Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Ψαλίδι και στα επιδόματα ανεργίας

Ριζικές ανατροπές και μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ προωθεί ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος εισηγείται την κατάργησή τους σε ανέργους με περιουσιακά στοιχεία ή με εισοδήματα από άλλες πηγές.
Αμφισβητώντας το καθολικό -μέχρι σήμερα- δικαίωμα των Ελλήνων ανέργων να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ο κοινοτικός επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, διευκρινίζει ότι το επίδομα ανεργίας στους ανέργους θα πρέπει να παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους και συγχρόνως προαναγγέλλει τη δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά την αξιολόγησή τους.
Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί τι συνεπάγεται η δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», πολύ περισσότερο που ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Στη γραπτή απάντησή του, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 «θα μπορούσε να εξοικονομηθεί το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και τη δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων». Ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει μάλιστα ότι το ποσό αυτό είναι θεωρητικό και υπολογίζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση το 2012.
Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 0,2% του ΑΕΠ. Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει την ορθότητα των θέσεών του, ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι «με την υπό εξέλιξη πλήρη αναθεώρηση όλων των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων, επιδιώκεται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη στόχευσή τους και η λεπτομερέστερη ποσοτικοποίηση των αντιστοίχων εξοικονομήσεων».
Και συνεχίζει: O προαναφερθείς έλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων μπορεί επίσης να εγγυηθεί τη διαθεσιμότητα πόρων για επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (!) και τη λήψη εστιασμένων μέτρων με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ο Φινλανδός επίτροπος τονίζει κατηγορηματικά, δηλαδή χωρίς να αφήνει περιθώρια ευελιξίας, ότι «εάν δεν αναληφθεί πολιτική δράση, τα επιδόματα ανεργίας και οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν περαιτέρω συνοδευόμενα από κλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας».
Βασική επιχειρηματολογία του Ολι Ρεν είναι ότι ως κοινωνικές παροχές, εξαρτώμενες από το εισόδημα, νοούνται οι παροχές εκείνες των οποίων η χορήγηση συναρτάται ρητά ή σιωπηρά από το κατά πόσον το εισόδημα του δικαιούχου ή/και η περιουσία του βρίσκεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Η συνολική στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης -κατά τον κ. Ρεν- πρέπει να είναι κοινωνικά ισορροπημένη και η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο στόχος εξοικονόμησης 500 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό του μνημονίου.
Ο κοινοτικός επίτροπος καταλήγει με μία θετική αναφορά -η οποία αφορά όμως τον επόμενο χρόνο- τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2010, η απασχόληση θα αρχίσει να αυξάνει από το 2012 και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί περαιτέρω η δημιουργία θέσεων εργασίας.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: