.
....
«Δὲν σοῦ ζητῶ νὰ μὲ λυπηθῇς στὴν ἀνάγκη σου, ἀλλὰ μὴν προχωρήσῃς στὴν ὕβρι. Ἂν εἶναι γιὰ νὰ φᾶς, σκότωσέ με, ἂν εἶναι νὰ φᾶς πιὸ εὐχάριστα, μὴ μὲ σκοτώνεις».
....
Τὸ ὅτι δεν εἶναι στην φύση τοῦ ἀνθρώπου να τρώη κρέας φαίνεται κατ’ ἀρχὰς ἀπὸ τὴν κατασκευὴ τῶν σωμάτων.
...
Ἂν ὑποστηρίζης πὼς εἶσαι φτιαγμένος γιὰ τέτοιου εἴδους τροφή, πρῶτα σκότωσε μόνος σου ὁ ἴδιος αὐτὸ ποὺ θέλεις να φᾶς, χωρὶς νὰ χρησιμοποιήσης κοπίδι, ρό-παλο ἢ πέλεκυ. Ἀντίθετα, ὅπως οἱ λύκοι, οἱ ἀρκοῦδες καὶ τὰ λιοντάρια σκοτώνουν μόνα τους τὰ ζῷα ποὺ τρῶνε, σκότωσε μὲ δάγκωμα βόδι ἢ μὲ τὸ στόμα γουρούνι, ξέσκισε ἀρνὶ ἢ λαγὸ καὶ πέσε πάνω του νὰ τὸ φᾶς ὅσο εἶναι ἀκόμη ζωντανό, ὅπως ἐκεῖνα.
Ἐξέτασε ποιοὶ ἀπὸ τοὺς φιλοσόφους μᾶς ἐξημερώνουν περισσότερο, ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς καλοῦν νὰ τρῶμε τὰ παιδιά, τὰ ἀγαπημένα πρόσωπα, τοὺς πατεράδες καὶ τὶς γυναῖκες μας ὅταν πεθάνουν, ἢ ὁ Πυθαγόρας καὶ ὁ Ἐμπεδοκλῆς ποὺ μᾶς συνηθίζουν να εἴμαστε καὶ πρὸς πλάσματα ἄλλου γένους δίκαιοι.
..........................
Τὰ δόγματα τοῦ Πυθαγόρα καὶ τοῦ Ἐμπεδοκλῆ, ἀντίθετα ἦταν νόμοι για τοὺς παλιοὺς ἕλληνες, τὰ δημητριακὰ καὶ οἱ τρόποι ζωῆς .... ἐπειδὴ δεν ἔχουμε κανένα δικαίωμα ἀπέναντι στὰ ἄλογα ζῷα.
Γιὰ τὴν ἀντιγραφή
Κυναίγειρος -
Άρχισε και εδώ η προπαγάνδα για τον "Νέο Διατροφικό Κώδικα".
Όσοι δεν τον αποδεχτούν θα τους επιβληθεί!
Και που λες "συγγραφέα" του κειμένου , για πες μας για την υγεία των Εσκιμώων! -
"Τὸ ὅτι δεν εἶναι στην φύση τοῦ ἀνθρώπου να τρώη κρέας φαίνεται κατ’ ἀρχὰς ἀπὸ τὴν κατασκευὴ τῶν σωμάτων."
Πως συμπερένεται αυτό;
Μήπως από την οδοντοστοιχίας του ανθρώπου που είναι διαμορφωμένη στην παμφαγία;
Μήπως στο ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ινδία που δεν τρώνε η τρώνε ελάχιστα;
Όλα στο μυαλό μας είναι και ο καθένας ας κάνει αυτό που θέλει και ας πληρώσει το τίμημα. -
Τὶ σχέση ἔχει ἡ χορτοφαγία μὲ τὸν Codex Allimentarius, 3.39;
Θὰ τρελλαθοῦμε τελείως;
Πράγματι οἱ Έσκιμῶοι εἶναι ὁ μόνος λαὸς ποὺ "δικαιοῦται" νὰ τρώη κρέας. Δὲν ζηλεύω τὸ κάρμα τους ὅμως...
Κυναίγειρος -
Η "σύγχρονη επιστημονική έρευνα" θέλει το νερό φθοριωμένο!
Να αρχίσω τα παράπονα γιατί δεν φθοριώνουν το νερό στην Ευρώπη; -
3:45 μ.μ.
Δεν ξέρω αν θα τρελαθούμε τελείως , αλλά εσύ είσαι σε καλό δρόμο.
Ξέρεις εμένα με νοιάζει να ζήσω, και δεν με νοιάζει το ..Κάρμα μου! Το ξέρω ήδη! -
@3:52 μ.μ.
Καλά σου λέει ..."δικαιοῦται" !!!
....λόγο ψύχους φυσικά ! που να χορτάσεις με τα ζαρζαβατικά που φυτρώνουν άφθονα στα χιονισμένα λιβάδια! -
Τὶς "μαλακίες" ποὺ μᾶς πιπίλιζαν στὴν ὑποχρεωτικὴ καὶ Πανεπιστημιακὴ ἐκπαίδευση, ἀγαπητέ 3.45΄, τὶς ἔχω ἀναθεωρήσει λίγα χρόνια τώρα.
Ναί, ὁ ἄνθρωπος πρὶν γίνει καλλιεργητής (μετά κατακλυσμόν Δευκαλίωνα ἢ Νῶε) ἀναγκαζόταν νὰ σκοτώνη ζώα γιὰ νὰ ἐπιβιώση. Αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι τώρα εἶναι ἀναγκαῖο. (Εἶναι κάτι ἀνάλογο μὲ τὸ "προαιρετικά ἀναερόβιος" ἢ "ὑποχρεωτικὰ ἀναερόβιος ὀργανισμός", ἂν προέρχεσαι ἀπὸ βιολογικὲς ἐπιστῆμες).
Κυναίγειρος -
θάνατος στους κρεατοφάγους.
μαρουλι-τσα -
3:57 μ.μ. ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΡΏΝΕΣ ΣΑΤ ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ
-
Μη φοβασαι την σαρκοφαγια "Κυναίγειρος" Εσυ δεν τρωγεσαι με τιποτα
-
ΦΥΤΟΦΑΓΟΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΜ....
-
Όλοι είμαστε χορτοφάγοι!
Τόσο κουτόχορτο που αλλού να ξοδευτεί! -
πάρτε και καταναλώστε συμπληρώματα διατροφής..
κρεατίνες και πρωτείνες και πολυβιταμινούχα.
δεν χρειάζετε να τρώτε λαχανικά εφόσον τα λαμβάνετε όλα από τα συμπληρώματα...μπορείτε να φάτε μόνο κρέας...εγώ αυτό κάνω και είμαι ευτιχισμένος...όσο για το κάρμα και τέτοιες μπουρδες αυτά είναι για τους ανατολίτες...... -
4.09΄ εἴπαμε σαρκοφαγία, ὄχι κανιβαλλισμό!!! Ἄλλωστε, εἶμαι σκληρόπετσος, ἄνευ λίπους καί παχέων μυῶν (κοινῶς ξερακιανός)! Μόνο γιά σούπα κάνω!
Κυναίγειρος -
ΚΑΛΗ Η "ΚΑΘΑΡΗ" ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ, ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΡΕΑΤΑΚΙ, ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ (ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ) ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ. ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
-
Φίλε 4.30΄ καὶ οἱ δικοί μας "Ἑλλαδίτες" τὶς ἴδιες "μποῦδρες" μὲ τοὺς ἀνατολίτες περὶ κάρμα καὶ παλιγγενεσίας πίστευαν, ὅμως δὲν μᾶς τὰ εἶπαν στὸ σχολεῖο γιὰ νὰ μὴν κόψη ἡ σούπα τοῦ ἑλληνοχριστιανικοῦ πολιτισμοῦ. Γιὰ τοῦ λόγου μου τὸ ἀληθές, ἀπὸ τὸ ἴδιο κείμενο τοῦ Πλουτάρχου:
Ὡστόσο, ἀκόμη κι ἂν τὸ ἐπιχείρημα γιὰ τὶς ψυχὲς καὶ τὸν ἐρχομό τους πάλι σὲ ἄλλα σώματα μένη ἀναπόδεικτο καὶ εἶναι ἀναξιόπιστο, ἡ ἀμφιβολία μᾶς κάνει να εἴμαστε ἐπιφυλακτικοὶ καὶ νὰ φοβόμαστε. Εἶναι σὰν κάποιος σὲ πολεμικὴ νυχτερινὴ συγκρούση ὡρμοῦσε μὲ τὸ ξίφος νὰ χτυπήση ἄντρα τραυματισμένο, ποὺ τὸ σῶμα του ἔκρυβε ὁ θώρακας, καὶ ἄκουγε ἄλλον νὰ τοῦ λέη πώς, χωρὶς νὰ εἶναι σίγουρος, πιστεύει καὶ νομίζει ὅτι ὁ πεσμένος ἄντρας εἶναι γυιὸς τοῦ πρώτου, ἀδελφός, πατέρας ἢ σύσκηνος. Τὶ εἶναι καλύτερο; Νὰ συνταχθῆ μὲ ὑποψία ὄχι ἀληθινὴ καὶ νὰ ἀφήση ἤσυχο τὸν ἐχθρὸ ὡς φίλο ἢ νὰ μὴν λάβη ὑπ’ ὄψιν του κάτι ἀβέβαιο καὶ νὰ σκοτώση τὸν οἰκεῖο ὡς ἐχθρό; Τὸ τελευταῖο θὰ χαρακτηρίσετε ὅλοι τρομερό. Κοιτάξτε ἐπίσης τὴν Μερόπη τῆς τραγωδίας, ποὺ σηκώνει ἀπέναντι στὸν ἴδιο της τὸν γυιὸ πέλεκυ, θεωρῶντας τὸν ὡς φονιὰ τοῦ γυιοῦ της, καὶ λέει: «Πιὸ ἀποτελεσματικὸ χτύπημα θὰ σοῦ καταφέρω ἐγὼ τώρα», πόση συγκίνηση προκαλεῖ στοὺς θεατὲς καὶ τοὺς σηκώνει ὄρθιους ἀπὸ τὸν φόβο μήπως τυχὸν καὶ χτυπήση τὸ παλληκάρι, πρωτοῦ τὴν σταματήση ὁ γέροντας. Ἂν ἔνας γέροντας στεκόταν δίπλα της καὶ τῆς ἔλεγε: «Χτύπα τον, εἶναι ἐχθρός», κι ἔνας ἄλλος: «Μὴν τὸν χτυπᾶς! Εἶναι ὁ γυιός σου», ποιὸ ἀδίκημα θὰ ἦταν μεγαλύτερο, τὸ νὰ μὴν προχωρήση στὴν τιμωρία τοῦ ἐχθροῦ γιὰ χάρη τοῦ γυιοῦ ἢ νὰ σκοτώση τὸ παιδί της ἀπὸ τὴν ὀργή της πρὸς τὸν ἐχθρό; Ἂν ἑπομένως, δὲν εἶναι μῖσος οὔτε θυμός, δὲν εἶναι ἄμυνα οὔτε φόβος γιὰ τὴν ζωή μας ποὺ μᾶς σπρώχνει στὸν φόνο, ἀλλὰ πρὸς χάριν τῆς ἡδονῆς στεκόταν ἐκεῖ ἕτοιμο τὸ σφαχτάρι μὲ τὸ κεφάλι γερμένο πρὸς τὰ πίσω, κι ἔπειτα ὁ ἕνας φιλόσοφος μᾶς ἔλεγε: «Σφάξε το, εἶναι ζῶο χωρὶς λογικό», ἐνῶ ὁ ἄλλος: «Σταμάτα! Κι ἂν ἡ ψυχὴ καποίου συγγενῆ ἢ γνωστοῦ ἔχη μπεῖ μέσα στὸ σῶμα αὐτό;» Ἴσος τοὐλάχιστον εἶναι, θεοί, κι ὅμοιος ὁ κίνδυνος, στὴν πρώτη περίπτωση, ἂν δείξω ἀπείθεια, νὰ μὴν φάω κρέας, καὶ στὴν δεύτερη, ἂν δὲν πιστέψω, να σκοτώσω παιδὶ ἢ ἄλλον οἰκεῖο.
Γιὰ τὴν ἀντιγραφή
Κυναίγειρος -
ε ωραία,τότε παίρνε κρεατίνη..κάνει καλό.
-
συγγνωμη αλλα το "εισαι οτι τρως" δεν νομιζω οτι πρεπει να το παρετε τοσο κυριολεκτικα, σε μια γρηγορη αναλυση αν τρωτε φυτα τοτε ειστε φυτα. Τιποτα απο τα παραπανω δεν τεκμηριωνεται ουτε καν λογικα ποσο μαλλον επιστημονικα. Οταν κοιτατε στατιστικα σκεφτειτε τις αναλογιες και τις ερωτησεις απο τις οποιες γινεται μια ερευνα. Ποσο κατευθυνομενα ζωα μπορει καποιος να νομιζει οτι ειστε για να πιστευετε την ανυποστατη επιχειρηματολογια των "συναισθηματων" ; Ή να πω ποσο φυτα; Καληνυχτα καλα μου φυτα
-
6:40 μ.μ. Σωστός!
-
Ὅταν λείπουν τὰ ἐπιχειρήματα καταφεύγουμε στοὺς ἀφορισμοὺς καὶ στὶς φραστικὲς ἐπιθέσεις. Πρέπει νὰ καταλάβετε, ἐπὶ τέλους, ὅτι ἐδῶ ἀνταλλάσσουμε ἀπόψεις καὶ ὄχι χαρακτηρισμούς. Ἂν θέλετε νὰ τσακωθεῖτε καὶ νὰ βρίσετε νὰ πᾶτε στὸ γήπεδο.
Κυναίγειρος -
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ.
-
κυναίγειρε πολύ ιστορία το παιζεις...
-
Η ταχύτητα είναι αυτό που χρειάζεται η ψυχή του σκύλου
http://mavrifatria.blogspot.com/2010/07/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου