Τρίτη, 12 Απριλίου 2011
Όσα πλοία και αν βουλιάξετε κύριε Καρατζαφέρη, το έγκλημα του μνημονίου δεν παραγράφεται. Στοιχεία – φωτιά.
Ο κύριος Καρατζαφέρης έχει σηκώσει πρόσφατα την παντιέρα του “αντιμνημονιακού” ρίχνοντας την ευθύνη της οικονομικής εξαθλίωσης στα …Golden Boys των ΔΕΚΟ! Λες και εμφανίστηκαν χθες! Παράλληλα, παίζει για ακόμα μία φορά το χαρτί του αντιμεταναστευτικού (και του ψευτοτσαμπουκά με την Τουρκία, εκεί κολλάει το.....
“βυθίσατε” και όχι σε πλοία με μετανάστες όπως κακώς εννοήθηκε) προσπαθώντας να καρπωθεί την οργή των πολιτών από την κοινωνική εξαθλίωση λόγω της μετανάστευσης.
ΟΧΙ κύριε Καρατζαφέρη. Όταν προβάλλατε “πατριωτικούς” λόγους για να ψηφίσετε το πατριδοκτόνο μνημόνιο, θα έπρεπε να σκεφτείτε το εξής απλό: .....
Είκοσι δις «μαύρο» χρήμα εξάγουν οι μετανάστες
Άρα είχατε την χρυσή ευκαιρία εάν οι προθέσεις σας ήταν ειλικρινείς, να πείτε: “Σας στηρίζουμε κύριοι της κυβέρνησης, ΕΦ’ ΟΣΟΝ σταματήσετε αυτή την μάστιγα της οικονομίας (μαύρο χρήμα λαθρομετανάστευσης), πριν από οποιαδήποτε περικοπή μισθών ή οριζόντια αύξηση φορολογίας” Επιπλέον,
“Καταργήστε κύριοι και το λαθρονομοσχέδιο, ώστε να σας στηρίξουμε στην οικονομική σας πολιτική”. Όχι δημοψηφίσματα αλλά άμεση κατάργηση.
Τότε, όλοι θα λέγαμε ότι ο κύριος Καρατζαφέρης πλανήθηκε και ψήφισε το μνημόνιο. Ότι έκανε το χρέος του ως πατριώτης, επέτυχε σοβαρά ανταλλάγματα, οπότε χαλάλι το ΔΝΤ.
Τώρα τι θα λέμε κύριε Καρατζαφέρη; Ότι ρημάξατε με την υπογραφή σας την Ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την οικογένεια “ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ”; Έρχεστε τώρα να μιλήσετε για βουλιάγματα πλοίων όταν οι ίδιοι συνηγορήσατε στο βούλιαγμα της πατρίδας;
Αυτά τα 20δις κύριε Καρατζαφέρη, θα γλίτωναν αυτόματα την Ελλάδα από τις όποιες θυσίες και προσημειώσεις εθνικής περιουσίας. Εσείς όμως ούτε καν το θέσατε. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΘΕΤΕΤΕ ΤΩΡΑ!
Και έρχεστε να μας πείτε την ώρα που το σχέδιο εκποίησης των ΔΕΚΟ είναι ξεκάθαρο, ότι “φταίνε τα Golden Boys; Γιατί τότε πριν υπογράψετε το μνημόνιο δεν ζητάγατε την μείωση των μισθών τους από την κυβέρνηση;
Μήπως για να έρθετε τώρα και να ρίξετε νερό στο μύλο του αφελληνισμού των χρυσών αγελάδων του δημοσίου;
Δεν πείθετε κανέναν κύριε Καρατζαφέρη. Όχι μόνο δεν μετανοιώσατε αλλά κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι συνεχίζετε χέρι – χέρι με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Ούτε βέβαια κάνατε κάποια επερώτηση για τον Πακιστανό δουλέμπορο που διατηρούσε ανταλλακτήριο συναλλαγματος και οδήγησε στον θάνατο δεκάδες μετανάστες στο πρόσφατο ναυάγιο στην Κέρκυρα. Προφανώς πριν ακούσει τα περί “βουλιάγματος πλοίων”.
Τα στοιχεία είναι κόλαφος:
Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συνδέονται. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση, όμως, αριθμών και συμπερασμάτων οδηγεί στη διαπίστωση ότι την τελευταία δεκαετία, και μετά την αθρόα εισροή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, αυξήθηκε κατακόρυφα η «μαύρη» εργασία, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από τη χώρα και άνθησε μια παραοικονομία που προκαλεί ανυπολόγιστη ζημία στην εθνική οικονομία ακόμα και σήμερα. Δέκα δις ευρώ αδήλωτοι πόροι «δραπετεύουν» κάθε χρόνο από τη χώρα μας με προορισμούς στην Ασία, στην Αφρική ακόμα και στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που το κράτος προσπαθεί μάταια να βάλει μια τάξη στη λεγόμενη «μαύρη» εργασία των αλλοδαπών και να χτυπήσει ένα από τα πιο σκληρά κυκλώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Από τη δεκαετία του ’90, όταν τα ελληνικά σύνορα άνοιξαν για χιλιάδες μετανάστες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζομένων. Κυκλώματα που δρούσαν αμφίδρομα, προς όφελος των πρωταγωνιστών στην είσοδο των αλλοδαπών (δουλέμποροι, διεφθαρμένοι υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού) αλλά και των «εργοδοτών» των λαθρομεταναστών. Αυτή η αλυσίδα των πολλών κρίκων, που γνώρισε άνθηση στην Ελλάδα των υποτυπωδών ή των «πρόθυμων» να κάνουν τα στραβά μάτια, ελεγκτικών μηχανισμών, εξελίχθηκε σε τροχοπέδη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την παραγωγή, με ευθύνη των αρμοδίων και με πρωταγωνιστές τους εξαθλιωμένους αλλοδαπούς αλλά και τους κερδοσκόπους εργοδότες τους. Με την πάροδο του χρόνου οι… δουλειές «άνοιξαν». Η ανάγκη των αλλοδαπών μεταναστών να βρουν τρόπο ώστε να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα και στην οικογένειά τους στάθηκε η αφορμή για να γίνει… επέκταση εργασιών και να στηθεί ένα νέο πεδίον δόξης λαμπρόν για τους επιτήδειους. Ανταλλακτήρια και εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, που ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ήρθαν να καλύψουν το κενό και να διαδεχτούν τους «παραδοσιακούς» τρόπους μεταφοράς κεφαλαίων εκτός ελληνικών συνόρων, στους οποίους πρωτοστατούσαν οδηγοί λεωφορείων και ταξί…
Αύξηση της «μαύρης» αλλοδαπής εργασίας
Δέκα δις εκτιμάται ότι κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, αφού αγγίζει το 30% της απασχόλησης στη χώρα. Τα επίσημα στοιχεία –στο μέτρο που μπορούν να εξαχθούν με ακρίβεια για κάτι τόσο ανεξέλεγκτο– που αφορούν στην αδήλωτη εργασία των αλλοδαπών δείχνουν αυξητικές τάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το δίμηνο Σεπτεμ βρίου – Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας κινήθηκαν στο 27,29% και 35,95% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του 2009 ήταν κοντά στο 24%. Συγκεκριμένα, για το Σεπτέμβριο ελέγχθηκαν 2.934 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 2.704 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 738 ήταν ανασφάλιστοι. Τον Οκτώβριο, σε 2.500 επιχειρήσεις και σε σύνολο 1.235 εργαζόμενων αλλοδαπών, οι 444 ήταν ανασφάλιστοι. «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αδήλωτη εργασία νοούνται όλες οι αμειβόμενες δραστηριότητες που είναι νόμιμες ως προς τη φύση τους αλλά δεν δηλώνονται στις δημόσιες Αρχές, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών κανονιστικών ρυθμίσεων στα κράτη-μέλη», αναφέρει σχετικά ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλης Χάλαρης. Οι τομείς που «προσφέρονται» για την αδήλωτη απασχόληση τόσο ημεδαπών όσο και αλλοδαπών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, είναι οι διανομές κατ’ οίκον (ποσοστό που ξεπερνά το 60%), η νυχτερινή διασκέδαση (ποσοστό 55%), τα καφέ – μπαρ (50%), η καθαριότητα (43%), η εστίαση (38%) και οι κατασκευές (38%). Στην ανθρωπογεωγραφία των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων είχε προχωρήσει παλαιότερα το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, στον κλάδο των κατασκευών απασχολούνται κυρίως Πολωνοί, Αλβανοί αλλά και Ασιάτες, στα εργοστάσια μετάλλου Αιγύπτιοι και Πακιστανοί, ως εποχικό προσωπικό σε τουριστικές μονάδες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και πρώην ΕΣΣΔ), ως προσωπικό συνεργείων καθαρισμού Ιρανοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί, ενώ σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική. Εννοείται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι αλλοδαποί «απασχολούνται» σε παράνομες δραστηριότητες.
Κι αν στην Αθήνα, με το πλήθος των αλλοδαπών μεταναστών, η κατάσταση μοιάζει ζοφερή, στην περιφέρεια είναι εφιαλτική. Στους πλέον πρόσφατους ελέγχους του ΣΕΠΕ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών είναι πάνω από 90%, ενώ στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην περιοχή του Αγρινίου όλοι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι! Από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, όμως και εκεί η κατάσταση είναι το ίδιο ή και χειρότερη. «Όταν κατά τον έλεγχο εντοπίζονται ανασφάλιστοι αλλοδαποί εργαζόμενοι οι οποίοι νόμιμα βρίσκονται στη χώρα και μπορούν να εργάζονται, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου οι τελευταίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες», εξηγεί ο κ. Χάλαρης σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις εντοπισμού ανασφάλιστων εργαζόμενων. «Μέχρι πρότινος ανάλογες ήταν οι ενέργειες για τους παράνομους αλλοδαπούς. Στις περιπτώσεις αυτές, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ενημέρωναν την περιφέρεια προκειμένου η τελευταία να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις (πρόστιμο ή/και κλείσιμο επιχείρησης). Πλέον, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρθ. 86 του Ν. 3386/2005, όταν η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών διαπιστώνεται από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, τότε επιβάλλουν οι ίδιοι την κύρωση του προστίμου (3.000 – 15.000 ευρώ ανά παράνομο αλλοδαπό), ενημερώνοντας, όμως, και πάλι την Περιφέρεια για τυχόν άλλες ενέργειες».
Σύγχρονη πληγή του κράτους
Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Σομαλοί δουλεύουν ως φορτοεκφορτωτές στις αποθήκες της Ιεράς Οδού, στο λιμάνι του Πειραιά και στη λαχαναγορά του Ρέντη ως ανειδίκευτοι εργάτες στις οικοδομές ή ως εποχικοί γεωργοί στα χωράφια της ελληνικής επαρχίας επί δώδεκα ή περισσότερες ώρες ημερησίως και με μεροκάματα πείνας. Μέχρι πρότινος, κανένας δεν διαμαρτυρόταν γι’ αυτά τα «δεδομένα» στον εργασιακό χώρο: Οι εργοδότες κέρδιζαν, οι εν δυνάμει απασχολούμενοι στις χειρονακτικές εργασίες Έλληνες άλλαζαν επαγγελματικό προσανατολισμό, στρεφόμενοι είτε στο «παραδοσιακό» Δημόσιο είτε στην έναρξη μιας μικρής επιχείρησης, οι αλλοδαποί εξασφάλιζαν ένα κομμάτι ψωμί και το κράτος ξεφυσούσε ανακουφισμένο από αυτή την ισορροπία τρόμου. Όταν, όμως, άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η εποχή των παχιών αγελάδων φτάνει στο τέλος της, τότε ξεκίνησε και ο προβληματισμός για τα διαφυγόντα κέρδη, για την αδήλωτη εργασία, για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών, για τα κυκλώματα που δρουν με την ανοχή της Πολιτείας. Τότε «αποκαλύφθηκε» ότι στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα εργάζονται παράνομα αλλοδαπές χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς βιβλιάριο υγείας, τότε διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη των συνόρων, τότε οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν «πρόθυμοι» ιδιώτες σύμβουλοι και κρατικοί υπάλληλοι που, για «ανθρωπιστικούς» λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας, παρατείνουν τη διαμονή ενός αλλοδαπού παράνομα για έξι μήνες. Τότε εντοπίστηκαν και οι επίορκοι ελεγκτές που κάνουν τα στραβά μάτια και δεν πραγματοποιούν ελέγχους σε αποθήκες, υπόγεια, βιοτεχνίες όπου απασχολούνται παράνομοι μετανάστες.
«Αν και φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν “παραθυράκια” για να παρατείνει τη διαμονή του στη χώρα ένας νόμιμος μετανάστης, που θα πρέπει να φύγει, ή για να απασχοληθεί “μαύρα” ένας παράνομος μετανάστης», λέει στα «Επίκαιρα» άνθρωπος με μακρά θητεία στο υπουργείο Εσωτερικών. «Οι περιβόητοι “ανθρωπιστικοί” λόγοι, δηλαδή είτε κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας που επιτάσσει την παραμονή του για νοσηλεία στη χώρα μας, είτε κίνδυνος εξόντωσής του με την επιστροφή στην πατρίδα του, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να μείνει ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στους παράνομους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογιστούν ούτε κατά προσέγγιση. Μέσω κυκλώματος μπορούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να κατευθυνθούν σε κάποιο αστικό κέντρο ή στην ελληνική επαρχία, να απασχοληθούν σε προκαθορισμένο “πόστο”, συνήθως κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, και να μην τους εντοπίσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Βιομηχανία παράνομων αλλοδαπών
αποκλειστικών στα νοσοκομεία
Για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών προκύπτουν ερωτήματα, που όμως βρίσκουν απαντήσεις μέσα από το «μπάχαλο» που επικρατεί τόσο σε ό,τι αφορά στην είσοδο των παράνομων μεταναστών όσο και στην «ευκολία» με την οποία βρίσκουν δουλειά στη χώρα μας. «Αλλοδαπές εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς επαγγελματικό βιβλιάριο υγείας», λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων κ. Θανάσης Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης περιγράφει μια εφιαλτική εικόνα στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη «μαύρη» εργασία αλλοδαπών. «Στα δημόσια νοσοκομεία ο καθένας μπαίνει μέσα και δηλώνει ό,τι θέλει. Έτσι και οι αλλοδαπές “εισβάλλουν” ως αποκλειστικές νοσοκόμες, αφού οι ασθενείς πέφτουν στην παγίδα και τις χρησιμοποιούν. Και λέμε παγίδα σε ό,τι αφορά στο οικονομικό, αφού η νόμιμη αποκλειστική νοσοκόμα αμείβεται με 77 ευρώ μεικτά, εκ των οποίων τα 25 ευρώ είναι οι κρατήσεις, και η παράνομη παίρνει 60 ευρώ καθαρά και “μαύρα” στο χέρι! Όμως εκτός από την άδεια εργασίας, οι αλλοδαπές δεν έχουν υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να μεταφέρουν μεταδιδόμενες ασθένειες στα νοσοκομεία. Μην ξεχνάμε ότι ζουν ομαδικά σε μικρά διαμερίσματα, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου συμπληρώνοντας ότι διαπιστώθηκαν κρούσματα ηπατίτιδας σε νοσοκομείο της Πάτρας. Ο κ. Βασιλάκης καταγγέλλει ένα ολόκληρο σύστημα που κρύβεται πίσω από τις αλλοδαπές παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, το οποίο τις προωθεί για εργασία. «Με το μανδύα των γραφείων εύρεσης εργασίας ένα κύκλωμα εκμεταλλεύεται εξαθλιωμένους αλλοδαπούς σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Αυτές οι αλλοδαπές είναι τα θύματα, που τα εκμεταλλεύονται και τα βασανίζουν επιτήδειοι. Μας έχουν πει ότι από τα 60 ευρώ της βάρδιας τους δίνουν μόλις 2 ευρώ! Τις κακομεταχειρίζονται, είναι πεινασμένες και αναγκάζονται να τρώνε το φαγητό των ασθενών!» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
Δέκα δις εκτός Ελλάδας
κι άλλα τόσα σε… περίεργες τσέπες
Υπαίθρια διαφήμιση γνωστής εταιρείας ανταλλακτηρίων και μεταφοράς χρημάτων αναγράφει στην αλβανική τον τιμοκατάλογο για τα εμβάσματα προς τη γείτονα. Το commission ξεκινά από 4,9 ευρώ για μεταφορά μέχρι 50 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 155 ευρώ για 5.000 έως 10.000. Η διαφήμιση εγγυάται ασφάλεια στη συναλλαγή, εχεμύθεια και γρήγορη παραλαβή των χρημάτων. Αυτό που περισσότερο ενδιαφέρει τον επίδοξο πελάτη είναι η «εχεμύθεια» και οι εταιρείες την προσφέρουν σε κάθε πελάτη που θέλει να στείλει χρήματα σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, όπως και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μπήκαν γρήγορα στο «παιχνίδι». Το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας για έμβασμα σε χώρα της Ασίας ζητά 15 ευρώ συν το 2,5‰ επί του ποσού χωρίς να ζητά στοιχεία από τον αποστολέα, εκτός του IBAN και του λογαριασμού που θα σταλεί το ποσό. Παράλληλα, ενισχύθηκε και ο ρόλος των ATM, όπου μέσω ειδικών προγραμμάτων, καθ’ όλο το 24ωρο, ο μετανάστης μπορεί να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του που παραμένει στη χώρα του. «Μην ψάχνετε το “περίεργο” στις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους μηχανισμούς για να ελέγχουν τι χρήματα φεύγουν, ποιος στέλνει σε ποιον και σε τι πιστωτικό όριο κινούνται οι συναλλαγές του. Όπως έχουν και την εγκυρότητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αλλά και την ταχύτητα της ολοκλήρωσής της. Άλλοι που κάνουν την ίδια δουλειά μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της συναλλαγής αλλά και τα χρονικά δεδομένα της;» λέει στα «Επίκαιρα» στέλεχος ελληνικής τράπεζας. « Με το που αυξήθηκε ο πληθυσμός των μεταναστών τα είδαμε όλα! Ταξιτζήδες και οδηγούς λεωφορείων να παίρνουν μίζα 10 ευρώ για να μεταφέρουν πενταροδεκάρες στις οικογένειες στην Αλβανία, πλασματικά στοιχεία αποστολέων και παραληπτών με εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Ασία και στην Αφρική και ένα δίκτυο “περίεργων” με βιτρίνα μεγάλες εταιρείες που δρούσαν σε βάρος κράτους, πελατών και τραπεζών», καταλήγει.
Οι μετριοπαθέστεροι υπολογισμοί θέλουν περίπου δέκα δις ευρώ να φεύγουν από τη χώρα μας με προορισμούς χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ένα μέρος εξ αυτών είναι πράγματι από το «κομπόδεμα» των μεταναστών που πλένουν παρμπρίζ ή που δουλεύουν στα ελληνικά χωράφια. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, είναι «βρόμικο» χρήμα, προϊόν εγκληματικών ενεργειών, όπως από εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λαθραίων εμπορικών ειδών, καθώς και από πορνεία και ληστείες. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπάρχει κενό ελέγχου, αφού ακόμα και μέσω των ΕΛΤΑ μπορούν να αποσταλούν «μαύρα» χρήματα εκτός ελληνικών συνόρων. Ακόμα, όμως, και το «κομπόδεμα» των εξαθλιωμένων μεταναστών αποτελεί στόχο του κυκλώματος. Ανάμεσα στα όρια του νόμιμου και του παράνομου, τις φαινομενικά τυχαίες καθυστερήσεις στην παράδοση των χρημάτων αλλά και το ύψος της προμήθειας, οι επιτήδειοι «βγάζουν» από πέντε μέχρι δέκα δις ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς ανθρώπων που είναι γνώστες της κατάστασης.
http://citypress-gr.blogspot.com/
“βυθίσατε” και όχι σε πλοία με μετανάστες όπως κακώς εννοήθηκε) προσπαθώντας να καρπωθεί την οργή των πολιτών από την κοινωνική εξαθλίωση λόγω της μετανάστευσης.
ΟΧΙ κύριε Καρατζαφέρη. Όταν προβάλλατε “πατριωτικούς” λόγους για να ψηφίσετε το πατριδοκτόνο μνημόνιο, θα έπρεπε να σκεφτείτε το εξής απλό: .....
Είκοσι δις «μαύρο» χρήμα εξάγουν οι μετανάστες
Άρα είχατε την χρυσή ευκαιρία εάν οι προθέσεις σας ήταν ειλικρινείς, να πείτε: “Σας στηρίζουμε κύριοι της κυβέρνησης, ΕΦ’ ΟΣΟΝ σταματήσετε αυτή την μάστιγα της οικονομίας (μαύρο χρήμα λαθρομετανάστευσης), πριν από οποιαδήποτε περικοπή μισθών ή οριζόντια αύξηση φορολογίας” Επιπλέον,
“Καταργήστε κύριοι και το λαθρονομοσχέδιο, ώστε να σας στηρίξουμε στην οικονομική σας πολιτική”. Όχι δημοψηφίσματα αλλά άμεση κατάργηση.
Τότε, όλοι θα λέγαμε ότι ο κύριος Καρατζαφέρης πλανήθηκε και ψήφισε το μνημόνιο. Ότι έκανε το χρέος του ως πατριώτης, επέτυχε σοβαρά ανταλλάγματα, οπότε χαλάλι το ΔΝΤ.
Τώρα τι θα λέμε κύριε Καρατζαφέρη; Ότι ρημάξατε με την υπογραφή σας την Ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την οικογένεια “ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ”; Έρχεστε τώρα να μιλήσετε για βουλιάγματα πλοίων όταν οι ίδιοι συνηγορήσατε στο βούλιαγμα της πατρίδας;
Αυτά τα 20δις κύριε Καρατζαφέρη, θα γλίτωναν αυτόματα την Ελλάδα από τις όποιες θυσίες και προσημειώσεις εθνικής περιουσίας. Εσείς όμως ούτε καν το θέσατε. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ ΘΕΤΕΤΕ ΤΩΡΑ!
Και έρχεστε να μας πείτε την ώρα που το σχέδιο εκποίησης των ΔΕΚΟ είναι ξεκάθαρο, ότι “φταίνε τα Golden Boys; Γιατί τότε πριν υπογράψετε το μνημόνιο δεν ζητάγατε την μείωση των μισθών τους από την κυβέρνηση;
Μήπως για να έρθετε τώρα και να ρίξετε νερό στο μύλο του αφελληνισμού των χρυσών αγελάδων του δημοσίου;
Δεν πείθετε κανέναν κύριε Καρατζαφέρη. Όχι μόνο δεν μετανοιώσατε αλλά κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι συνεχίζετε χέρι – χέρι με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Ούτε βέβαια κάνατε κάποια επερώτηση για τον Πακιστανό δουλέμπορο που διατηρούσε ανταλλακτήριο συναλλαγματος και οδήγησε στον θάνατο δεκάδες μετανάστες στο πρόσφατο ναυάγιο στην Κέρκυρα. Προφανώς πριν ακούσει τα περί “βουλιάγματος πλοίων”.
Τα στοιχεία είναι κόλαφος:
Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συνδέονται. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση, όμως, αριθμών και συμπερασμάτων οδηγεί στη διαπίστωση ότι την τελευταία δεκαετία, και μετά την αθρόα εισροή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, αυξήθηκε κατακόρυφα η «μαύρη» εργασία, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από τη χώρα και άνθησε μια παραοικονομία που προκαλεί ανυπολόγιστη ζημία στην εθνική οικονομία ακόμα και σήμερα. Δέκα δις ευρώ αδήλωτοι πόροι «δραπετεύουν» κάθε χρόνο από τη χώρα μας με προορισμούς στην Ασία, στην Αφρική ακόμα και στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που το κράτος προσπαθεί μάταια να βάλει μια τάξη στη λεγόμενη «μαύρη» εργασία των αλλοδαπών και να χτυπήσει ένα από τα πιο σκληρά κυκλώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Από τη δεκαετία του ’90, όταν τα ελληνικά σύνορα άνοιξαν για χιλιάδες μετανάστες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζομένων. Κυκλώματα που δρούσαν αμφίδρομα, προς όφελος των πρωταγωνιστών στην είσοδο των αλλοδαπών (δουλέμποροι, διεφθαρμένοι υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού) αλλά και των «εργοδοτών» των λαθρομεταναστών. Αυτή η αλυσίδα των πολλών κρίκων, που γνώρισε άνθηση στην Ελλάδα των υποτυπωδών ή των «πρόθυμων» να κάνουν τα στραβά μάτια, ελεγκτικών μηχανισμών, εξελίχθηκε σε τροχοπέδη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την παραγωγή, με ευθύνη των αρμοδίων και με πρωταγωνιστές τους εξαθλιωμένους αλλοδαπούς αλλά και τους κερδοσκόπους εργοδότες τους. Με την πάροδο του χρόνου οι… δουλειές «άνοιξαν». Η ανάγκη των αλλοδαπών μεταναστών να βρουν τρόπο ώστε να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα και στην οικογένειά τους στάθηκε η αφορμή για να γίνει… επέκταση εργασιών και να στηθεί ένα νέο πεδίον δόξης λαμπρόν για τους επιτήδειους. Ανταλλακτήρια και εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, που ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ήρθαν να καλύψουν το κενό και να διαδεχτούν τους «παραδοσιακούς» τρόπους μεταφοράς κεφαλαίων εκτός ελληνικών συνόρων, στους οποίους πρωτοστατούσαν οδηγοί λεωφορείων και ταξί…
Αύξηση της «μαύρης» αλλοδαπής εργασίας
Δέκα δις εκτιμάται ότι κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, αφού αγγίζει το 30% της απασχόλησης στη χώρα. Τα επίσημα στοιχεία –στο μέτρο που μπορούν να εξαχθούν με ακρίβεια για κάτι τόσο ανεξέλεγκτο– που αφορούν στην αδήλωτη εργασία των αλλοδαπών δείχνουν αυξητικές τάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το δίμηνο Σεπτεμ βρίου – Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας κινήθηκαν στο 27,29% και 35,95% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του 2009 ήταν κοντά στο 24%. Συγκεκριμένα, για το Σεπτέμβριο ελέγχθηκαν 2.934 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 2.704 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 738 ήταν ανασφάλιστοι. Τον Οκτώβριο, σε 2.500 επιχειρήσεις και σε σύνολο 1.235 εργαζόμενων αλλοδαπών, οι 444 ήταν ανασφάλιστοι. «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αδήλωτη εργασία νοούνται όλες οι αμειβόμενες δραστηριότητες που είναι νόμιμες ως προς τη φύση τους αλλά δεν δηλώνονται στις δημόσιες Αρχές, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών κανονιστικών ρυθμίσεων στα κράτη-μέλη», αναφέρει σχετικά ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλης Χάλαρης. Οι τομείς που «προσφέρονται» για την αδήλωτη απασχόληση τόσο ημεδαπών όσο και αλλοδαπών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, είναι οι διανομές κατ’ οίκον (ποσοστό που ξεπερνά το 60%), η νυχτερινή διασκέδαση (ποσοστό 55%), τα καφέ – μπαρ (50%), η καθαριότητα (43%), η εστίαση (38%) και οι κατασκευές (38%). Στην ανθρωπογεωγραφία των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων είχε προχωρήσει παλαιότερα το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, στον κλάδο των κατασκευών απασχολούνται κυρίως Πολωνοί, Αλβανοί αλλά και Ασιάτες, στα εργοστάσια μετάλλου Αιγύπτιοι και Πακιστανοί, ως εποχικό προσωπικό σε τουριστικές μονάδες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και πρώην ΕΣΣΔ), ως προσωπικό συνεργείων καθαρισμού Ιρανοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί, ενώ σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική. Εννοείται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι αλλοδαποί «απασχολούνται» σε παράνομες δραστηριότητες.
Κι αν στην Αθήνα, με το πλήθος των αλλοδαπών μεταναστών, η κατάσταση μοιάζει ζοφερή, στην περιφέρεια είναι εφιαλτική. Στους πλέον πρόσφατους ελέγχους του ΣΕΠΕ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών είναι πάνω από 90%, ενώ στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην περιοχή του Αγρινίου όλοι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι! Από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, όμως και εκεί η κατάσταση είναι το ίδιο ή και χειρότερη. «Όταν κατά τον έλεγχο εντοπίζονται ανασφάλιστοι αλλοδαποί εργαζόμενοι οι οποίοι νόμιμα βρίσκονται στη χώρα και μπορούν να εργάζονται, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου οι τελευταίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες», εξηγεί ο κ. Χάλαρης σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις εντοπισμού ανασφάλιστων εργαζόμενων. «Μέχρι πρότινος ανάλογες ήταν οι ενέργειες για τους παράνομους αλλοδαπούς. Στις περιπτώσεις αυτές, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ενημέρωναν την περιφέρεια προκειμένου η τελευταία να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις (πρόστιμο ή/και κλείσιμο επιχείρησης). Πλέον, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρθ. 86 του Ν. 3386/2005, όταν η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών διαπιστώνεται από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, τότε επιβάλλουν οι ίδιοι την κύρωση του προστίμου (3.000 – 15.000 ευρώ ανά παράνομο αλλοδαπό), ενημερώνοντας, όμως, και πάλι την Περιφέρεια για τυχόν άλλες ενέργειες».
Σύγχρονη πληγή του κράτους
Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Σομαλοί δουλεύουν ως φορτοεκφορτωτές στις αποθήκες της Ιεράς Οδού, στο λιμάνι του Πειραιά και στη λαχαναγορά του Ρέντη ως ανειδίκευτοι εργάτες στις οικοδομές ή ως εποχικοί γεωργοί στα χωράφια της ελληνικής επαρχίας επί δώδεκα ή περισσότερες ώρες ημερησίως και με μεροκάματα πείνας. Μέχρι πρότινος, κανένας δεν διαμαρτυρόταν γι’ αυτά τα «δεδομένα» στον εργασιακό χώρο: Οι εργοδότες κέρδιζαν, οι εν δυνάμει απασχολούμενοι στις χειρονακτικές εργασίες Έλληνες άλλαζαν επαγγελματικό προσανατολισμό, στρεφόμενοι είτε στο «παραδοσιακό» Δημόσιο είτε στην έναρξη μιας μικρής επιχείρησης, οι αλλοδαποί εξασφάλιζαν ένα κομμάτι ψωμί και το κράτος ξεφυσούσε ανακουφισμένο από αυτή την ισορροπία τρόμου. Όταν, όμως, άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η εποχή των παχιών αγελάδων φτάνει στο τέλος της, τότε ξεκίνησε και ο προβληματισμός για τα διαφυγόντα κέρδη, για την αδήλωτη εργασία, για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών, για τα κυκλώματα που δρουν με την ανοχή της Πολιτείας. Τότε «αποκαλύφθηκε» ότι στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα εργάζονται παράνομα αλλοδαπές χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς βιβλιάριο υγείας, τότε διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη των συνόρων, τότε οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν «πρόθυμοι» ιδιώτες σύμβουλοι και κρατικοί υπάλληλοι που, για «ανθρωπιστικούς» λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας, παρατείνουν τη διαμονή ενός αλλοδαπού παράνομα για έξι μήνες. Τότε εντοπίστηκαν και οι επίορκοι ελεγκτές που κάνουν τα στραβά μάτια και δεν πραγματοποιούν ελέγχους σε αποθήκες, υπόγεια, βιοτεχνίες όπου απασχολούνται παράνομοι μετανάστες.
«Αν και φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν “παραθυράκια” για να παρατείνει τη διαμονή του στη χώρα ένας νόμιμος μετανάστης, που θα πρέπει να φύγει, ή για να απασχοληθεί “μαύρα” ένας παράνομος μετανάστης», λέει στα «Επίκαιρα» άνθρωπος με μακρά θητεία στο υπουργείο Εσωτερικών. «Οι περιβόητοι “ανθρωπιστικοί” λόγοι, δηλαδή είτε κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας που επιτάσσει την παραμονή του για νοσηλεία στη χώρα μας, είτε κίνδυνος εξόντωσής του με την επιστροφή στην πατρίδα του, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να μείνει ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στους παράνομους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα, αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογιστούν ούτε κατά προσέγγιση. Μέσω κυκλώματος μπορούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να κατευθυνθούν σε κάποιο αστικό κέντρο ή στην ελληνική επαρχία, να απασχοληθούν σε προκαθορισμένο “πόστο”, συνήθως κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, και να μην τους εντοπίσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Βιομηχανία παράνομων αλλοδαπών
αποκλειστικών στα νοσοκομεία
Για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών προκύπτουν ερωτήματα, που όμως βρίσκουν απαντήσεις μέσα από το «μπάχαλο» που επικρατεί τόσο σε ό,τι αφορά στην είσοδο των παράνομων μεταναστών όσο και στην «ευκολία» με την οποία βρίσκουν δουλειά στη χώρα μας. «Αλλοδαπές εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς επαγγελματικό βιβλιάριο υγείας», λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων κ. Θανάσης Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης περιγράφει μια εφιαλτική εικόνα στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη «μαύρη» εργασία αλλοδαπών. «Στα δημόσια νοσοκομεία ο καθένας μπαίνει μέσα και δηλώνει ό,τι θέλει. Έτσι και οι αλλοδαπές “εισβάλλουν” ως αποκλειστικές νοσοκόμες, αφού οι ασθενείς πέφτουν στην παγίδα και τις χρησιμοποιούν. Και λέμε παγίδα σε ό,τι αφορά στο οικονομικό, αφού η νόμιμη αποκλειστική νοσοκόμα αμείβεται με 77 ευρώ μεικτά, εκ των οποίων τα 25 ευρώ είναι οι κρατήσεις, και η παράνομη παίρνει 60 ευρώ καθαρά και “μαύρα” στο χέρι! Όμως εκτός από την άδεια εργασίας, οι αλλοδαπές δεν έχουν υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να μεταφέρουν μεταδιδόμενες ασθένειες στα νοσοκομεία. Μην ξεχνάμε ότι ζουν ομαδικά σε μικρά διαμερίσματα, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου συμπληρώνοντας ότι διαπιστώθηκαν κρούσματα ηπατίτιδας σε νοσοκομείο της Πάτρας. Ο κ. Βασιλάκης καταγγέλλει ένα ολόκληρο σύστημα που κρύβεται πίσω από τις αλλοδαπές παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, το οποίο τις προωθεί για εργασία. «Με το μανδύα των γραφείων εύρεσης εργασίας ένα κύκλωμα εκμεταλλεύεται εξαθλιωμένους αλλοδαπούς σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Αυτές οι αλλοδαπές είναι τα θύματα, που τα εκμεταλλεύονται και τα βασανίζουν επιτήδειοι. Μας έχουν πει ότι από τα 60 ευρώ της βάρδιας τους δίνουν μόλις 2 ευρώ! Τις κακομεταχειρίζονται, είναι πεινασμένες και αναγκάζονται να τρώνε το φαγητό των ασθενών!» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
Δέκα δις εκτός Ελλάδας
κι άλλα τόσα σε… περίεργες τσέπες
Υπαίθρια διαφήμιση γνωστής εταιρείας ανταλλακτηρίων και μεταφοράς χρημάτων αναγράφει στην αλβανική τον τιμοκατάλογο για τα εμβάσματα προς τη γείτονα. Το commission ξεκινά από 4,9 ευρώ για μεταφορά μέχρι 50 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 155 ευρώ για 5.000 έως 10.000. Η διαφήμιση εγγυάται ασφάλεια στη συναλλαγή, εχεμύθεια και γρήγορη παραλαβή των χρημάτων. Αυτό που περισσότερο ενδιαφέρει τον επίδοξο πελάτη είναι η «εχεμύθεια» και οι εταιρείες την προσφέρουν σε κάθε πελάτη που θέλει να στείλει χρήματα σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, όπως και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μπήκαν γρήγορα στο «παιχνίδι». Το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας για έμβασμα σε χώρα της Ασίας ζητά 15 ευρώ συν το 2,5‰ επί του ποσού χωρίς να ζητά στοιχεία από τον αποστολέα, εκτός του IBAN και του λογαριασμού που θα σταλεί το ποσό. Παράλληλα, ενισχύθηκε και ο ρόλος των ATM, όπου μέσω ειδικών προγραμμάτων, καθ’ όλο το 24ωρο, ο μετανάστης μπορεί να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του που παραμένει στη χώρα του. «Μην ψάχνετε το “περίεργο” στις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους μηχανισμούς για να ελέγχουν τι χρήματα φεύγουν, ποιος στέλνει σε ποιον και σε τι πιστωτικό όριο κινούνται οι συναλλαγές του. Όπως έχουν και την εγκυρότητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αλλά και την ταχύτητα της ολοκλήρωσής της. Άλλοι που κάνουν την ίδια δουλειά μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της συναλλαγής αλλά και τα χρονικά δεδομένα της;» λέει στα «Επίκαιρα» στέλεχος ελληνικής τράπεζας. « Με το που αυξήθηκε ο πληθυσμός των μεταναστών τα είδαμε όλα! Ταξιτζήδες και οδηγούς λεωφορείων να παίρνουν μίζα 10 ευρώ για να μεταφέρουν πενταροδεκάρες στις οικογένειες στην Αλβανία, πλασματικά στοιχεία αποστολέων και παραληπτών με εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Ασία και στην Αφρική και ένα δίκτυο “περίεργων” με βιτρίνα μεγάλες εταιρείες που δρούσαν σε βάρος κράτους, πελατών και τραπεζών», καταλήγει.
Οι μετριοπαθέστεροι υπολογισμοί θέλουν περίπου δέκα δις ευρώ να φεύγουν από τη χώρα μας με προορισμούς χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Ένα μέρος εξ αυτών είναι πράγματι από το «κομπόδεμα» των μεταναστών που πλένουν παρμπρίζ ή που δουλεύουν στα ελληνικά χωράφια. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, είναι «βρόμικο» χρήμα, προϊόν εγκληματικών ενεργειών, όπως από εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λαθραίων εμπορικών ειδών, καθώς και από πορνεία και ληστείες. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπάρχει κενό ελέγχου, αφού ακόμα και μέσω των ΕΛΤΑ μπορούν να αποσταλούν «μαύρα» χρήματα εκτός ελληνικών συνόρων. Ακόμα, όμως, και το «κομπόδεμα» των εξαθλιωμένων μεταναστών αποτελεί στόχο του κυκλώματος. Ανάμεσα στα όρια του νόμιμου και του παράνομου, τις φαινομενικά τυχαίες καθυστερήσεις στην παράδοση των χρημάτων αλλά και το ύψος της προμήθειας, οι επιτήδειοι «βγάζουν» από πέντε μέχρι δέκα δις ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς ανθρώπων που είναι γνώστες της κατάστασης.
http://citypress-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου