Διατροφική κρίση και αναταρραχές στην Αίγυπτο
Η εξέγερση στην Αίγυπτο συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Γίνεται λόγος για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης όμως από το κάδρο λείπουν κάποια στοιχεία για την κατάσταση των υδάτων,των τροφίμων και της ενέργειας στην Αίγυπτο, δηλ. για τις τρεις βασικές ανάγκες κάθε ανθρώπου. Πρόσφατα η αιγυπτιακή κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη. Πραγματικά κρίσιμη.
Θα επικεντρωθώ κυρίως στα τρόφιμα, δεδομένου ότι ο κόσμος βιώνει μια κρίση τροφίμων. Κατά τα λοιπά, η Αίγυπτος έχει ένα έλλειμμα νερού της τάξης του 20%. Αυτό σημαίνει ότι αδειάζει το νερό της υδροφόρου λεκάνης γρηγορότερα απ’ ότι γεμίζει καθιστώντας μακροπρόθεσμα την κατάσταση μη βιώσιμη. Παρόλα αυτά ο κόμπος δεν έχει φτάσει ακόμα στο χτένι.
Όσο για την ενέργεια, σε μια εποχή που δεν είναι και τόσο μακριά, η Αίγυπτος ήταν μια μέτρια εξαγωγέας πετρελαίου. Η παραγωγή μειώθηκε το 2010-11 καθιστώντας την Αίγυπτο, από εξαγωγέα, εισαγωγέα πετρελαίου. Αλλά το ουσιώδες πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Οι τιμές των τροφίμων έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα Εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν κατά την κρίση του 2007-08 . Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είναι μεγάλοι εισαγωγές σιτηρών.
Όσο περισσότερο φτωχή είναι μια χώρα , τόσο μεγαλύτερη είναι το μερίδιο του κατά κεφαλήν εισοδήματος που προορίζεται για την αγορά τροφίμων καθιστώντας μικρότερο το περιθώριο ελιγμών όταν οι τιμές αυξάνοντα. Ως εκ τούτου πιέζονται οι υπόλοιπες μορφές κατανάλωσης. Η Αίγυπτος έχει ένα μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (στοιχεία 2006) της τάξης των 1062$.
Η Αίγυπτος, η μικρή Αίγυπτος (συγκριτικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό βεβαίως) των 84 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού όλου του κόσμου, όπως φαίνεται στον πίνακα που είναι η βάση δεδομένων του FAO, της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την “Τρόφιμα και τη Γεωργία”.
Συνεπώς τα απαραίτητα για την σύτιση προέρχονται από το εξωτερικό, και η τιμή τους είναι εκτεθειμένη στο μεταβαλλόμενο κλίμα της διεθνούς αγοράς. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την καταιγίδα.
Μετά από το σιτάρι, η Αίγυπτος εισάγει μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, σόγιας, ζάχαρης, φασόλια, φυτικά έλαια κ.α. Προσπαθήστε να φανταστείτε να αγοράζεται όλα αυτά σε μια διεθνή αγορά σε ιστορικά ύψη με εισόδημα λίγο πάνω από τα 1000$ ετησίως.
Δεν τίθεται βεβαίως θέμα αμφισβήτησης του ότι οι Αιγύπτιοι αγωνίζονται για τα ιδανικά τους, την δημοκρατία, την ελευθερία, την δικαιοσύνη και ούτω καθεξής. Πρέπει όμως να τονιστούν οι λόγοι για τους οποίους η κατάσταση εξερράγη τη δεδομένη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου