Powered By Blogger

Σελίδες

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Γερμανοί: Δώστε στο ευρώ το αίμα σας ή φύγετε

Μερκέλ: Το ευρώ θα επιβιώσει ή Ελλάδα δεν…

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (ifo), Hans-Werner Sinn επανέλαβε την άποψή του ότι για την Ελλάδα δύο εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της: είτε η έξοδος από την ευρωζώνη είτε μια δραστική μείωση των μισθών.

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Sinn, πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, και μάλιστα προτείνει μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης σε στάδια: σε πρώτη φάση όταν παρατηρείται κρίση ρευστότητας, δίδεται οικονομική βοήθεια, κάτι που ήδη έχει συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως επισημαίνει. Σε δεύτερη φάση, για ομόλογα που έχουν λήξει και δεν έχουν εξοφληθεί, οι πιστωτές συμβιβάζονται με την απώλεια μέρους του κεφαλαίου τους, ενώ όταν πια τίποτε από αυτά δεν έχει βοηθήσει, περνάμε στην τρίτη φάση, αυτή της χρεοκοπίας, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος. Τονίζει, επίσης, ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για την κρίση μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και οι τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να παραιτηθούν μέρους των αξιώσεών τους. Με τον τρόπο αυτό, οι πιστωτές θα είναι πιο προσεκτικοί στο εξής, όταν αποφασίζουν να δανείσουν χρήματα, προσθέτει ο κ. Sinn και αναφέρει ως παράδειγμα τη Γερμανία και την Αυστρία, που αντί να επενδύσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δάνειζαν σε άλλες χώρες, σε πελάτες αμφίβολης αξιοπιστίας, τους οποίους πρέπει συν τοις άλλοις να βοηθήσουν, αναλαμβάνοντας εγγυήσεις.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την άποψη οικονομολόγων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της από το 150 στο 100% του ΑΕΠ, ο κ. Sinn τονίζει ότι η μείωση του χρέους κατά ένα τρίτο θα σήμαινε χρεοκοπία. Ως προτιμότερη λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας ο Γερμανός οικονομολόγος προβάλλει το «κούρεμα» μόνο σε ομόλογα που έχουν ήδη λήξει, και όχι συνολική διαγραφή χρέους. Με τον τρόπο αυτό η χώρα εξαναγκάζεται σε μεταρρυθμίσεις, όπως διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι μόνο όταν οι τράπεζες υποχρεωθούν να πληρώσουν για την κρίση, θα γίνει αντιληπτό στην Ελλάδα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί το επίπεδο διαβίωσης με χρήματα της διεθνούς κοινότητας.

Με πληροφορίες απο το zoomnews

i
Rate This
Quantcast
Αφήστε σχόλιο ή trackback: Trackback URL

Δεν υπάρχουν σχόλια: