Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κούρεµα της... Συνθήκης του Σένγκεν

Η συνάντηση άρχισε µε µια µάλλον τυπική χειραψία και ολοκληρώθηκε σε ένα θερµό κλίµα «απόλυτης σύγκλισης». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Νικολά Σαρκοζί έκλεισαν το χάσµα που τους χωρίζει τις τελευταίες εβδοµάδες στο θέµα της µετανάστευσης µε µια κοινή επιστολή, µε την οποία ζητούν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν.
Η Συνθήκη που υπογράφηκε το 1985 στην οµώνυµη πόλη του Λουξεµβούργου και αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ε.Ε. χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της. Από τηΣυνθήκη εξαιρούνται η Βρετανία και η Ιρλανδία. Αντίθετα, στη ζώνη Σένγκεν ανήκουν τρεις χώρες που δενείναι µέλη της Ε.Ε.: η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

«Θέλουµε να επιζήσει η Συνθήκη τουΣένγκεν αλλά για να επιζήσει πρέπει νααλλάξει», δήλωσε ο γάλλοςπρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε µε τον ιταλό πρωθυπουργό. «Πιστεύουµε στην ελεύθερη κυκλοφορία, αλλά πιστεύουµε και στο κράτος δικαίου»,πρόσθεσε.

Επιστρέφουν λοιπόν τα σύνορα και οι έλεγχοι στοεσωτερικό της Ευρώπης; Παρίσι και Ρώµη ξορκίζουν οποιαδήποτε τέτοια σκέψη – η κατάργηση της Συνθήκης είναι αδύνατη εξάλλου. Εκείνο που ζητούν είναι να ενεργοποιείται ο µηχανισµός συνοριακών ελέγχων «προσωρινά» σε ειδικές περιπτώσεις. Η Συνθήκη πρέπει να περιλαµβάνει τηδυνατότητα «να πραγµατοποιούνται προσωρινά έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα σε περιπτώσεις εξαιρετικών δυσκολιών», αναφέρεται στην επιστολή. Σύµφωνα µε πηγές από τη γαλλική προεδρία που επικαλείται η εφηµερίδα «Λε Μοντ», το Παρίσι ζητά επίσης να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν να πραγµατοποιούν ελέγχους στα σύνορά τους σε περίπτωση που µια άλλη χώρα «δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα εδαφικά της όρια». Η γαλλική εφηµερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα, «βασικό σηµείο εισόδου της παράνοµης µετανάστευσης, θα µπορούσε να αντιστοιχεί σε αυτή την περίπτωση».

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραλήπτη της επιστολής Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε«καλή είδηση» τις γαλλοϊταλικές προτάσεις, προσθέτοντας ότι οι λύσεις που υποδεικνύουν Ρώµη και Παρίσι «είναι στην ίδια γραµµή µε τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Κοµισιόν πριν από µερικούς µήνες».Το χάσµα ανάµεσα στιςδυο πλευρές προκλήθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες, όταν ηΙταλία έδωσε προσωρινές άδειες παραµονής σε χιλιάδες Τυνήσιους που εγκατέλειψαντην άλλοτε γαλλική αποικία µετά την ανατροπή του ΜπενΑλι, προκειµένου να δουν «φίλους και συγγενείς στη Γαλλία». Η ιταλική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να προωθήσει τους τυνήσιους µετανάστες στη Γαλλία µε τρένα. Το Παρίσι αντέδρασε κλείνοντας τα σύνορα µε την Ιταλία. Η κρίση ανάµεσα στις δυο πλευρές εκτονώθηκε µε µια σειρά από ανταλλάγµατα. Ο Σαρκοζί πήρε την υπογραφή του Μπερλουσκόνι στην επιστολή για την αναθεώρηση της Συνθήκης κι έδωσε την αµέριστη στήριξήτου στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, σηµερινού διοικητή της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, στην κούρσα της διαδοχής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ο ΜάριοΝτράγκι αποτελεί µία από τις κορυφαίες υποψηφιότητες»,δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Μία ηµέρα νωρίτερα, η Ιταλία είχε δεχθεί να αυξήσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη Λιβύη µε χτυπήµατα σε επιλεγµένους στόχους.

Εκλεισαν το χάσµα που τους χώριζε Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί

Η Ελλάδα προτείνει την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ , svradelis@dolnet.gr

ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του κανονισµού Δουβλίνο ΙΙ και όχι της Συνθήκης Σένγκεν αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση µέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι ζήτησαν να επιτρέπεται ο συνοριακός έλεγχος ακόµη και µέσα στα όρια της συνθήκης.

«Η Ελλάδα παραµένει προσηλωµένη στην ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, που αποτελεί βάση του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος», ήταν η απάντηση του υπουργού, ο οποίος αντί τροποποιήσεων στη Σένγκεν πρότεινε την αναθεώρηση της αρχής της πρώτης παράνοµης εισόδου στην Ε.Ε. ή, όπως είναι γνωστός, του κανονισµού Δουβλίνο ΙΙ. «Από πλευράς µας θεωρούµε ότι µε αφορµή τα τελευταία γεγονότα ωρίµασαν οι περιστάσεις για να σκύψουµε µε µεγαλύτερη ευαισθησία στον κανονισµό Δουβλίνο ΙΙ που δηµιουργεί δυσβάστακτο βάρος στα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», σηµείωσε ο κ. Παπουτσής.

Ο κανονισµός Δουβλίνο ΙΙ, τον οποίο είχε ψηφίσει και η Ελλάδα το 2003, αποδείχθηκε θηλιά καθώς προβλέπει πως η χώρα στην οποία αρχικά εισέρχεται παράνοµα ένας λαθροµετανάστης είναι και υπεύθυνη για τον επαναπατρισµό του.

Το πρακτικό αποτέλεσµα είναι χιλιάδες λαθροµετανάστες που συλλαµβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέφουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια η Αθήνα να αναλαµβάνει τις διαδικασίες επαναπατρισµού τους σε χώρες, σε πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν ούτε διπλωµατικές αποστολές.

«Το κόστος µε το Δουβλίνο ΙΙ είναι δυσβάστακτο για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου για το 90% των παράνοµων µεταναστών που καταλήγουν στην Ευρώπη. Κοστίζει δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ και σε πολ λές περιπτώσεις, ελλείψει πρεσβειών ή διακρατικών σχέσεων µε τις χώρες από όπου προέρχονται οι λαθροµετανάστες, είναι πρακτικά αδύνατη η επιστροφή τους. Το Δουβλίνο ΙΙ δοκιµάστηκε και απέτυχε. Ηρθε η ώρα να αλλάξει», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει µια δέσµη µέτρων που θα µπορούσαν να αλλάξουν σταδιακά το Δουβλίνο ΙΙ, αλλά οι προτάσεις συχνά προσκρούουν στις θέσεις Βρετανών και Σκανδιναβών που δεν θέλουν να επιµεριστούν το κόστος της παράνοµης µετανάστευσης. «Η πρότασή µας περιλαµβάνει τον επιµερισµό ασύλου. Να γίνει δηλαδή αναλογικό µοίρασµα των δικαιούχων ασύλου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ανάλογα µε τον πληθυσµό τους και να µην επιβαρύνεται µόνο η Ελλάδα», αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στις ίδιες προτάσεις περιλαµβάνεται και η περαιτέρω ενεργοποίηση της Frontex, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη του επαναπατρισµού των παράνοµων µεταναστών ώστε να µη βαραίνει µόνο µια χώρα αλλά τον ευρωπαϊκό µηχανισµό.

Παρόµοια πρόταση κατέθεσαν µε το κοινό τους ανακοινωθέν ο ιταλός πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι επισήµαναν την ανάγκη ανακατανοµής των παράνοµων µεταναστών σε όλα τα κράτη µέλη καθώς και τη ενίσχυση της αστυνόµευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι µέσα σε χώρες που υπάγονται στη Σένγκεν δεν είναι η λύση. Αυτή βρίσκεται στην ενίσχυση και τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», ήταν η θέση του Χρήστου Παπουτσή στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των 6 µεσογειακών χωρών µελών της Ε.Ε. που έγινε στην Κύπρο.


Περισσότερες χώρες


Θέση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των χωρών - µελών της Σένγκεν µε την προσθήκη σε αυτήν της ρουµανίας και της Βουλγαρίας, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει χερσαία σύνορα µε άλλη χώρα της Σένγκεν και µε τον τρόπο αυτό να µοιραστεί και το κύµα της παράνοµης λαθροµετανάστευσης κυρίως µέσω της Τουρκίας
Εχουν ξανακλείσει τα σύνορα


Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που θα ανασταλεί η ισχύς της συνθήκης. το 1995, έτος που τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη, η Γαλλία ζήτησε µια παράταση τριών µηνών εξαιτίας σειράς τροµοκρατικών χτυπηµάτων στο παρίσι. τα γαλλικά σύνορα µε το Βέλγιο και το λουξεµβούργο έκλεισαν και τον μάρτιο του 1996 όταν στις γαλλικές αρχές έφτασαν πληροφορίες για αθρόα εισαγωγή ναρκωτικών. Σε µια αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και το Βερολίνο στο παγκόσµιο Κύπελλο του 2006 που φιλοξενήθηκε στα γερµανικά γήπεδα, για να εµποδίσει τη µετακίνηση των χούλιγκαν

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: