Powered By Blogger

Σελίδες

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Ούτε μισθό δεν έπαιρνε…

Από όλες τις πόλεις της πατρίδας, η Κέρκυρα ήταν εκείνη που είχε την τιμή να «φιλοξενήσει» τη γέννηση του πιθανότατα μεγαλύτερου σύγχρονου Έλληνα πολιτικού. Και όταν λέμε «σύγχρονου», προσδιορίζουμε ως «παλαιά Ελλάδα» την Αρχαία Αθήνα. Εκείνη που προσέφερε στην ανθρωπότητα τη Δημοκρατία και τον Χρυσό Αιώνα, προτού ο λοιμός σκοτώσει τον Περικλή, και οι Σπαρτιάτες καταστρέψουν την Αθήνα του φωτός και του πολιτισμού.

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1776, στην Κέρκυρα που βρέχεται από τα χρωματιστά νερά του Ιονίου, γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εκείνος που.....
έμελλε να γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το οποίο προέκυψε από την Επανάσταση, ε, συγνώμη… από την αχαριστία μας προς τους φιλεύσπλαχνους «δημοκράτες» και «ανθρωπιστές» της Υψηλής Πύλης, όπως μαθαίνουμε εσχάτως από τον ΣΚΑΪ.

Ο Καποδίστριας ήταν μάλλον ο πρώτος, και σίγουρα ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός ηγέτης, που έδωσε στη χώρα τα πάντα. Και ανταμείφθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά. Η Ιστορία τον έχει καταγράψει ως τον μόνο ισοϋψή του Μέτερνιχ, δηλαδή του «πατερούλη» της διπλωματίας, που επέβαλε ένα πέπλο σκοταδισμού στην Ευρώπη, την εποχή της παντοδυναμίας του.

Ο Κυβερνήτης υπήρξε ακόμη ο μόνος «εκ μεταγραφής» συνεργάτης του Τσάρου, που του έγινε απαραίτητος. Σε ποιόν, στον ηγέτη της χώρας στα εδάφη της οποίας ηττήθηκαν ο Μεγάλος Ναπολέων και ο ναζισμός.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας τα έβαλε με τα κακώς κείμενα της Ελλάδας, και τις εθνικές στρεβλώσεις των Ελλήνων. Προσπάθησε να φτιάξει κράτος, και όχι τσιφλίκι των κατά τόπους ισχυρών. Δεν δέχτηκε να εισπράττει μισθό, για την κορυφαία θέση την οποία κατέλαβε. Τη δε περιουσία του, τη διέθεσε ολόκληρη για τις ανάγκες του Αγώνα. Όχι μόνο δηλαδή δεν πληρώθηκε για την προσφορά του, αλλά και «έφυγε» φτωχός.

Οι ιστορικές αφηγήσεις και αξιολογήσεις ποικίλουν. Όπως και τα περιστατικά που έχει μεταφέρει από εποχή σε εποχή και από γενιά σε γενιά, η λαϊκή παράδοση, περίπου ως αστικό μύθο. Ξεχωρίζουν δυο στιγμές: Η απόγνωση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Και η απόγνωση του ίδιου του Καποδίστρια, όταν αναρωτιόταν στα γραπτά του… «γιατί τόση μοναξιά». Και εννοούσε ότι δεν βρήκε κανέναν άλλο πρόθυμο να δώσει στην πατρίδα, χωρίς να περιμένει να εισπράξει. Και μάλιστα με τόκο…

statesmen.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς με αρχίδια. εμείς δυστυχώς έχουμε αρχίδια πολιτικούς.

Ανώνυμος είπε...

Μικροί αδυναμοι νιώθουμε μπροστα στον Γίγαντα Καποδίστρια.
Ενας τέτοιος χρειαζεται τώρα για να σώσει την Ελλάδα.
Αλλά αυτοί δεν υπάρχουν πια γιατί καποιοι άλλοι φρόντισαν να τους δολοφονήσουν

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι ρε Καποδίστρια κορόϊδο να δεις Τσοχατζόπουλο, Λαλίώτη, Μαντέλη, Τσουηκάτο, Σημίτη και λοιπά λαμόγια να σου δείξουν πως γίνεται το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

ο Μεγας Καποδιστριας:"δεν βρήκε κανέναν άλλο πρόθυμο να δώσει στην πατρίδα, χωρίς να περιμένει να εισπράξει.Και μάλιστα με τόκο…"
Τον σκοτωσαν κι απο πανω...
Αντε γαμηθειτε κωλονεοελληνες

Ανώνυμος είπε...

Τον δολοφόνησαν, όμως, Έλληνες! Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν! Και σήμερα το ίδιο θα κάναμε!

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες δηλώνουν και οι μασόνοι.

Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για ηγέτες και ας ξυπνήσει ο καθένας τον γίγαντα που κοιμάται μέσα του.

Όταν θέλεις κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν συνομωτεί για να γίνει πραγματικότητα. Έκαστος εξ ημών, θεός εν υπνώσει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη σαχλαμάρα του Κοέλο βαρέθηκα να τη βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

εκαστος εξ υμων,μαλακας εν ξαπλωσει !!

Ανώνυμος είπε...

1.58 μάλλον επειδή είσαι πολύ άπειρος από ζωή. Ή αυτό, ή ανεπίδεκτη μαθήσεως μη-εξελληνίσιμη κρεατόμαζα και ο Ελληνισμός θα πορευτεί χωρίς εσένα.

Μαζεστίξ είπε...

Κωλονεοέλληνες... τι να πει κανείς;
Δε θέλουμε Καποδίστριες. Κανένα Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Παπαδόπουλο... μονο για τέτοιους είμαστε.
Μπράβο μας!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ!! ΒΡΕ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΣΩ???
ΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ!! ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!

ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ! ΒΟΙΔΙΑ!!

ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΤΟ ΙΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ!!
ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ "ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΡΝΗ".

Ανώνυμος είπε...

και συνεχίζω:
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΤΖΕΦΡΥ) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Π Ρ Ο Δ Ο Τ Ε Σ

και η τιμωρία είναι μόνο μία και γι΄αυτούς που έχουν πεθάνει θα φροντίσει ο ύψιστος.

Ανώνυμος είπε...

Ο τοπος χρειαζεται πολιτες με αρχιδια,αλλα δυστυχος εμεις ειμασται ολοι αρχιδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: