Powered By Blogger

Σελίδες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Καταστατικό ΠΑΣΟΚ Άρθρο 9 Λογοδοσία – Ανάκληση

Καταστατικό ΠΑΣΟΚ (αντιγραφή)

1. Η λογοδοσία είναι βασική αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας του Κινήματος και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση όλων όσων αναλαμβάνουν αρμοδιότητες κατόπιν διορισμού ή εκλογής είτε στο Κίνημα, είτε σε αντιπροσωπευτικά όργανα ή το Κράτος.

2. Όλα τα αιρετά όργανα λογοδοτούν τακτικά μία φορά το χρόνο στα σώματα που τα εξέλεξαν και έκτακτα όταν το ζητήσουν τα ίδια τα όργανα με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους. Οι Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές λογοδοτούν στα Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια αντίστοιχα.

3. Υποχρέωση για λογοδοσία στα κεντρικά και αποκεντρωμένα όργανα έχουν τα μέλη που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, καθώς και στις διοικήσεις μαζικών χώρων με την ιδιότητά τους ως μελών των αντίστοιχων οργάνων του Κινήματος.

4. Η λογοδοσία των οργάνων αναφέρεται στην εφαρμογή των αποφάσεων των συνεδρίων και των κεντρικών οργάνων, στη στρατηγική, στο πρόγραμμα, στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία των οργανώσεων, στην τήρηση και εφαρμογή στην πράξη του Καταστατικού, του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας και των Κανονισμών, στις πρακτικές και τα πολιτικά αποτελέσματα.

5. Η διαδικασία λογοδοσίας περιλαμβάνει την έκθεση αξιολόγησης των λογοδοτούντων οργάνων που συντάσσεται με την υποστήριξη της ΕΚΑΠ, της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και τη συνδρομή του Συνηγόρου, από τον οποίο υποβάλλεται προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

6. Όλα τα αιρετά όργανα μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν. Η ανάκληση γίνεται για συγκεκριμένους λόγους που θα προσδιορίζονται ειδικά, μετά από αιτιολογημένη γνώμη και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών.

7. Η απόφαση ανάκλησης για τα άμεσα εκλεγμένα όργανα λαμβάνεται από το ½ + 1 του αριθμού των μελών και φίλων που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής τους.

8. Οι διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και ανάκλησης ρυθμίζονται από Κανονισμό, τον οποίο εισηγούνται η ΕΚΑΠ και ο Συνήγορος.

Rate This
Quantcast

Αφήστε σχόλιο ή trackback: Trackback URL

Δεν υπάρχουν σχόλια: