Powered By Blogger

Σελίδες

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Η τραγωδία: Της πατρίδος πτωχευμένης και παραδομένης αυτοί άδουν για 13ο & 14ο μισθό!

Ίσως το πιο τραγικό από όλα όσα γεγονότα βιώνει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η παράδοση της χώρας στους ξένους υποτίθεται πως γίνεται για να αποφύγουμε την χρεοκοπία, η οποία είναι το μόνο σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποφύγουμε και αυτό θα συμβεί άμεσα!

Η απόφαση που έλαβαν χθες οι Γ.Παπανδρέου, Α.Σαμαράς και Γ.Καρατζαφέρης, θα....
αποδειχθεί «χρεοκοπία μετά παραδόσεως» της χώρας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση πηγαίναμε απλά σε «απλή» χρεοκοπία.

Κάτι που εκτιμούμε ότι θα πρέπει ήδη να τους απασχολεί, είναι το πώς θα επιβιώσουν ως πολιτικό σύστημα (έστω αρνούμενοι να κάνουν εκλογές γιατί με την κατρακύλα που έχουν ξεκινήσει να παίρνουν τα ποσοστά ΝΔ και ΛΑΟΣ, μάλλον δεν θα επιμείνει άλλο για άμεσες εκλογές ο Α.Σαμαράς), αφού πλέον θα τεθεί μετ’επιτάσεως θέμα πολιτικού συστήματος.

Και είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι ενώ οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες, ενώ η Ιστορία της Ελλάδας απαιτούσε μια διαφορετική απάντηση στην ξένη απειλή και εισβολή (γιατί περί απειλής εισβολής πρόκειται), οι ηγέτες της ή τουλάχιστον αυτοί που οι εκλογές του μακρινού (έτη φωτός μακριά) 2009 ανέδειξαν ως ηγέτες, μιλάνε για τον 13ο ή 14ο μισθό σαν να επρόκειτο περί του πιο κρίσιμού θέματος της νεότερης πολιτικής Ιστορίας, τουλάχιστον μετά την Επανάσταση του 1821.

Και να σώζονταν πραγματικά θα είχαν ίσως κάποια δικαιολογία. Αλλά δεν σώζεται: Χάνεται από τις συνολικές μειώσεις μισθών σε ετήσια βάση και μας παίρνουν και ακόμα περισσότερα από την φορολογία!

Η χρεοκοπία λοιπόν, ή αλλιώς «πιστωτικός γεγονός», θα έρθει ως εξής: Οι ιδιώτες πιστωτές, μετά τις απειλές βασικά της ΕΕ και της ΕΚΤ (αφού το ΔΝΤ κράτησε συγκρατημένη στάση) ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και θα χάσουν τα λεφτά τους, αν αυτοί δεν δεχθούν μεγαλύτερο «κούρεμα», με μικρότερο επιτόκιο, αποδέχθηκαν τη μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού της χώρας από το 4,25% στο 3,75%.

Σημειώνουμε: Πρακτικά όλοι οι ξένοι που συμμετέχουν στο κούρεμα έχουν πάρει πίσω τα λεφτά που μας έχουν δανείσει, μία, δύο ίσως και τρεις φορές ο καθένας, πουλώντας τα συμβόλαια και αξιοποιώντας του τόκους τους!

Εν πάση περιπτώσει οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν ένα κούρεμα περί το 70% αντί του 50% αλλά επιμένουν ότι αν δεν περιλάβει η απομείωση του χρέους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος ομολογιούχος αυτήν τη στιγμή, δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η κίνηση.

Η ΕΚΤ αρνείται και για τον λόγο αυτό πολλοί ιδιώτες «έχουν κάνει πίσω» και δεν θα συμμετάσχουν στο κούρεμα. Εδώ βρίσκεται η μόνη ελπίδα να γλιτώσουμε την ολική χρεοκοπία (αν και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν ξέρουμε αν πρέπει να μιλάμε για "ελπίδα" ή "κατάρα"): Να δεχθεί η ΕΚΤ το Δ.Σ. της οποία είναι τώρα διχασμένο, να συμμετάσχουν τα δικά της ομόλογα στο κούρεμα.

Αν δεν συμβεί αυτό, την επομένη του κουρέματος, δηλαδή σε 20 ημέρες περίπου, αυτό το ποσοστό των ιδιωτών που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI, που θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 40% (κάποιοι μιλάνε και για 50% αρνήσεις) θα αντιμετωπίσουν την εισαγωγή και ενεργοποίηση των λεγόμενων CAC's (ρήτρες συλλογικής δράσης), με τις οποίες θα υποχρεωθεί η μειοψηφία των «αρνητών» του «κουρέματος» να το αποδεχθεί. Το λεγόμενο «αναγκαστικό κούρεμα».

Η ενεργοποίηση των CAC's, όμως, θα χαρακτηρισθεί πιστωτικό γεγονός και η ISDA, ο διεθνής φορέας της αγοράς παραγώγων, θα ζητήσει την πληρωμή των CDS, δηλαδή των συμβολαίων ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας.

Παραδόξως αυτό δεν ενοχλεί καθόλου την Ευρώπη που εκεί θέλει να φτάσει πλέον την χώρα: Στην ολική πτώχευση. Και επιβίωσή της με το σωληνάκι. Εκεί θα ελέγξει απόλυτα και σε βαθμό ανάληψης της εκτελεστικής εξουσίας της Ελλάδα. Έτσι ή αλλιώς το καθαρό ποσό που θα πληρωθεί από τα ελληνικά CDS είναι μόνο 3 δισ. ευρώ και η ενεργοποίηση των συμβολαίων επιδιώκεται από τις τράπεζες, ώστε να διατηρήσουν την αξία τους ως εργαλεία προστασίας των επενδυτών από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να μην καταρρεύσει η σχετική αγορά.

Η ενεργοποίηση των CDS, λοιπόν, δεν απασχολεί καθόλου την τρόϊκα. «Ίσως είναι αναγκαία, αν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων δεν συμμετάσχουν στο PSI», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρκο Μπούτι, ιταλός επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπλοφάρει; Ίσως, αλλά το τραγικό είναι ότι μπλοφάρει με την ζωή ενός ολόκληρου κράτους.

Το πιστωτικό γεγονός, ένας παγκόσμιος («Τειρεσίας»), σε συνδυασμό με την οικονομική καταστροφή που θα βιώνει και θα βιώσει σε πολύ πιο έντονο βαθμό η χώρα τα επόμενα χρόνια, θα «πνίξει» την χώρα. Μαζί με την χώρα θα πνιγεί βέβαια και το νυν πολιτικό κατεστημένο (δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός από τους νυν πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που δέχθηκαν αυτή την «λύση»).

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςFeb 6, 2012 09:35 AM
    Κανένας

    Θα καταργηθούν και ο 13ος μισθός και ο 14ος. Και αυτά τα έχουν εντάξει εντέχνως μέσα στο μεσοπρόθεσμο. Να ξυπνάμε σιγά-σιγά. Θέατρο είναι αυτό που κάνουν. Μας κοροϊδεύουν.
    Απάντηση
  2. ΑνώνυμοςFeb 6, 2012 09:35 AM
    ΨΕΥΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΦΑΛΙΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Η ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: