Την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Βερολίνο ετοιμάζει ένα «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, καθώς – υπενθυμίζω – παραμένουμε εκτός αγορών και τα ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά βρίσκονται σε πτωτική πορεία.
Την ώρα που μιλούν για «εθελούσια αναδιάρθρωση», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη και αυτό δεν προβλέπεται να αποφέρει αποτελέσματα.
Την ώρα που υποστηρίζουν πως αυτό το «εθελούσιο κούρεμα» κινδυνεύει να εκληφθεί από τις αγορές ως προετοιμασία για ακόμη σκληρότερα μέτρα με σκοπό την μείωση του χρέους.
Την ώρα που μαζί μας αποφάσισε να ασχοληθεί ακόμη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς – Πέτερ Κάιτελ, ζητώντας άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
Την ώρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης μας απειλεί με νέα υποβάθμιση αν δεν καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις αγορές ως το τέλος του 2011, προβλέποντας ότι θα χρειαστούμε νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Την ώρα που μόλις προχθές, στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός των Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιμήκυνση θα πάει «πακέτο» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, που όμως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.
Την ώρα που στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως σύντονα θα αρχίσει η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα μέτρα του 2012-2014 (νέα μέτρα) και «ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» - υπονοώντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία ίσως χρειαστεί να μιλήσουν οι κάλπες.
Την ώρα που ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων έλεγε πως είναι αντιπαραγωγικό να περιμένουμε ως το 2013 για να μπει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης – διότι περί αυτού πρόκειται.
Ε, την ώρα ακριβώς αυτή, η Ελλάδα ζει ξανά στους ρυθμούς του σκανδάλου της Ζήμενς, μαθαίνει για τα παζάρια της εξεταστικής (αλλά όχι για το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη επιμήκυνση πήγε άκλαυτη), ακούει ονόματα πολιτικών (αλλά όχι ότι θα ληφθούν νέα μέτρα και δεν υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ), παρακολουθεί πολιτικούς και κόμματα που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση να προσπαθούν να βγουν λάδι (αλλά όχι τον δρόμο προς τις εκλογές που ανοίγει ξανά).
Τα ονόματα πολιτικών που μπήκαν στα πορίσματα των κομμάτων (με τον τρόπο που μπήκαν και για τους λόγους που μπήκαν) είναι σαφές ότι δεν δίνουν απαντήσεις ούτε στο ποινικό, ούτε στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης της Ζήμενς. Αναμιγνύονται αυτοί που έβαλαν υπογραφές (άρα πιθανόν να έχουν και ποινικές ευθύνες) με αυτούς που είχαν μια γενική πολιτική ευθύνη. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην βρεθούν ποτέ οι ένοχοι – είτε ποινικά, είτε πολιτικά.
Τα πορίσματα, που μαγειρεύονταν την τελευταία στιγμή και τελικώς θα κατατεθούν τη Δευτέρα (αλλά όλοι ξέρουν τι περιέχουν) το μόνο που πέτυχαν είναι να ξεσηκωθούν όλοι εναντίον όλων, κατηγορώντας οι μεν τους δε για πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατηγορεί με ανακοίνωσή του τη Ν.Δ. για ακραία αντιπαλότητα: «Στην τοποθέτησή της ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου: Ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες. Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής», στην προσπάθειά της «να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλειπή ή και ψευδή».
Μάλιστα, ο κ. Σημίτης, χωρίς να δίνει καμιά απάντηση για το (ομολογημένο) 1 εκ μάρκα που έλαβε ο πιο στενός του συνεργάτης, ο κ. Θ. Τσουκάτος ως «κομματική χορηγία» από τον γερμανικό κολοσσό, χάνει τον χρόνο του εξηγώντας πόσο σημαντική ήταν η ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΤΕ.
Και καταλήγει βέβαια στο συμπέρασμα ότι η χώρα (την οποία ο ίδιος κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια) «βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις».
Η Ν.Δ. από την πλευρά της, απαντά πως ο κ. Σημίτης δεν λέει λέξη για την «ταμπακιέρα», καθώς δεν κάνει «καμία αναφορά ούτε στο 1 εκατ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, ούτε στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».
Για εξυπηρέτηση αποκλειστικά κομματικών σκοπιμοτήτων έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, που μιλά για «άθλια και αντιδημοκρατική μεθόδευση».
Για κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων μίλησε και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η εξεταστική ξεκίνησε για Μπεν Χουρ και κατέληξε σε… Άμποτ και Κοστέλο»! Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο κοινός στόχος (που ήταν να μην αγγίξει κανείς τα κομματικά ταμεία) επετεύχθη.
Για μικροκομματικές σκοπιμότητες μιλά και ο Γ. Αλογοσκούφης, που χαρακτηρίζει αυθαίρετη την εμπλοκή του ονόματός του, καθώς ο ίδιος (και αυτό είναι γνωστό) ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.
Αναφέρει επίσης ότι ουδέποτε περιελήφθη θέμα Ζήμενς σε οποιαδήποτε γενική συνέλευση και ουδέποτε υπέγραψε ή χειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση.
Ο επίσης πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου μιλά για θέατρο του παραλόγου, «όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση».
Για ηθική και πολιτική εξόντωση μίλησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης, καθώς και για κακοστημένο σχέδιο σπίλωσής του.
«Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων»: Η δήλωση ανήκει στον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε με το περίφημο C4i.
Πολιτική σκοπιμότητα είδε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που επίσης υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση με την Ζήμενς.
Για κεραυνό εν αιθρία μίλησε ο Ν. Χριστοδουλάκης, που επίσης λέει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ, ούτε και ερωτήθηκε ποτέ για το θέμα.
Και τέλος, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εκφράζει την απορία του για την απαξίωση της επιτροπής και υπερασπίζεται το έργο της (που όμως αμφισβητούν όλοι).
Κατόπιν όλων αυτών, καθίσταται σαφές ότι οι υπογραφές μπήκαν μόνες τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου