Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

TI HTAN H 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΕΛΙΚΑ;

του Γεώργιου Τζάλλα,
Ιστορικός-εθνολόγος.

Τί ήταν η 21η Απριλίου τελικά;

Τί ήταν η 21η Απριλίου τελικά; Ήταν Επανάσταση; Ήταν κίνημα; Ήταν Πραξικόπημα; Ήταν Χούντα;
Ποιοί ήταν οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου; Ήταν προδότες; Ήταν πατριώτες; Ήταν....
εθνικόφρονες;

Ας τα πάρουμε ένα ένα. «Επανάσταση». Σίγουρα το καθεστός της Επταετίας (21/4/1967- /10/1973 ήταν Επανάσταση.
.
Επανάσταση επειδή κάποιοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και κατέλαβαν την εξουσία και το κίνημα τους επικράτησε σε όλη τη χώρα (ασχέτως αν αργότερα η Ελληνική Βουλή επέλεξη με ψήφισμα της να μη θεωρήσει το καθεστός ως Επανάσταση).
.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ολα τα ξένα κράτη, και κατ’ εξοχήν τα τέως κομμουνιστικά, ενομιμοποίησαν το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, συνειργάσθησαν διπλωματικώς εμπορικώς, οικονομικώς αλλά και ανέπτυξαν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.
.
Συνήψαν διεθνείς συμβάσεις που εξηκολούθησαν υφιστάμενες και απο τις κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως . Ο συνταγματάρχης Ν. Μακαρέζος επεσκέφθη την Κίνα και συναντήθη με τον πρόεδρο της Κίνας Τσού εν Λάι (22/5/1973) ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, εδέχθη τον Ταξίαρχον Παττακόν στον Λευκόν οίκον. Στο εσωτερικό της χώρας όλοι οι θεσμικοί φορείς και όργανα απεδέχθησαν και λειτούργησαν με την νέα κατάστασι. Τα δικαστήρια, οι Δημόσιες υπηρεσίες ( θεαματικώς και ουσιωδώς καλλίτερα, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι και αφηγούνται στους νεωτέρους). Και ήταν Επανάσταση επειδή οι πρωτεργάτες του στρατού προέρχονταν από τα χαμηλά σώματα του στρατού (από ανθρώπους που πολέμησαν εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών κατακτητών και εναντίον των αναρχοκομμουνιστών αργότερα) και όχι από τους Στρατηγούς.
.
Ήταν κίνημα. Σίγουρα ήταν κίνημα εφόσον κάποιοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και κίνησαν να καταλάβουν την εξουσία και το κατάφεραν.
.
Ήταν Πραξικόπημα; Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί και ως τέτοιο εφόσον προήρθε από τον στρατό.
Ήταν Χούντα; «Χούντα» στα Ισπανικά σημαίνει «σύνδεσμος» αλλά έχει μεταφορικά η λέξη αυτή την έννοια της επανάστασης και της δικτατορίας.
.
Σίγουρα οι πρωτεργάτες του καθεστώτος της 21ης Απριλίου λοιπόν δεν ήταν προδότες ως προς την άποψη της φιλοπατρίας και του εθνικισμού τους. Λέγεται ότι ήταν Αμερικανοκίνητοι όμως οι πραγματικά γνωρίζοντες εκείνης της εποχής λένε ότι προετοιμαζόταν Αμερικανοκίνητο Πραξικόπημα από τους Στρατηγούς της εποχής εκείνης και όχι από τους Συνταγματάρχες. Το ομολογεί μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης Κήλι λέγοντας: Ήμασταν σε απόγνωση για το ποιοι ήταν οι πραξικοπηματίες Το περιέγραψε μάλιστα στο βιβλίο του: στο βιβλίο του «Η αμερικανική πρεσβεία και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα 1966-1969» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.
.
Οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου ήταν Έλληνες στρατιωτικοί και ειδικά οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς σπούδασαν στη σχολή Ευελπίδων κατά τη διάρκεια του Καθεστώτος της 4Ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά και ήταν μέλη του μυστικού στρατιωτικού συνδέσμου ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) που θεωρούσαν ως πνευματικό τους καθοδηγητή τον στρατάρχη Παπάγο και μετά της ΕΕΝΑ (Ένωσις Ελλήνων Νέων Αξιοματικών). Στόχος της ΙΔΕΑ και της ΕΕΝΑ ήταν η συσπείρωση Εθνικοφρόνων αξιωματικών, γαλουχημένων από το στρατιοτικό πνεύμα και αντικομμουνιστών.
.
Τα θετικά;
Αρκεί να θυμίσουμε, ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδος απέ 713 εκατομ. $ US που ήτο το 1970, σκαρφάλωσε στα 5,2 δις $ US το 1981, πέταξε στα 20,6 το 1990 ενώ ήδη υπερβαίνει τα 300 δις δολλαρια παρά τον πακτωλό της υπέρ-εκατοντάδας των δις ευρώ που εισέρευσε ως κοινοτική βοήθεια. Το 1971 και το 1972 ετμήθη με το βραβείο «Οσκαρ» των Οικονομικών Τάιμς του Λονδίνου, για την καλύτερη καθολική της, οικονομική επίδοση σε όλους τους τομείς και την επίτευξι ρυθμού αναπτύξεως 8,12% . Το ΤΕΕ στά δελτία του 1548, 1549 περιγράφει το κανάλι του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αθήνα, όπου σήμερα διαβιοί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος και εξασφαλίζει – με μηδαμινή δαπάνη – νερό στα εκατομμύρια των Αθηναίων.Το χαρακτήριζε ως « το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Επίτευγμα από τα συνθετώτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ένας υδάτινος αγωγός μήκους 190 χλμ. αποτελούμενος από σίφωνες, σήραγγες και διώρυγες, χωρίς την κατανάλωση ενεργείας..» Και κατέληγε «Η απόφαση για τον Μόρνο ελήφθη τον Μάιο του 1967 και οι εργασίες κατασκευής του ήρχισαν τον 1969..». Οι αγρότες είναι μάλλον δύσκολο να έχουν λησμονήσει την διαγραφή των αγροτικών χρεών, που εχαρίσθησαν απο το στρατιωτικό καθεστώς (ενέργεια τόσο αδιανόητη με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μας).
.
Ενώ οι παλαιότεροι τεχνικοί θυμούνται ότι, το πολυθρύλητο έργο «Εγνατία οδός» είχε αναληφθή από Κοινοπραξία 28 ελληνικών τεχνικών εταιρειών (που αποτελούσε το 80% του τεχνικού δυναμικού της Ελλάδος τότε). Με ημερομηνία περατώσεως την 31/12/1976. Αν δεν διεκόπτετο από την μεταπολιτευτική κυβέρνησι Καραμανλή, η οποία παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη για την διενέργεια ανακρίσεων, την έρευνα τυχόν ατασθαλιών και την άσκηση διώξεως εναντίον των ενεχομένων στην διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων. Το φθινόπωρο του 1979, μετά από πενταετή εξονυχιστική δικαστική έρευνα, εξεδόθη αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με επαινετικά σχόλια για την « χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος».
.
Όλη η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο. Δρόμοι, δίκτυο ηλεκτρισμού, δίκτυο ύδρευσης, έργα από τη στρατιωτική ΜΟΜΑ (με αποτέλεσμα να υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι μακρυά από μεγαλοεργολάβους), 20ετή άτοκα δάνεια, ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική (σύναψη σχέσεων ακόμα και με τους Κινέζους), σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες, δρόμοι και εργατικές κατοικίες και άλλα πολλά συγκαταλέγονται στα θετικά.
.
Θα παραθέσω τη γνώμη κάποιων ανθρώπων (κατ’ άλλους σημαντικών κατ’ άλλους όχι). για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν και μετά το καθεστός της 21ης Απριλίου.
.
Κ. Καραμανλής ( πρωθυπουργός, τ Πρόεδρος Δημοκρατίας ..):
«Oυδείς είναι εις θέσιν να ανατρέψη ενα υγιές καθεστώς. Δύναται τις να είπη ότι η Δημοκρατία εδολοφονήθη εν Ελλάδι υπο ελεύθερον καθεστώς και οτι οι συνταγματάρχαι δεν έκαμαν άλλο παρά να της δώσουν την χαριστική βολή. Ενα άλλος κίνδυνος καραδοκούσε . Η πολιτική και ηθική αναρχία. Γνωρίζω επίσης οτι η χώρα συγκλονιζομένη απο άγρια πολιτικά πάθη ωδηγείτο προς αδελφοκτόνο σπαραγμό. Υπήρξε κίνδυνος να καταλήξωμεν εις τον κομμουνισμόν. Και ο κίνδυνος αυτός δεν ειναι θεωρητικός, εάν ληφθή υπ όψιν οτι η Ελλάς υπήρξε δύο φορές το Βιετνάμ της Ευρώπης..»
( Συνεντευξις στην “Le Monde” την 29/11/1967 , η οποία αναδημοσιεύθη στην Ελλάδα στις 5/12/1967).
.
Σόλων Γρηγοριάδης:
«Στο κλίμα που επικρατεί μετά την πτώσι της δικτατορίας είναι εύκολο να γράψει κανείς εμπορική ιστορία ..Έτσι όμως αυτό που θα πρόκυψη θα είναι ένα έργο προπαγάνδας και σκοπιμότητας..δεν θα είναι επιστημονική ιστορική εργασία.»
( «Ιστορία της Δικτατορίας» 1975, πρόλογος )
.
Μ.Θεοδωρακης:
« ..Κι εδώ η απορία; Γιατί κρύβονται επιμελώς τα ιστορικά γεγονότα από τον Λαο? Η απάντησι είναι ότι τα γεγονότα αυτά δεν συμφέρουν αυτούς που μονοπώλησαν την ιδεολογική πλύσι εγκεφάλου του Λαού από το 1974 έως σήμερα..Όταν έπεσε η χούντα συνέβη η μεγαλύτερη ιστορική απάτη στα χρονικά όλων των λαών. Χιλιάδες επώνυμοι.. έγιναν ή μάλλον δήλωσαν αντιστασιακοί.»
( «Ευτυχώς που δεν νικήσαμε σύντροφοι!» σελίς 40, σελίς 72)
.
Παν.Κανελοποπουλος Καθηγητής ,ακαδημαϊκός πρωθυπουργός:
«.Η κρίσις του καθεστώτος της ελευθερίας είναι βαρύτατη.. Εις τα περισσότερα χωριά της Ελλάδος , αν όχι εις ολόκληρον την ύπαιθρο υπάρχουν οργανωμένα συνεργεία Λαμπράκηδων ( Οργανωσι νεολαιας ΚΚΕ ΕΔΑ) ..Τα συνεργεία αυτά εκφοβίζουν και απειλούν τους κατοίκους..Η ύπαρξις και το κύρος του κράτους έχει εκμηδενισθή..»
( Πρακτικά Συμβουλίου Στέμματος 2ας Σεπτεμβρίου 1965, σελίς 32-90)
.
Π.Πιπινελης πρωθυπουργός:
«.. Ευρισκόμεθα προ μιας τεραστίας επεκτάσεως της οργανώσεως του ανατρεπτικού δικτύου του κομμουνισμού.. Το κομμουνιστικό κόμμα , αφού επέτυχε να διάβρωση το κράτος και να πραγματοποίηση το λαϊκό μέτωπο, ευρίσκεται στα πρόθυρα ό,τι κατά την κομμουνιστική ορολογία καλείται το ” διαλεκτικόν πήδημα”..δηλαδή την δυναμική αναμέτρησι..»
( Πρακτικά Συμβουλίου Στέμματος 2ας Σεπτεμβρίου 1965, σελίς 32-90)
.
Γ.Μαύρος Αρχηγός ΕΔΗΚ, στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου:
«..Το κράτος ευρίσκεται εις κατάστασιν διαλύσεως και αποσυνθέσεως ..Η χώρα αναρχείται απ άκρου εις άκρον..Έχουν εξευτελισθεί όλοι οι θεσμοί και αλλοιωθεί οι βάσεις του Πολιτεύματος..Κράτος δεν υπάρχει..Μέσα εις το χάος αυτό , εις το οποίον περιέπεσα όλοι οι θεσμοί καμιά πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί..»
( Άρθρο στο Βήμα , 19ης και 20ης Ιουνίου 1966)
.
Καθημερινή:
«.Το λαϊκό μέτωπο στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και έχει ήδη επιτύχει σπουδαία αποτελέσματα διαβρώσεως όλων των θεσμών.» (12-Ιανουαριου 1966)
«Ο Τόπος εισήλθε πλέον εις την ζώνη του μεγάλου κινδυνου. Η μεγάλη μάζα του λαού αγωνιά.. Ο πλέον αδιάφορος πολίτης διερωτάται. Πού πάμε, πού μας πάνε;» (23 Ιανουαρίου 1966)
«.. Είναι καιρός να κατανοήσουν οι πολιτικοί μας ότι πρέπει να εξουθενωθεί ο μηχανισμός , ο εικονικώς νόμιμος και σαφώς παράνομος μηχανισμούς του ΚΚΕ ο οποίος είναι σε θέσι να κινή σήμερον εντός του λεκανοπέδιου μια συγκροτημένη δύναμη 40000 ατόμων ανα πάσαν ώραν της ημέρας και της νυκτός..» ( 26 Μαρτίου 1966)
.
Μπορις Πονομαριεφ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος:
«..Ο Λένιν έγραφε το 1913 για την Ρωσία. ” Η πολιτική κρίσι πανεθνικής κλίμακας θίγει ακριβώς τις βάσεις της κρατικής διάρθρωσης..Θίγει το θεμέλια του οικοδομήματος , όχι τον ένα ή άλλο όροφο..Τα γεγονότα στην Ελλάδα εξελίσσονται προς την κατεύθυνση μιας πολίτικης κρίσης αυτού ακριβούς του τύπου.”»
.
Βήμα , άρθρο του Π Παλαιολογου:
«.. Ελάχιστοι οι αντιστασιακοί. Είναι ο κανένας. Τους πολλούς θα τους συναντήσετε την επομένη της ανατροπής της χούντας Β΄, .να ζητούν αποκατάσταση ζημιών που δεν έπαθαν» (19.11.1978)»
.
Καθημερινή της Ελένης Βλάχου. «Αλήθειες»
« .. Σκύψτε να σας θυμίσω μια αλήθεια, που ζήσαμε όλοι μας και κανείς δεν τολμά τώρα ούτε να ψιθυρίσει. Εκεί τέλος του εξήντα οι περισσότεροι Έλληνες θαυμάζανε τον στρατιωτικό αρχηγό, τον παρακολουθούσανε εντυπωσιασμένοι και χειροκροτούσαν ελεύθερα τις ρητορείες του. Ο ίδιος και οι σύντροφοι του γύριζαν την Ελλάδα και υπήρχε ένα πλήθος κόσμου, που τους υπεδέχετο με ζητωκραυγές..» (16.06.1985,)
.
Καθημερινή της Ελένης Βλάχου. «Η φυγή»
«.Πόσες φορές δεν διάβασα γραμμένο σοβαρά, από σοβαρούς ανθρώπους, σε σοβαρά έντυπα για την “ολοκληρωμένη αντίσταση του Ελληνικού λαού εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας”. Μεγαλύτερο ψέμα, πιο φανταστικό παραμύθι μπορούσε ποτέ να λεχθή; Τα κρύψαμε όλα κάτω από ένα χρυσοκέντητο βέλο με φανταστικές απεικονίσεις ηρωικών εκδηλώσεων.» ((11.1.1987 ).
.
Εδω περιγράφονται πολλές από τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν αλλά και μετά από την 21η Απριλίου, που πιστεύω δίνουν μια αντικειμενική εικόνα.
.
Τα αρνητικά; Λογοκρισία, εξωρία ακόμα και αθώων ανθρώπων (μόνο και μόνο επειδή είχαν συγγενείς Αριστερούς), η αποτυχία συγκεκριμένων ιδεολογικών στόχων που είχαν ως αποτέλεσμα την κατασοκοφάντηση του τρίπτυχου «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κ.α.
.
Αφήνω τα γεγονότα στην κρίση των αναγνωστών. Μόνο το μέλλον θα μας δείξει τελικά αν το καθεστός της 21ης Απριλίου ήταν επωφελές ή όχι για την πατρίδα

http://melostisneos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: