Powered By Blogger

Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δε ζητούν αποδείξεις !

Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εισέρχεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.
Ερχονται πρόστιμα για τους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις. Το ΣΔΟΕ θα επιβάλει πρόστιμο 100 ευρώ σε κάθε καταναλωτή που θα συλλαμβάνεται να μη ζητά απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποιεί.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει κίνητρα στους φορολογουμένους να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους την κάρτα αποδείξεων, ενώ στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Με τις κινήσεις αυτές, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναθερμάνει το κίνημα των αποδείξεων το οποίο έχει ατονίσει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εισέρχεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσουν οι «Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών» που αντικαθιστούν τον ΚΒΣ. Με τις αλλαγές που προωθούνται και σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία τη μη απόρριψη των βιβλίων, τη μείωση ή κατάργηση προστίμων για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης».
Οι παραβάτες που θα πληρώνουν τα πρόστιμα θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση συμβιβασμού, το ίδιο πρόστιμο μειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωμή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις.
Το νέο ποινολόγιο για τις φορολογικές παραβάσεις που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
  • Επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων, ιδιωτών – καταναλωτών, για τα οποία διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια προληπτικού φορολογικού ελέγχου είτε σε επαγγελματική εγκατάσταση επιτηδευματία είτε εκτός αυτής ότι δεν απαίτησαν ή δεν αποδέχθηκαν ή αποδέχθηκαν ανακριβή φορολογικά στοιχεία αξίας για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μη έκδοση, τη μη εμπρόθεσμη ή την ανακριβή έκδοση στοιχείου από τον επιτηδευματία. Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, με έκπτωση 50%.
  • Πόιντ σύστεμ: Καθιερώνεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των προστίμων με την εφαρμογή δύο βάσεων υπολογισμού, συντελεστές βαρύτητας, πολλαπλότητας και υποτροπής και ανώτατα όρια (οροφές). Οι παραβάσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, γενικές και αυτοτελείς.
  • Μη έκδοση στοιχείων: Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής ή δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.
  • Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%
  • Πλαστά – εικονικά: Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, η νόθευση αυτών, καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, συνιστά ιδιάζουσα φορολογική παράβαση και επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρισης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ.
Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.
Επιτηδευματίες
Επιστροφή 30% σε όσους πληρώνουν συνολικά τα πρόστιμα
Οι φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν το σύνολο των προστίμων θα επιβραβεύονται. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται το 30% του ποσού που έχει καταβληθεί ως επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας του επιτηδευματία κατά τη διαχειριστική περίοδο επιβολής του προστίμου και των δύο επόμενων αυτής, εφόσον πρόκειται για ενεργό επιχείρηση που δεν τελεί σε ουσιαστική ή τυπική αδράνεια. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται με βάση τις πράξεις επιβολής προστίμου ή μετά από διοικητικό ή δικαστικό συμβιβασμό, καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ παρέχεται έκπτωση 60%. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και το πλήθος αυτών και άλλες τυπικές παραβάσεις όπως έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, αντί θεωρημένων, εφόσον έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
posted by RYaN

Δεν υπάρχουν σχόλια: