Powered By Blogger

Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Το μπράβο του Spiegel στον Παπανδρέου

Μαρίνα Κουτσούμπα

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει ανάψει φωτιές, το γερμανικό περιοδικό Spiegel έρχεται να δώσει συγχαρητήρια στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σε άρθρο του Sven Böll με τίτλο "Μπράβο κύριε Παπανδρέου" σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να...
αποφασίσει για κάτι ο ελληνικός λαός που "χτυπιέται" αλύπητα όσο καμία άλλη αναπτυγμένη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
"Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους, τι θα γίνει με εκείνους, και με τη χώρα τους, κάτι που δεν είχαν μέχρι σήμερα.
Το τελευταίο διάστημα υφίστανται τον ξένο ζυγό. Οι ξένοι αποφασίζουν για εκείνους και έχουν απολέσει την εθνική κυριαρχία τους.
Η κίνηση του Παπανδρέου μοιάζει σαν κίνηση απελπισίας που κινείται σύμφωνα με την αρχή "αυτοκτονία από το φόβο του θανάτου", παρατηρεί.
Υποθέτει ότι θα μπορούσε το ερώτημα να είναι αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι. Ακόμα αν θέλουν να πληρώνονται με ευρώ ή δραχμή. Ο μεγάλος φόβος, όπως σημειώνεται, είναι αν η Ελλάδα θα πει αντίο στο ευρώ και αν θα ακολουθήσει η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Εκτιμά ακόμα ότι με λίγη τύχη θα παραμείνει σε ισχύ μία βορειοευρωπαϊκή Ευρωζώνη. Αυτός ο κίνδυνος παραμένει, εάν οι Έλληνες πουν "όχι", αλλά η απόφασή του Παπανδρέου είναι σωστή, επισημαίνει.
Τρεις λόγοι για το δημοψήφισμα
* Καταρχήν έχει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες χρειάζεται νομιμοποίηση, αλλιώς θα αυξηθεί η κοινωνική αναταραχή. Τα μέτρα είναι τόσο επίπονα που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά.
* Κατά δεύτερον η ελληνική αντιπολίτευση αποτελεί εμπόδιο. Δεν έχει κατανοήσει ότι η χώρα έχει τόσο σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση με κομματικά συμφέροντα. Μέσω ενός δημοψηφίσματος, μπορεί να πειστεί και η αντιπολίτευση και να κοιτάξει το μέλλον του τόπου.
* Κατά τρίτον η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο. Όλοι απεργούν, όλοι έχουν πληγεί από την οικονομική πολιτική. Αν όμως και αυτοί που εργάζονται, δεν έχουν πλέον δουλειά και χρήματα, τότε θα καταλάβουν ότι η λύση είναι νέα μέτρα για τα οποία πρέπει να συναινέσουν όλοι. Κανείς δεν θα απεργεί πλέον, γιατί δεν θα υπάρχει άλλη λύση.
Έως ότου διενεργηθεί το δημοψήφισμα, ο Sven Böll επισημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν δύο εναλλακτικές. "Σκληρά μέτρα εντός του ευρώ ή κατάρρευση και επιστροφή στη δραχμή. Δεν υπάρχει κόλαση ή παράδεισος. Και οι δύο λύσεις είναι σκληρές και επίπονες.
Με την επιστροφή στη δραχμή οι καταθέσεις δεν θα έχουν αξία. Όλα τα χρέη θα είναι σε δραχμές, θα υπάρξει αδυναμία πληρωμών και χρεοκοπία.
Ό,τι και να αποφασίσουν οι Έλληνες θα είναι δική τους απόφαση, για την οποία θα κατηγορούν ή όχι τον εαυτό τους και όχι την κυβέρνηση", παρατηρεί.

http://news247.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γερμανοι Γαπ και οι περισσοτεροι ξενοι νομιζουν οτι ο λαος θα κατσει φρονιμα 3 μηνες μεχρι το δηθεν δημοψηφισμα για να ολοκληρωσουν τη δουλεια...(παραδοση της χωρας -πληρες ξεπουλημα) χε χε χε δεν γνωριζουν με ποιο λαο εχουν να κανουν...
Ανώνυμος είπε...

Καλά τώρα θυμήθηκε ο αρθρογράφος την αναγακιότητα του δημοψηφίσματος;

Ας μας επαναφέρουν οι Γερμανοί στην προτέρα, προ των περικοπών, φοροεπιδρομών και χαρατσιών, κατάσταση και τότε ας κάνουμε και δημοψήφισμα. Τι νόημα έχει το δημοψήφισμα σε κάποιον που είναι ήδη εξαθλιωμένος;

Δηλαδή καλούμαστε να δώσουμε νομιμοποίηση στην ίδια μας την καταστροφή; Υπάρχει έστω κι ένας που είναι τόσο ηλίθιος, εκτός από τα συνήθη κομματόσκυλα και τους κολαούζους των ξένων πρεσβειών;
Ανώνυμος είπε...

ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ ΓΑΠ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΥΠΑΛΙΛΑΚΟΣ ΤΟΥΣ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: