Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΗ ΡΩΣΙΑ ΕΔΙΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ!
15/07/2011
Και η Ρωσία, εκτός άλλων χωρών και άλλων χρηματοδοτικών πηγών, είχε προσφέρει δάνειο ύψους 25 δις ευρώ στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Την αποκάλυψε έκανε στον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στη Μόσχα, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Ιβάν Σαββίδης, «επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον», που μόλις επανεξελέγη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Εξαιρετικά ενοχλημένος από το γεγονός ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια», ο κ. Σαββίδης λέει επί λέξει στον Θ. Αυγερινό:

«Ήρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ήταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;».

Όπως λέει, η Αθήνα είχε ζητήσει τότε την βοήθειά του, εκείνος κανόνισε την συνάντηση με τον Πούτιν και ο ίδιος ενημέρωσε, παρουσία μεταφραστή, τον κ. Παπανδρέου πως «ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ήταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη του κ. Σαββίδη, ότι η συνομιλία Πούτιν – Παπανδρέου κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε (ο Ιβάν Σαββίδης) από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας»!

Όπως γράφει ο Θ. Αυγερινός, σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».

avgerinos@ellada-russia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: