Powered By Blogger

Σελίδες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα του 1955

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 5, 2011
Διαβάστε πίσω από τις λέξεις, ειδικά για την Κύπρο. Απουσιάζει δυστυχώς το αιματηρό εδάφιο της μοναδικής στρατιωτικής καταστολής ανοιχτής διαδήλωσης (το Πολυτεχνείο ήταν εισβολή), όπου δολοφονήθηκαν διαδηλωτές που ζητούσαν την Ένωση Ελλάδας – Κύπρου. Για να τα λέμε όλα.
Αλέξανδρος Παπάγος και Στέφανος Στεφανόπουλος (1953)
Μετά τις δημοτικές εκλογές του 1954 προέκυψε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα, λόγω της ασθένειας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου. Ως τις αρχές του 1955, η κεντρική θέση του Παπάγου στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας ήταν αδιαμφισβήτητη, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός διέθετε μια άνετη πλειοψηφία στην βουλή χάρις την σαρωτική εκλογική νίκη του 1952. Ήδη όμως από την Άνοιξη του 1955 με την επιστροφή του από την Ελβετία, η υγεία του Παπάγου είχε επιδεινωθεί σοβαρά και είχε ξεκινήσει μια άτυπη κούρσα διαδοχής μέσα στους κόλπους του “Εθνικού Συναγερμού” μεταξύ των δύο βασικότερων και επικρατέστερων διεκδικητών της πρωθυπουργίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου και Στέφανου Στεφανόπουλου.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, εξαίρετος επιστήμων (ένα από τα φωτεινότερα Ελληνικά πνεύματα του 20ου αιώνα κατά γενική ομολογία), είχε διατελέσει ήδη Πρωθυπουργός κατά την Κατοχή στην Μέση Ανατολή και φάνταζε για πολλούς ο ιδανικότερος διάδοχος του Παπάγου. Ο δεύτερος διεκδικητής Στέφανος Στεφανόπουλος, υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ήταν αυτός που φέρεται να είχε την μεγαλύτερη απήχηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του “Εθνικού Συναγερμού” και θεωρούταν από πολλούς ο σίγουρος διάδοχος του Παπάγου. Η υποψηφιότητα του όμως ήταν φθαρμένη καθώς δεν
Καραμανλής – Παύλος – Φρειδερίκη
είχε καλή εικόνα στο εξωτερικό λόγω της “σκληρής” του γραμμής στο Κυπριακό, ενώ και στο εσωτερικό δεχόταν βολές για τους χειρισμούς του στην περίφημη τριμερή συνδιάσκεψη στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1955. Η Ελληνική συμμετοχή εκεί νομιμοποίησε την Τουρκία για πρώτη φορά ως συνομιλητή στο Κυπριακό, ενώ η συνδιάσκεψη συνέπεσε και με το καταστροφικό πογκρόμ εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (“Σεπτεμβριανά”), το οποίο ο Στεφανόπουλος απέτυχε να αναδείξει.
Η κούρσα διαδοχής του Παπάγου όμως, δεν είχε αυστηρά εσωκομματικό χαρακτήρα. Υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι τρεις σοβαροί παράγοντες που επηρέαζαν τις εξελίξεις: το Στέμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και (σαφώς λιγότερο) η Βρετανία. Η Αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το Παλάτι τον Σεπτέμβριο του 1955 διαμόρφωσαν παρασκηνιακά την εναλλακτική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πετυχημένος υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου, ήταν νέος σε ηλικία, αρκετά δημοφιλής στην κοινή γνώμη, αποφασιστικός, διορατικός και συν τω χρόνω η πιθανή υποψηφιότητα του αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά κυρίως από τους Αμερικάνους που ήταν και ο βασικότερος διαμορφωτής της Ελληνικής πολιτικής σκηνής εκείνη την εποχή. Επειδή όμως η επιλογή Καραμανλή φάνταζε πολύ τολμηρή καθώς δεν ήλεγχε παρά λίγους πολιτικούς του φίλους στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συναγερμού,  ο Βασιλιάς Παύλος αλλά και ο Αμερικάνος πρεσβευτής στα σημειώματα του στην Ουάσιγκτον φάνηκαν να διστάζουν.
Αυτό που φαίνεται ότι έγειρε τελικά την πλάστιγγα υπέρ της υποψηφιότητας Καραμανλή, ήταν η επίσημη διαφοροποίηση του στις 13 Σεπτεμβρίου 1955 έναντι της Ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό. Ο Καραμανλής είχε υποστηρίξει ότι η επιθετική και ανένδοτη Ελληνική πολιτική στο ζήτημα ήταν ανεδαφική, θεωρούσε την “αυτοδιάθεση” των Κυπρίων ανέφικτη, υπογράμμιζε ότι η όξυνση του Κυπριακού αποσταθεροποιούσε τη διεθνή θέση της Ελλάδας και πρότεινε σαν βασική θέση η Ελλάδα να επιδιώξει την επέμβαση και ενεργό ανάμειξη της Αμερικής στο ζήτημα αυτό.
Πιπινέλης -Καραμανλής – Μακρής
Οι θέσεις αυτές του Καραμανλή για το Κυπριακό αποτυπώθηκαν σε ένα από τα επτά σημεία στο περίφημο “μνημόνιο Πιπινέλη”, το οποίο περιλάμβανε τις πολιτικές προτεραιότητες του Καραμανλή σε περίπτωση που αναλάμβανε την Πρωθυπουργία. Το μνημόνιο αυτό, κατά δήλωση του Καραμανλή στην βουλή το 1959, συντάχθηκε από τον ίδιο τον Πιπινέλη μετά από δύο σχετικές συζητήσεις που έκαναν. Το περιεχόμενο του, φαίνεται ότι έστρεψε τον Αμερικανικό παράγοντα αποφασιστικά  υπέρ της διαδοχής Καραμανλή (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών του) και μέσα στον Σεπτέμβριο πολλές εφημερίδες έκαναν λόγο για πιθανή ανάδειξη Καραμανλή στην Πρωθυπουργία σε περίπτωση αποχώρησης Παπάγου για λόγους υγείας. Ταυτόχρονα το σενάριο Καραμανλή καταγράφεται ως πιθανότητα και στα σημειώματα του Αμερικανού πρεσβευτή, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη καταγράφονται οι παρασκηνιακές ενέργειες Καραμανλή προς το Παλάτι, αλλά και προς εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες του
Άλλεν Ντάλλες
κεντρώου χώρου (Τσάτσος κτλ) που έμελλαν να στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Παπαχελά  ο Καραμανλής είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με τους Αμερικανούς ήδη από το 1953, μέσω του Νόρμπερτ Άνσουτζ, διπλωματικό ακόλουθο της πρεσβείας με τον οποίον έκανε στενή παρέα.
Στις 4 Οκτωβρίου 1955 ο Παπάγος όρισε ως διάδοχο του στην Πρωθυπουργία τον Στέφανο Στεφανόπουλο και λίγο αργότερα απεβίωσε. Ο Στεφανόπουλος ως ορισθείς διάδοχος του Παπάγου γνωστοποίησε αρχικά στον Βασιλιά και αργότερα δημοσίως την πρόθεση του να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του Ελληνικού Συναγερμού για να εκλεχθεί ο νέος αρχηγός του κόμματος. Στην δήλωση του ο Στεφανόπουλος ανέφερε πως η κοινοβουλευτική ομάδα τελικώς θα αποφάσιζε όχι μόνο ποια θα είναι η νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά αν τελικά το κόμμα θα συνέχιζε να υπάρχει. Η λανθασμένη αυτή δήλωση υποδήλωνε αφ΄ενός τη γενικότερη ανασφάλεια του Στεφανόπουλου, αφ΄ετέρου αναγνώριζε την αλήθεια ότι ο Συναγερμός ήταν μια τεχνητή συγκόλληση ετερόκλητων ομάδων που την δημιούργησε και συντήρησε η προσωπικότητα και η επιρροή του αποθανόντα.Ο Στεφανόπουλος ανακάλεσε την άτυχη δήλωση λίγο αργότερα και υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησης στον Παύλο εν αναμονή της εκλογής νέας ηγεσίας από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ. Ο Βασιλιάς Παύλος σε μια τολμηρή κίνηση που βρισκόταν στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας, ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1955. Χαρακτηριστικό ήταν ότι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Παύλος την συνόδευε και με δικαίωμα του Καραμανλή για διάλυση της βουλής. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τους περισσότερους συνταγματολόγους ότι παραβίαζε ανοιχτά το πνεύμα του Συντάγματος καθώς ο Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συναγερμού. Σύμφωνα με τον Παπαχελά η απόρρητη βιογραφία του αρχηγού της CIA Αλλεν Ντάλλες αναφέρει ότι ο τότε σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα Άλμερ έπεισε τον Βασιλιά Παύλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να αγνοήσει τον Στεφανόπουλο και να επιλέξει τον Καραμανλή.
Στις 6 Οκτωβρίου στις 13.30 το μεσημέρι ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση την κοινοβουλευτικής ομάδας του “Συναγερμού”. Στην σύνθεση της Κυβέρνησης, ο Καραμανλής είχε κρατήσει και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ ως “δεξί” του χέρι στην καταπολέμηση των εσωκομματικών αντιδράσεων των υποστηρικτών του Στεφανόπουλου (ήδη είχαν υπογράψει δήλωση διαμαρτυρίας κατά της Βασιλικής πρωτοβουλίας 120 βουλευτές), είχε αναδειχθεί ο Γεώργιος Ράλλης. Ο Παπαχελάς αναφέρει πως ο σταθμάρχης της CIA Άλμερ είχε χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του με Έλληνες εφοπλιστές για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών του “Συναγερμού” στον Καραμανλή.
Μια νέα πολιτική περίοδος για την Ελλάδα ξεκινούσε…
Επίμετρον
Το μνημόνιο Πιπινέλη (δημιούργημα της αντιπολίτευσης η αντάλλαγμα του Καραμανλή για την εξουσία;)
Το περίφημο “μνημόνιο Πιπινέλη” ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη του 1958 και αποτέλεσε πέτρα του σκανδάλου για το πολιτικό προσκήνιο της εποχής. Ο πρώην συνεργάτης του Πιπινέλη, Π.
Πιπινέλης – Καραμανλής
Σωτηρόπουλος αποκάλυψε στην τοπική εφημερίδα “Νεολόγος Πατρών” ότι τον Σεπτέμβριο του 1955 λίγο πριν τη διαδοχή Παπάγου είχε συνταχθεί ένα μνημόνιο 7 σημείων το οποίο περιέγραφε την πολιτική που θα ακολουθούσε ο Καραμανλής σε περίπτωση που οι Αμερικάνοι τον προωθούσαν στην πρωθυπουργία. Σε ένα από τα 7 σημεία, σύμφωνα με τον Σωτηρόπουλο, προβλέπονταν υποχωρήσεις στο Κυπριακό και εγκατάλειψη της γραμμής της “αυτοδιάθεσης”.  Σύμφωνα πάντα με τον Σωτηρόπουλο το πρωτότυπο κείμενο περιείχε ιδιόχειρες σημειώσεις  δεύτερου προσώπου (πιθανώς του Καραμανλή) και του δόθηκε για να μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα.  
Η αποκάλυψη έπεσε σαν βόμβα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας καθώς εκείνη την εποχή η Ελληνική κυβέρνηση είχε αλλάξει πολιτική κι είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία που οδήγησαν στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος κατήγγειλε δημοσίως με δηλώσεις του τον Καραμανλή για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ενώ ο ίδιος ήταν τότε υπουργός δημοσίων έργων. Το θέμα ήρθε στην βουλή από την αντιπολίτευση και ο Καραμανλής στις 22 Ιανουαρίου 1959 (με σημαντική καθυστέρηση ομολογουμένως) απολογούμενος έδωσε στη δημοσιότητα ένα άλλο κείμενο ως “μνημόνιο”, ισχυριζόμενος πως του το είχε δώσει ο Πιπινέλης από το αρχείο του!! και το οποίο περιείχε μια λύση για την Κύπρο που αρχικώς θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της και μετά θα επεδίωκε την αυτοδιάθεση (αρκετά διαφορετική διατύπωση από αυτή του Σωτηρόπουλου). 
Σοφοκλής Βενιζέλος
Σε εκείνη την θυελλώδη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον Καραμανλή ότι χάρις τις θέσεις του στο Κυπριακό έλαβε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Βασιλιά Παύλο. Το ίδιο υπαινίχθηκε και ο Μαρκεζίνης. Αρκετά χρόνια μετά, ο Σπύρος Θεοτόκης (υπουργός εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή) έγραψε πως το μνημόνιο υπήρξε, είχε συνταχθεί από τον Πιπινέλη και τον Σοφοκλή Βενιζέλο και δέσμευε τον Καραμανλή στις πολιτικές του αποφάσεις. Να σημειωθεί εδώ πως πουθενά στα ξένα διπλωματικά αρχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει αναφορά σε ξεχωριστό “μνημόνιο”, ενώ ο Σωτηρόπουλος δεν εδιώχθη ποτέ ποινικά για τις αποκαλύψεις του από τους θιγόμενους. Επίσης ο Γεώργιος Ράλλης σε μεταγενέστερη συνέντευξη του (“πολιτικές εκμυστηρεύσεις”) είχε αρνηθεί την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου, ενώ ο εγκυρότερος απολογητής του Καραμανλισμού κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε ανάγκη να γραφτεί μνημόνιο αφού αφ΄ενός οι θέσεις Καραμανλή για το Κυπριακό είχαν διατυπωθεί περίπου δημόσια στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου, αφ΄ετέρου η κυβέρνηση του σε αρκετές περιπτώσεις δεν ακολούθησε απόλυτα την εφεκτική αυτή πολιτική. Πάντως σύμφωνα με τον Παπαχελά ένα μήνυμα του Ντάλλες στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του 1955 που περιγράφει την μελλοντική πολιτική που θα ακολουθούσε ο Καραμανλής αλλά και τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Κυπριακό αν γινόταν πρωθυπουργός, μοιάζει υπερβολικά με το περιεχόμενο του μνημονίου όπως το περιέγραψε ο Σωτηρόπουλος….
Πηγές
Σωτήρης Ριζάς, Η Ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, εκδόσεις Καστανιώτη
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Η άνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία, εκδόσεις Πατάκη
Αλέξης Παπαχελάς, Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας (ο Αμερικανικός παράγων 1947-1967), εκδόσεις Εστία
Σπύρος Παπαγεωργίου, Καραμανλής και Κυπριακόν, εκδόσεις Νέα Θέσις
Νίκος Αλιβιζάτος, το Σύνταγμα και οι εχθροί του, εκδόσεις Πόλις
Γιώργος Αναστασιάδης, Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία, εκδόσεις Σάκουλα
Σπύρος Λιναρδάτος, από τον εμφύλιο στην Χούντα, εκδόσεις Θεμέλιο
Σπυρίδων Θεοτόκης, Πολιτικές αναμνήσεις

22 Σχόλια to “Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα του 1955”

  1. Ο υπαινιγμός του Μαρκεζίνη είναι μάλλον ενδεικτικός για το τι πραγματικά έγινε. Επίσης, το γεγονός πως παρέμεινε υπαινιγμός, καταδεικνύει την ιστορική ανάγκη της εποχής.
    • Κόριννα είπε

      ὁ Μαρκεζίνης τοῦ ζήτησε συνεργασία γιὰ νὰ ὁδηγηθῆ ἡ χώρα σὲ ἐκλογὲς.
      Ὁ ὀλίγιστος,γιατὶ ἄς λένε ὅ,τι θέλουνε,ὀλίγιστος ἦταν ὁ Κανελλόπουλος καὶ ἀνθρωπάκι,δὲν δέχθηκε.
      Δλδ,εἶναι καὶ αὐτὸς ὑπαίτιος γιὰ τόν ἐρχομὸ τοῦ Ἰωαννίδη καὶ τὴν τραγωδία τῆς Κύπρου.
      Ὁ δὲ Ράλλης;
      Αὐτὸς ἄρχισε τὴν καταστροφὴ τῆς Παιδείας ὃταν δήλωσε περήφανος ὅτι σκότωσε τὰ Ἀρχαῖα.
      Ἀργότερα τὸ μετάνοιωσε ὁ τίποτας.
      Πολιτικὸς κεφτὲς ὁ φίλος.
      Ὅσον ἀφορᾶ τὸν Καραμανλῆ,
      πάντα μὲ γνώμονα τὴν προσωπική του ἀναρρίχησι ὅσο πιό ψηλά γινὸταν ἐπεδίωκε.
      Τίποτε ἄλλο.
      Ὅταν πιά ἦταν πρό τοῦ θανάτου θυμήθηκε τὴν Μακεδονία.
      Τόσες 10τίες πρίν πού ὁ Τίτο μετονομάσε τὴν Βαρντάρσκα σὲ Μακεδονία τὶ ἔκανε;
      Ἔφερνε κάτι σὲ Aprés moi la déluge καὶ αὐτὸς,ἀλλά νὰ ποὺ τὸ Μακεδονικὸ (la déluge) πρόλαβε καὶ τὸ εἶδε,ἀλλά ἦταν ἀργά γιὰ δάκρυα.
      Ἄν κάποιος Καραμανλῆς ἀξίζει εἶναι ὁ νεώτερος.
      Ἔτσι νομίζω τουλάχιστον.
      • Πατρικιος είπε

        Λαθος Κοριννα
        Ουδεις ειναι αξιος! Κι ας τη mama μου να λεει! Ολοι ειναι πουλημενοι στους οβριους!
        Μα δεν βλεπεις τα Πρωτοκολλα πως εφαρμοζονται κατα γραμμα, την σημερον;
        Δεν το βλεπεις;
      • Ετεός είπε

        Αν δούμε το χρονικό της συμφωνίας της Ζυρίχης το 1959 ,τότε θα καταλάβουμε το προδοτικό ρόλο του Καραμανλή. Ένα πιόνι του Σιωνισμού ήταν .
        ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
        Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η προσωπική του εξέλιξη και η ικανοποίηση του εγωισμού του …
        Πόσο τραγικό να φορτώσουν το Κυπριακό σε ένα Αξιωματικό ο οποίος βέβαια ήταν αυτός που πήγε κόντρα στα σχέδια των αμερικάνων – σιωνιστών δηλαδή κόντρα στα αφεντικά του Καραμανλή.
        Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που τον λένε Εθνάρχη , εθνάρχη ποιών ?????????????
      • σταυρούλα πετρίδου είπε

        Πατρίκιε δεν τους βγαίνουν.
        Εχουν χάσει χρόνο.
        Κι ο χρόνος είναι πολύτιμος γι αυτούς.
        Τώρα είναι αργά.
        Τους παίρνει κι αυτούς το τσουνάμι.
        Τελικά υπάρχει ο Θεός των Ελλήνων.
      • Ετεός είπε

        Ποιός νεώτερος , αυτός που ήθελε τα ελληνόπουλα να μαθαίνουν τούρκικα για να έχουν,λέει, περισσότερες προοπτικές ? ο κουμπάρος του Ερντογάν ?
        Αυτός που έβαζε την Ρεπούση να μας πεί τι έγινε στη Σμύρνη ?
        ένας άνθρωπος άτολμος άχρωμος άνευρος , μια λέξη για τα συμφέροντα των Ελλήνων δεν ξεστόμισε. Δες τι ψήφιζε η ΝΔ στην Ευρωβουλή τότε για τους τούρκους !!! βρές και άκουσε τις ομιλίες του για τα συμφέροντα του Τουρκικού λαού από κάθε συμφωνία που έκανε
        Δυστυχώς το καλύτερο όπλο κατά των Ελλήνων είναι η αδύναμη μνήμη που έχουν !!!
        Προτείνω όποτε ακούτε ένα Έλληνα πολιτικό να έχετε ένα μπλοκάκι και να σημειώνετε αυτά που λέει μήπως και θεραπεύσουμε την αδύναμη μνήμη !!!!!!!!!!
      • Georgios D. Panagopoulos είπε

        Θυμηθείτε λίγο κυρίες και κύριοι την προσωπικότητα του Στρατάρχη (τον οποίον ο Καραμανλής υπονομευσε από μια στιγμή και πέρα εμφανώς) και πείτε μου αν μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ως προς το πατριωτικό του ήθος, κάποιος από τους μεταγενεστέρους (Τα περί Καραμανλή μικρού, αφήστε τα).
      • Πατρικιος είπε

        Αυτο ειναι το παρηγορο Σταυρουλα!
        Ο Ελληνας λεει οτι “Το εξυπνο πουλι πιανεται απ τη μυτη” η ” μια του κλεφτη δυο του κλεφτη τριτη και κακο του βραδυ”
        Τα σκατωσανε απο την 9 Σεπ 2001 και τωρα το γατι λακησε απ το σακκουλι κι αντε να το τσακωσεις!
        Και αυτοι εχουν και προβλημα δημογραφικο!
  2. Αλιρτοδυσσεβής είπε

    Διορατικός ο υπουργός Δημοσίων Έργων που ξήλωσε τις σιδηροτροχιές των τραμ, για να επανέθουν μετά από 60 χρόνια και να θεωρούνται αναγκαίο μέσο μαζικής εταφοράς προσώπων;
    Το σκηνικό προώθησης του Καραμανλή καταδεικνύει πώς παίρνει κάθε φορά το χρίσμα ο εκάστοτε έλληνας πρωθυπουργός. Επί βασιλείας μέσω του ντόπιου εντολοδόχου των ξένων δυνάμεων. Επί Προεδρικής Δημοκρατίας απ΄ ευθείας από την Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε υποψήφιος πρωθυπουργός δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί τον λευκο Οίκο λίγο πριν γίνουν οι εκλογές που θα τον φέρουν στον πρωθυπουργικό θώκο.
  3. mitsaras είπε

    η μανα μου δουλεψε εκεινη την περιοδο στο εργατικο κεντρο και απο στοιχομηθειες που ακουσε δεν υπηρχε δεκαρακι στα ταμεια εκεινη την εποχη για συνταξεις,ειχαν γινει ολα εργα του εθνοσωτηρα καραμανλη.ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΨΕΜΑΤΑ δεν ξερω ,
  4. Ετεός είπε

    Ο βρώμικος και προδοτικός ρόλος του Καραμανλισμού στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος. Κάποιοι τον λένε Εθνάρχη!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Για Πόσο ΗΛΙΘΙΟΥΣ περνάνε τους Έλληνες τελικά !!!
    Όσον αφορά το θέμα της μεραρχίας της Κύπρου, Αμερικάνοι , Βρεττανοί, Βασιλιάς απειλούσαν την κυβέρνηση Παπαδοπούλου με απόβαση Τούρκων στην Κύπρο τον πρώτο καιρό που είχε αναλάβει η επαναστατική κυβέρνηση της 21ης Απριλίου δηλ. όλοι αυτοί που είχαν δώσει το χρίσμα στον Καραμανλή επειδή τους βόλευε η άποψη του Καραμανλή στο Κυπριακό το οποίο έκαιγε τον ΣΙΩΝΙΣΜΟ.
    Να πώ ότι μέχρι να αναλάβει η 21η Απρλίου οι οικογένειες για να περάσουν το μήνα πήγαιναν σε τοκογλύφους !!!
    Δυστυχώς ο Ελληνικός Λαός εξασφάλιζε ζωή χαρισάμενη στους προδότες σαν τον Καραμανλή και θάνατο στη φυλακή για αυτόν τον Έλληνα Αξιωματικό που τον ευεργέτησε .
  5. Αυτό που φαίνεται ότι έγειρε τελικά την πλάστιγγα υπέρ της υποψηφιότητας Καραμανλή, ήταν η επίσημη διαφοροποίηση του στις 13 Σεπτεμβρίου 1955 έναντι της Ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό. Ο Καραμανλής είχε υποστηρίξει ότι η επιθετική και ανένδοτη Ελληνική πολιτική στο ζήτημα ήταν ανεδαφική, θεωρούσε την “αυτοδιάθεση” των Κυπρίων ανέφικτη, υπογράμμιζε ότι η όξυνση του Κυπριακού αποσταθεροποιούσε τη διεθνή θέση της Ελλάδας και πρότεινε σαν βασική θέση η Ελλάδα να επιδιώξει την επέμβαση και ενεργό ανάμειξη της Αμερικής στο ζήτημα αυτό.
    Το 74 βέβαια,η Κύπρος ηταν ηδη πολύ μακρυά.
    Ετσι να θυμόμαστε τους εθνάρχες….
  6. δημητρης Χανια είπε

    Προσθεστε οτι η δευτερη επεκταση των Τουρκων στην Κυπρο στις 15-8-1974 (Ατιλας 2) και μετα απο την πρωτη εισβολη 20-7-1974 (Ατιλας 1) εγινε επι δημοκρατιας του Καραμανλη με αποτελασμα το 3% του εδαφους να φθαση το 38% μετα απο απραξια σκοπιμη (ετσι πιστευω) και καμιας αποστολης της οποιας βοηθειας απο την δημοκρατικη Ελλαδα.
  7. Η ΟΛΥΜΠΩ, μας ζητάει να διαβάσουμε ΠΙΣΩ από τις λέξεις.
    Σέβας,ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
  8. Κάλλης Κωνσταντίνος είπε

    Κατά τ’άλλα, ο Καραμανλής παρουσιάστηκε σαν εθνάρχης.
    Δικαιώνεται ο Πατακός που τον κατηγόρησε ως σοσιαλ(η)στή.

    • Ετεός είπε

      Παττακός … κορυφαίος !!! έτσι είναι οι Έλληνες Ηγέτες.
      Οι προδότες που κατέστρεψαν την Ελλάδα απλά είναι σκύβαλα(κυριολεκτικώς)
  9. Κ. Κωνσταντίνος είπε

    “Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.
    Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;
    Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:
    1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν
    2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
    3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
    4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες
    Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.
    Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.
    Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.
    Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της.
    Έτσι,
    Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν και τα σχολικά εγχειρίδια έλεγαν πως οι συνεργάτες των Ναζί, αυτές οι ιστορικές οικογένειες ήταν πάνω από όλα ………… πατριωτικές.
    http://alfeiospotamos.wordpress.com/2010/03/07/%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BE-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81/
    • Παύλος είπε

      Upgrade to Flash Player 10 for improved playback performance. Upgrade Now or More Info. close
      9,648 LikeAdd toShare Loading…
      Uploaded by MrGYLIPPOS on Apr 10, 2010
      Απόσπασμα από την χθεσινή (Σάββατο 10 Απριλίου 2010) εκπομπή «Άξιον Εστί» του Βασίλη Βασιλικού στην ΕΤ-3: Η Εβραία πανεπιστημιακός Οντέτ Βαρόν – Βασάρ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι υπεύθυνοι για την εξολόθρευση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί ήσαν οι ίδιοι οι δοσίλογοι Εβραίοι, τα συνεργασθέντα με τους Γερμανούς Εβραϊκά Συμβούλια και ιδίως ο Αρχιραββίνος της Θεσσαλονίκης, Κόρετς, που έδωσε τις λίστες με τους Εβραίους στους Χιτλερικούς!!.. (1:30 του βίντεο)
      Επίσης, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητος Θεσσαλονίκης, Σαλτιέλ, ήταν συνεργάτης των Γερμανών!! (0:50 του βίντεο), όπως και ο διαβόητος Εβραίος δοσίλογος Ρεκανάτι (0:29 του βίντεο), που δικάστηκε ως φιλοχιτλερικός μετά τον Πόλεμο!.. Ο θρυλούμενος Ελληνικός Αντισημιτισμός δεν έπαιξε κανέναν ρόλο, λέει η Εβραία Βασάρ στο 3:40 του βίντεο.

  10. ;o παγωτατζής είπε

    He says – — She says..
    Σε 30 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν άτομα πού θα ισχυρίζονται ότι ό ΓρΑΠ ήταν σωτήρας και πάμπολλοι άλλοι που θα τον αναθεματίζουν.Αλλά τότε θα υπάρχουν ώς αποδείξεις τα αρχεία τών video και τα ιστολόγια.
    Οχι ο γραπτός δημοσιογραφικός λόγος όπως τότε….
    Η Αλήθεια όμως θα στέκεται πάντα στα δεδομένα πού αιτιολογούν κάθε απόφαση.
    Και αυτά τά ξέρουν οι βιώσαντες,ερμηνεύοντάς τα ό καθείς όμως, από τήν δική του οπτική και συναισθηματική φόρτιση.
    Ενίοτε Λογική…..ενίοτε.
    Η ιστορία γράφεται όμορφα όταν δεν την έχεις βιώσει
    Καί ακόμα πιό ωραία ,όταν δεν την διαμορφώνεις με τίς αποφάσεις σου…ή τίς επιθυμίες σου
    Υ.Γ 1.Τά ανωτέρω είναι για τίς πηγές πού αναφέρονται στο άρθρο,και για τίς εν πολλοίς άναρθρες-δήθεν πολιτικές- κραυγές πολλών σχολιαστών.
    Υ.Γ 2. Σπάρτακε …..τό σχόλιό σου…..έπιασες τό νόημα…..
  11. Επισκέπτης είπε

    Α ρε λεβεντη Παπαγο μενα σπαθι στο χερι, ολη σου τη ζωη για την ελλαδα (οπως και ο πλαστηρας….)!
    απο τους βαλκανικους, στη μικρα ασια, και αρχιστρατηγος στο επος της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ εναντια στους μακαροναδες
    Απο κει Αντισταση, στο στρατοπεδο του Νταχαου και πισω παλι στραταρχης για να υπηρετησεις την πατριδα να διωξουμε τον ταξικο εχθρο και τους βουλγαρους απο τη μακεδονια.
    για τον καραμανλη τι να λεμε ρε παιδια, τουμπεκι για τα Σεπτεμβριανα, πρωθυπουργος με τις ευλογιες των ΗΠΑ για να σταματησουμε να ασχολουμαστε με την Κυπρο, γεμισε τις πολεις μας αθλιες πολυυκατοικιες, την εκανε στα δυσκολα, εδειξε ποσο αχαριστος ηταν προς το παλατι με το να μην επαναφερει τη Βασιλεια (ξερω ξερω εδω θα διαφωνησουν πολλοι) και ανακηρυχθηκε εθναρχης (η προσφορα του μπροστα σε αυτα τα εγκληματα δεν δικαιολογει τον τιτλο “εθναρχης”)
    • Μνημων είπε

      Αυτοι που θα διαφωνισουν ας υποβαλλουν τα σεβη τους στον Παπουλια αντι να τον βριζουν, ξεχνοντας οτι υπηρξε δις εκλεκτος τους. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ με την πρωτη κατα της επταετιας αντιστασιακη ενεργεια την 13/12/67 αποκληθηκε και χουντικος απο αυτους που ωρκιστηκαν στον προεδρο του Ιωαννιδη Γκιζικη τον επι κεφαλης της χωρας οταν γινοταν το πραξικοπημα της ΚΥΠΡΟΥ. Γνωριζει κανεις να μας πει τι εγινε ο αρχηγος Γ.Ε.Α. Αντωνακος ο Σωματαρχης Γ’Σωματος και ο διοικητης της 20ης τεθωρακισμενης μεραρχιας.Αληθεια αφου το παλατι ηταν με το κεφαλαιο γιατι δεν υποστηριχθηκε απο κανενα μεσον [εφημεριδες].Γιατι δεν του επεττραπη να ερθει σε αμεση επικοινωνια με τον λαο οπως γινεται και με τον τελευταιο κοινοταρχη;γιατι τα διχρωμα ψηφοδελτια;.Και ομως με ολα αυτα με εκλογικα τμηματα χωρις αντιπροσωπους πηρε 31% οπως το μετρησαν. Ποιος απο τους προεδρους θα επαιρνε αυτο το ποσοστο μονος του; Τον τιμουν εστω και σαν Ολυμπιονικη; ενω τιμουν υιοθετημενους στα 20 χρονια τους αλλοδαπους. @ΚΟΡΙΝΝΑ συμφωνω απολυτως με την ψυχολογικη αναλυση που κανεις @ Κ Κωνσταντινε χρειαζονται καποιοι σαν εσενα που ανασυρουν απο τα σεντουκια την ιστορικη αληθεια μπραβο .
  12. Ευμένης είπε

    Καλά κάνατε και ανατρέχετε στα γεγονότα του 1955!
    Όντως ο ΝΕΟΛΟΓΟΣ Πατρών δημοσίευσε το Μνημόνιο και όντως ο Καραμανλής (ο πεθαμένος!) κατεπρόδωσε το Κυπριακό συνεπικουρούμενος από τον Μακάριο!
    Ο μεν έγκριτος ΝΕΟΛΟΓΟΣ Πατρών έκλεισε, χρώσταγε και ο Καραμανλής φρόντισε να τον κλείσουν στερώντας την δυνατότητα πληρωμής των χρεών, ιδρύθηκε όμως η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ μια καθαρά Καραμανλική εφημερίδα.
    Ο Παπάγος ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ από τους Άγγλους. Την δολοφονία του περιγράφει λεπτομερώς ο Γ. Λεονταρίτης στο βιβλίο του “Ο Παπάγοςτο Στέμμα και οι Άγγλοι”, εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: