Powered By Blogger

Σελίδες

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Υπουλος για την καρδιά ο πόνος των κάτω άκρων

Μπορεί να μη δώσετε πολύ σημασία σε κάποιον έντονο πόνο στα πόδια κατά το βάδισμα. Είναι δυνατόν να ξεγελάσει ακόμα και τον γιατρό σας. Κρύβει όμως μια συχνή...



ασθένεια, την περιφερική αρτηριακή νόσο, που εύκολα παραβλέπεται από γιατρούς και ασθενείς.

Αν λοιπόν είστε άνω των πενήντα πέντε ετών και ο πόνος σάς αναγκάζει να σταματάτε ύστερα από μερικά βήματα, μιλήστε με τον γιατρό σας άμεσα. Υπολογίζεται ότι ένας στους έξι ανθρώπους άνω των πενήντα πέντε ετών και τρεις στους δέκα άνω των εβδομήντα πάσχει από τη νόσο.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, κι αυτό γιατί έχει εκτιμηθεί ότι στο 25% των ασθενών που εκδηλώνουν περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, παρουσιάζεται επιδείνωση, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οδηγεί σε ακρωτηριασμούς. Δρα επίσης καταστροφικά στα αγγεία, καθώς οι πάσχοντες παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος μυοκαρδίου και θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος; Ο αρτηρίες μεταφέρουν πλούσιο αίμα σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο του σώματος. Οταν στις αρτηρίες των κάτω άκρων δημιουργηθούν στενώσεις ή αποφράξεις, τότε τα πόδια δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα, το οποίο σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, ούτε θρεπτικά συστατικά. Σε πιο πρώιμα στάδια, ενώ υπάρχουν βλάβες στα αγγεία, δεν εκδηλώνεται ακόμη πόνος, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ο πόνος δημιουργείται ακόμα και όταν ο ασθενής δεν περπατάει διότι οι βλάβες είναι τόσο προχωρημένες που το αίμα δεν επαρκεί ούτε στην ηρεμία. Αλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η ψυχρότητα στα κάτω άκρα.

Επίσης, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να παρατηρήσει ωχρότητα ή κυάνωση στο πόδι, ξηροδερμία, γυαλιστερό και λεπτό δέρμα και σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις έλκη-πληγές, οι οποίες δεν κλείνουν. Στο πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου και χωρίς θεραπεία δημιουργείται γάγγραινα και απώλεια του άκρου. Η νόσος είναι η εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες των κάτω άκρων. Ατομα ηλικίας άνω των πενήντα ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα και η παχυσαρκία. ΙΝΦΟ Υπάρχει θεραπεία ΚΑΘΕ ασθενής με περιφερική αρτηριακή νόσο πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει πρώτον, στον έλεγχο των παραγόντων που δημιουργούν την αθηροσκλήρωση και δεύτερον, στη βελτίωση των συμπτωμάτων τού ασθενούς. Ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα για τη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, την ελάττωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και για τον έλεγχο της γλυκαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς. Επίσης, μπορεί να χορηγήσει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη.

Πηγή: http://www.epemvatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: