Powered By Blogger

Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

1/2/11

Ο Αέρας του Αέρα που κάνει την κρίση ευκαιρία

Τη Ρουµανία «δείχνουν» οι µέχρι σήµερα έρευνες των αστυνοµικών αρχών ως τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η κλοπή δικαιωµάτων εκποµπών ρύπων, µε αποτέλεσµα επί δύο σχεδόν εβδοµάδες να έχουν διακοπεί οι συναλλαγές στα µητρώαόλων των κρατών - µελών.

Το διαδικτυακό αυτό «ριφιφί»που είχε ως λεία την κλοπή δικαιωµάτων αξίας άνω των 28 εκατ. ευρώ από τα µητρώα τριών τουλάχιστον χωρών της Ε.Ε. (Αυστρίας, Τσεχίας και Ελλάδας) θεωρείται από τα µεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ µέσω Ιντερνετ.

Οπως διαπιστώθηκε από τη µέχρι τώρα έρευνα – τη ςοποίας ηγείται η Interpol από κοινού µε τις αστυνοµίες πολλών χωρών, ανάµεσά τους και η ελληνική –, οι άγνωστοι µέχρι στιγµής ψηφιακοί κλέφτες κατάφεραν αρχικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε διευθύνσεις ιντερνετικών πρωτοκόλλων (IP) στη Ρουµανία. Με βάση αυτές «χτύπησαν» έξι µεγάλες εταιρείες, µεταξύ των οποίων και το ελληνικό θύµα της υπόθεσης, την τσιµεντοβιοµηχανία Χάλυψ του ιταλικού οµίλου Italcimenti, από την οποία αφαίρεσαν 300.000 δικαιώµατα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Ελλάδας, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε διεύθυνση IP του Πανεπιστήµιου Πατρών, µέσωτoυ οποίου επιχείρησαν να πωλήσουνδικαιώµατα ρύπων αξίας 4,4 εκατοµµυρίων ευρώ. Κάθε δικαίωµα πωλείται σήµερα στα χρηµατιστήρια προς 14 περίπου ευρώ/τόνος CO2 Η απάτη εντοπίστηκε στις 18 Ιανουαρίου, όταν η εταιρεία Χάλυψ διαπίστωσε ασυνήθισταµεγάλες κινήσεις στον λογαριασµό του µητρώου ρύπων της. Από τον λογαριασµό της είχαν κάνει «φτερά» χιλιάδες «µετοχές» ρύπων προς άγνωστη κατεύθυνση. Την ίδια ώρα αντίστοιχες κλοπές εντοπίστηκαν στα µητρώα εταιρειών σε αρκετές άλλες χώρες, όπως στην Αυστρία και την Τσεχία.

ΣΤΙΣ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ η Κοµισιόν ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή στις συναλλαγές των µητρώων των χωρών - µελών της µέχρι και τηνΤετάρτη 26 Ιανουαρίου. Το πάγωµα ωστόσο των συναλλαγών παρατάθηκε µέχρινα γίνουν έλεγχοι και στις 27 χώρεςκαι να υποβληθούν οι σχετικές εκθέσεις στην Κοµισιόν, αφού η απάτη ήταν µεγαλύτερη αυτής που αρχικά είχε εκτιµηθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑ της Europol βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη –µε τη συνδροµή και της ρουµανικής αστυνοµίας, ενώσύµφωνα µεπηγές της ελληνικήςαστυνοµίας,λόγω της έγκαιρης αντίδρασης, τα28 αυτά εκατ. ευρώ τελικάκατάφεραννα µπλοκαριστούν πριν κάνουν οριστικά φτερά.

«Μερικά εθνικά µητρώα είναι λιγότερα ασφαλή και από έναν απλό λογαριασµό… hotmail», λέειστην εφηµερίδα «The Sunday Telegraph» ο Ανδρέας Αρβανιτάκης, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας εµπορίας ρύπων Point Carbon. Και εξηγεί ότι το κάθε δικαίωµα έχει έναν σειριακό αριθµό, αλλά οι αγοραπωλησίες γίνονται τόσο γρήγορα, αρκούν λίγα «κλικ» στο πληκτρολόγιο, ώστε είναι αδύνατον να εντοπιστούν αποτελεσµατικά. Τα µισά άλλωστε από τα µητρώα των χωρών - µελών δεν έχουνεπαρκή προστασία κατά της απάτης, όπως παραδέχεται η ίδια η Ε.Ε. Την ανυπαρξία ασφάλειας επιβεβαιώνει το πρόσφατο παρελθόν, όπου διαπιστώνεται σχεδόν… ένα κρούσµα απάτης τον χρόνο, µε αποκορύφωµα την τελευταία υπόθεση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ τα δικαιώµατα ρύπων; Το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Εµπορίας Ρύπων, που αποτελεί το µεγαλύτερο «όπλο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγώνα κατά της κλιµατικής αλλαγής, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005 και έχει δεχθεί µέχρι σήµερα πολλές φορές αµφισβήτηση για την αξιοπιστία του. Τι είναι όµως το Ευρωπαϊκό Σύστηµα Εµπορίας Ρύπων;

Το σκεπτικό του είναι ότι κάθε χρόνο η Κοµισιόν υπολογίζει το σύνολο των ρύπων που εκπέµπουν οι χώρες - µέλητης. Εν συνεχεία καθεµία από τιςχώρες δηµιουργεί ένα µητρώο µε τις βιοµηχανίες που ρυπαίνουν, στιςοποίες µέχρικαι το 2012 κατανέµει δωρεάν τα δικαιώµατα ρύπων που αντιστοιχούν στην παραγωγή τους.

Για παράδειγµα, τοελληνικό µητρώο περιλαµβάνει 140 βιοµηχανίες, µε τις µεγαλύτερες να αφορούν στις µονάδες ηλεκτρισµού της ∆ΕΗ, τα διυλιστήρια, τις τσιµεντοβιοµηχανίες (όπως και ο Χάλυψ, το ελληνικό θύµα της κλοπής) και τις χαλυβουργίες. Κάθε υπαγόµενηστο σύστηµα εταιρεία έχει την υποχρέωση να καταµετρά τις ετήσιες εκποµπές ρύπων της.

Εφόσον αυτές είναι περισσότερες από τα δικαιώµατα που της έχουν κατανεµηθείδωρεάν, πρέπει για τις επιπλέονεκποµπές νααγοράσει δικαιώµατα από τα χρηµατιστήρια ρύπων. Αν πάλι είναι λιγότερες, µπορεί ναπουλήσει στα χρηµατιστήρια το πλεόνασµατων δικαιωµάτων της, µε την τρέχουσα τιµή να διαµορφώνεται στα 14 ευρώ/τόνος CO2

Πηγή http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4616011

Δεν υπάρχουν σχόλια: