Powered By Blogger

Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Οι διεθνείς αντιδράσεις για το τέλος του Καντάφι

Την ικανοποίησή της για τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και οι Λίβυοι να συμφιλιωθούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως θάνατος του Λίβυου πρώην δικτάτορα σηματοδοτεί "το τέλος ενός μεγάλου και....
οδυνηρού κεφαλαίου" για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος "δημοκρατικό και ανεκτικό".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε το "νέο αυτό σημαντικό βήμα" για την απελευθέρωση της Λιβύης, εκτιμώντας πως έχει "γυρίσει μια νέα σελίδα" για τον λιβυκό λαό "αυτή της συμφιλίωσης για την ελευθερία και την ενότητα".

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως το τέλος "της ιστορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι κοντά" και κάλεσε τους Λίβυους να αποφύγουν τα αντίποινα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως είναι περήφανος για το ρόλο που έπαιξε το Λονδίνο στην πτώση του δικτάτορα, του οποίου ο θάνατος "ενισχύει τις πιθανότητες των Λίβυων να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και δημοκρατικό μέλλον".

"Ο πόλεμος τελείωσε", είπε μόνο οΙιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάποτε στενός σύμμαχος του Καντάφι.

Για ιστορική μετάβαση έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας για "ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δρόμο" που έχουν να διανύσουν οι Λίβυοι.

Η Αγγελα Μέρκελ, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η χώρα αυτή "να κάνει ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα".

Το Πεκίνο κάλεσε τις αρχές της Τρίπολης σε μια "ενωτική πολιτική μετάβαση" και στην διαφύλαξη της "εθνικής ενότητας".

Η Ιαπωνία υποσχέθηκε βοήθεια στο νέο καθεστώς και ο υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ξανανοίξει η πρεσβεία στην Τρίπολη.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Νάπιλ αλ-Αράμπι δήλωσε πως ελπίζει ότι ο θάνατος του Καντάφι "γυρνάει τη σελίδα της τυραννίας" και πως οι Λίβυοι δεν θα αντικρίσουν το μέλλον με αίσθημα εκδίκησης.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι τόνισε πως ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως και αυτός του Σαντάμ Χουσέιν, δείχνουν την "ικανότητα των λαών να νικούν τους δικτάτορες".

Τέλος, η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε την ελπίδα η Λιβύη να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και να προχωρήσει προς τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση.

http://www.newsbomb.gr/

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ!

ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...
Ανώνυμος είπε...

ΠΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΎΗ ΠΡΙΝ ΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΩΣΗΜΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ . ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΚΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΕΡΗΦΑΝΑ! ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ???
Ανώνυμος είπε...

Πέθανε αγωνιζόμενος για αυτό που νόμιζε καλό για τη χώρα του.
Η ιστορία θα τον κρίνει καθώς και αυτούς που δολοφόνησαν τρυματισμένο αιχμάλωτο, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Ανώνυμος είπε...

MEROS 1
Ιδού γιατί βομβαρδίζουν τη Λιβύη - Ο ρόλος των διεθνών τραπεζών


Mια διαφορετική άποψη για τα πραγματικά αίτια του εμφυλίου πολέμου και του βομβαρδισμού της Λιβύης από την ομάδα του netone.gr.
"Αρκετοί σχολιαστές και αρθρογράφοι έχουν προβληματιστεί από το πραγματικά περίεργο γεγονός. ότι οι επαναστάτες της Λιβύης βρήκαν το χρόνο να συστήσουν τη δική τους κεντρική τράπεζα, πριν καν φτιάξουν κυβέρνηση. Το Economic Policy Journal γράφει για το θέμα: «Ποτέ άλλοτε δεν ακούστηκε, εν μέσω εξέγερσης, να δημιουργείται μια κεντρική τράπεζα. Άρα δεν μιλάμε για κάποιους άξεστους αντάρτες, και μάλλον υπάρχουν κάποιες πολύ ισχυρές επιρροές.»
Το CNBC αναρωτιέται: «Πρώτη φορά βλέπουμε επαναστατική ομάδα να προχωρά σε δημιουργία κεντρικής τράπεζας εν μέσω εξέγερσης. Πόσο ισχυροί έχουν γίνει αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες;».
Μια άλλη ανωμαλία, σε σχέση με την επίσημη δικαιολογία της επέμβασης της Λιβύη είναι η εξής: Υποτίθεται πως η επέμβαση έγινε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία όμως άλλα λένε. Σύμφωνα με το Fox News, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επαινεί τη Λιβύη που «έχει κάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα, και που προστατεύει νομικά τους πολίτες της».
Μια ρωσική αποστολή ιατρών, αναφέρει σε επίσημη αναφορά της προς τον πρόεδρο Medvedev ότι ελάχιστοι λαοί έχουν τόσες ανέσεις όσες ο λαός της Λιβύης. Διαθέτουν πολύ καλά νοσοκομεία και δωρεάν περίθαλψη. Τα νέα ζευγάρια επιδοτούνται, τα αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ φτηνά, τα καύσιμα είναι επίσης φτηνά, οι αγρότες δεν φορολογούνται, κλπ.
Ανώνυμος είπε...

MEROS 2
Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι προπαγάνδα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Καντάφι έφερε νερό στην έρημο, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην ιστορία, αξίας $33 δισ.
Η εξήγηση ότι όλα έγιναν για το πετρέλαιο είναι επίσης προβληματική. Η χώρα παράγει μόλις το 2% του παγκόσμιου πετρελαίου. Το κενό μπορεί κάλλιστα να αναπληρωθεί από τα αποθεματικά της Σ. Αραβίας. Άρα γιατί αυτή η σπουδή για δημιουργία κεντρικής τράπεζας;
Υπάρχει μια συνέντευξη του Αμερικανού στρατηγού ε.α Wesley Clark, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Όπως λέει ο στρατηγός, το 2001 τον ενημέρωσαν πως η Αμερική σκοπεύει να πολεμήσει με το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Ιράν, και τη Λιβύη.
Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Σε τραπεζικό επίπεδο, καμία τους δεν αποτελεί μέλος της Bank for International Settlements (BIS). Αυτό το στοιχείο τις εξαιρεί από το μακρύ χέρι των ελέγχων της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών» της Ελβετίας.
Οι πιο ανυπότακτες όλων είναι η Λιβύη και το Ιράκ. Και οι δυο έχουν ήδη δεχτεί επίθεση. Στο Examiner.com αναφέρεται πως 6 μήνες πριν οι ΗΠΑ μπουν στο Ιράκ, η χώρα είχε προχωρήσει στην αποδοχή ευρώ αντί δολαρίων για το πετρέλαιό της. Αυτή η κίνηση απειλούσε τη παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ως «πετροδολάριο».
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ο Καντάφι είχε ξεκινήσει προσπάθεια άρνησης του δολαρίου και του ευρώ, και κάλεσε τις αφρικανικές και αραβικές χώρες να πουλάνε πετρέλαιο σε ένα νέο νόμισμα, το χρυσό δηνάριο. Μάλιστα προωθούσε την ιδέα μιας ενωμένης Αφρικής με 200 εκατομμύρια κατοίκους, που θα χρησιμοποιούσε αυτό το νέο νόμισμα. Οι μόνοι αντίθετοι στη πρόταση του ήταν η Νότιος Αφρική και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρήθηκε ως απειλή για την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Ο Καντάφι όμως δεν φάνηκε να πτοείται.
Και έτσι ξαναγυρνάμε στο αίνιγμα της νέας λιβυκής κεντρικής τράπεζας. Όπως αναφέρει το Market Oracle, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης είναι 100% κρατική. Η κυβέρνηση τυπώνει το δικό της χρήμα (δηνάριο) μέσω της δικής της τράπεζας. Η χώρα είναι αυτάρκης, διαθέτει πόρους, είναι κυρίαρχη, και συνεπώς μπορεί να ορίζει την οικονομική της μοίρα. Το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζικών καρτέλ της παγκοσμιοποίησης είναι ότι για να κάνουν δουλειές με τη Λιβύη, πρέπει να περάσουν από τη κεντρική της τράπεζα, και το εθνικό της νόμισμα, στα οποία όμως δεν έχουν καμιά επιρροή. Για αυτό και η διάλυση αυτής της τράπεζας μπορεί να μην αναφέρεται στις ομιλίες του Ομπάμα και του Σαρκοζί, αλλά σίγουρα αποτελεί βασικό λόγο για την επίθεσή τους στον Καντάφι.
Η Λιβύη δεν διαθέτει μόνο πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεντρική της τράπεζα έχει περίπου 144 τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια της. Με αυτόν τον θησαυρό, ποιος χρειάζεται την BIS, ή το ΔΝΤ και τους κανόνες
Ανώνυμος είπε...

MEROS 3
του;
Για αυτό ας εξετάσουμε τους κανόνες της BIS και την επίδρασή τους στις τοπικές οικονομίες. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της BIS, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν ως κύριο σκοπό τους την σταθερότητα των τιμών. Και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις κυβερνήσεις, ώστε να μην επηρεάζονται από πολιτικές βουλήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει σταθερή χρηματική προσφορά, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την επιβάρυνση του λαού με ξένο χρέος. Οι κεντρικές τράπεζες αποθαρρύνονται από το να τυπώνουν χρήμα, και να το χρησιμοποιούν για το καλό του κράτους, είτε άμεσα, είτε ως δάνειο.
Σύμφωνα με άρθρο της Asia Times του 2002, «οι κανόνες της BIS εξυπηρετούν απλά το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και εις βάρος των εθνικών οικονομιών. Η BIS κάνει στα εθνικά τραπεζικά συστήματα αυτό που το ΔΝΤ κάνει στα εθνικά νομισματικά καθεστώτα. Οι εθνικές οικονομίες που πέφτουν θύμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, δεν εξυπηρετούν πλέον τα εθνικά συμφέροντα».
Η άποψη είναι ότι αν μια κυβέρνηση δανειστεί από δική της κεντρική τράπεζα, αυτό οδηγεί σε πληθωρισμό. Αν δανειστεί όμως από ξένες τράπεζες ή από το ΔΝΤ, αυτό δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα όμως όλες οι τράπεζες τυπώνουν τα χρήματα που δανείζουν, είτε είναι ιδιωτικές, είτε κρατικές. Το περισσότερο καινούργιο χρήμα σήμερα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Αν το δανειστείς από κρατική κεντρική τράπεζα, είναι σχεδόν πάντα χωρίς επιτόκιο, και αυτό αποδείχθηκε ότι μειώνει το κόστος των δημοσίων προγραμμάτων κατά 50% (μέσο όρο).
Έτσι ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της Λιβύης. Και έτσι εξηγείται το πώς η Λιβύη βρίσκει χρήματα για δωρεάν εκπαίδευση και δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Έτσι μπορεί και δίνει στα νέα ζευγάρια άτοκα δάνεια ύψους $50.000. Και έτσι βρέθηκαν τα $33 δισ. που έφτιαξαν το πελώριο αρδευτικό έργο στη έρημο. Μάλιστα, οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ απειλούν τώρα το συγκεκριμένο έργο.
Άρα, ο πόλεμος είναι για το πετρέλαιο ή για τις τράπεζες; Μπορεί και για τα δυο. Μπορεί και για το νερό. Αν διαθέτει ενέργεια, νερό, και άφθονη πίστωση για να δημιουργήσει υποδομές, τότε ένα κράτος δεν χρειάζεται ξένους δανειστές. Και αυτή είναι η απειλή που προκαλεί η Λιβύη. Το να δείξει στον κόσμο τι είναι δυνατόν να γίνει.
Τα περισσότερα κράτη μπορεί να μην διαθέτουν πετρέλαιο, διαθέτουν όμως νέες τεχνολογίες, που μπορούν να καταστήσουν τις οικονομίες τους μη εξαρτώμενες από το πετρέλαιο, ειδικά αν μπορούν να δανειστούν από κρατικές κεντρικές τράπεζες, μειώνοντας στο μισό τα έξοδά τους.
Η ανεξαρτησία από την εξάρτηση της ενέργειας ελευθερώνει τις χώρες από τα δίχτυα των διεθνών τραπεζιτών, και από την ανάγκη να μετατοπίσουν την παραγωγή της οικονομίας του από την εσωτερική αγορά στη διεθνή αγορά, έτσι ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Αν πέσει η κυβέρνηση του Καντάφι, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν
Ανώνυμος είπε...

MEROS 4
η νέα κεντρική τράπεζα σπεύσει να ενταχθεί στην BIS, και αν η εθνικοποιημένη πετρελαϊκή βιομηχανία πουληθεί σε επενδυτές, και τέλος αν η ιατρική περίθαλψη αλλά και η παιδεία, συνεχίσουν να είναι δωρεάν".
ΕΛΛΗ είπε...

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ, Η ΛΑΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ,ΟΛΑ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ.Η ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.
Ανώνυμος είπε...

Το θέμα τους ήταν η κεντρική τράπεζα που έπρεπε να δημιουργηθεί στη Λιβύη. Δεν έχω ξαναδεί να γίνεται αυθόρμητη επανά*******η και το πρώτο μέλημα των επαναστατών να είναι να δημιουργήσουν τράπεζα (η οποία και υπάγεται απευθείας στην Παγκόσμια Τράπεζα). Γι' αυτό και οι "επευφημίες" της διεθνούς κοινότητας, δηλάδή για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους των διεθνών κυβερνήσεων. Από πότε ο αντίπαλος πρέπει να εκτελεστεί και το βίντεο της θανάτωσης του να κάνει το γύρο του κόσμου; Από πότε οι άνθρωποι "χόρευαν" γύρω απο ένα πτώμα;;; Γυρνάμε επικίνδυνα και ιλιγγιωδώς σε εποχές χάους, αντεκδίκησης και κατάργησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος υπεράσπισης του όποιους ενόχου....Ας ελπίσουμε ότι στα σχέδια τους αυτά, στα σχέδια υποδούλωσης κάθε έθνους..., δε θα πετύχουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: