Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011
Χώρα των ανατελλόντων... πρωθυπουργών!
Τον... τέταρτο (!) πρωθυπουργό τους μέσα σε δύο χρόνια θα αποκτήσουν σήμερα οι γιαπωνέζοι, καθώς οι βουλευτές και γερουσιαστές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (ΔΚΙ) θα εκλέξουν νέο αρχηγό του κόμματός τους για να αντικαταστήσει τον επισήμως παραιτηθέντα την Παρασκευή πρόεδρο του ΔΚΙ και πρωθυπουργό Ναότο Καν. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου του 2009, κυβερνούσε ο Τάρο Ασο του δεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ), το οποίο έχει προσκολληθεί σαν πολιτική βδέλλα στην εξουσία της Ιαπωνίας και την απομυζούσε αδιαλείπτως επί... 54 (!!!) χρόνια, με ένα και μοναδικό διάλειμμα μικρότερο του ενός έτους.
Το κεντρώο, με κάποια κεντροαριστερά στοιχεία, Δημοκρατικό Κόμμα εκμεταλλεύθηκε την οικονομική κρίση και σάρωσε στις εκλογές του 2009. Εκτοτε όμως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ξαναφέρει παντοδύναμη στην εξουσία την ιαπωνική Δεξιά. Αυτός που θα εκλεγεί σήμερα θα είναι ο... .....
τρίτος πρωθυπουργός του ΔΚΙ μέσα στη διετία!
Ο πρώτος κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιουκίο Χατογιάμα, άντεξε μόλις 9 μήνες! Παρέβη τη θεμελιώδη προεκλογική του υπόσχεση να κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα, η οποία παραμένει εκεί ως σύμβολο εθνικής ταπείνωσης των Ιαπώνων για να υπενθυμίζει διαρκώς την ήττα τους από τις ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 66 χρόνια. Υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και στα διαπλεκόμενα με τις ΗΠΑ ιαπωνικά συμφέροντα, απογοητεύοντας πλήρως τους οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος. Η δημοτικότητά του κατέρρευσε και οδηγήθηκε ταχύτατα σε απαξιωτική παραίτηση.
Τον αντικατέστησε ο Ναότο Καν. Αυτός ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2010. Αποδείχθηκε παντελώς ανίκανος πολιτικά. Λίγες εβδομάδες μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία και ακριβώς πριν από τις εκλογές για τη Γερουσία δήλωσε δημοσίως ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση των Ιαπώνων για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος. Οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν μαζικά το ΔΚΙ, το οποίο έχασε έτσι την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, καθιστώντας αδύνατο πλέον το πέρασμα σημαντικών νόμων χωρίς συμβιβασμό με τη Δεξιά.
Τον εφιαλτικό Μάρτιο του 2011 ήρθαν οι τρομεροί σεισμοί, το τερατώδες τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα για να αποτελειώσουν τον Καν, ο οποίος, πέραν της κραυγαλέας ανεπάρκειας που έδειξε στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, υπονομεύθηκε και από το πυρηνικό λόμπι της χώρας του, καθώς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απεξάρτησης της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια.
Θα είχε μάλιστα ανατραπεί ο Καν πιθανότατα στις 11 Μαρτίου, καθώς στο κοινοβούλιο υπήρχε συζήτηση για το πολιτικό του μέλλον, αλλά ο Εγκέλαδος και το τσουνάμι που χτύπησαν την ημέρα εκείνη ματαίωσαν προσωρινά την ανατροπή του πρωθυπουργού.
Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ο Ναότο Καν αντιμετώπισε την άμεση απειλή "παλατιανού πραξικοπήματος" στην Κάτω Βουλή. Δεκάδες βουλευτές του ΔΚΙ ελεγχόμενοι από τον πανίσχυρο "νονό" του κόμματος Ισίρο Οζάουα απείλησαν ευθέως τον πρωθυπουργό ότι θα ψήφιζαν από κοινού με τη δεξιά αντιπολίτευση... μομφή εναντίον του και θα τον καθαιρούσαν, αν δεν παραιτούνταν ο ίδιος! Οντως ο Ναότο Καν τη γλίτωσε για μερικές εβδομάδες υποσχόμενος ότι θα υπέβαλλε την παραίτησή του μόλις ψηφίζονταν κάποια νομοσχέδια που θεωρούσε απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα περιοχής. Τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν την Παρασκευή και ο Καν τήρησε την υπόσχεσή του, μην έχοντας άλλωστε και άλλη επιλογή.
Αυτοί που είναι υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν είναι ο ένας χειρότερος από τον άλλον: διαπλεκόμενοι, μετριότατων ή ανύπαρκτων ικανοτήτων, φιλοαμερικανοί, ανήκουν όλοι τους στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Το ΔΚΙ έχει ήδη σπαταλήσει τη μισή θητεία του ασκώντας πολιτική που αποκαρδίωσε τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους του. Οσο περνάει ο καιρός θεωρείται όλο και πιο απίθανο ότι θα προλάβει πλέον να αντιστρέψει το κλίμα πριν από τις εκλογές που θα γίνουν το αργότερο σε δύο χρόνια.
ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Με την υποβάθμιση το γεν... ανέβηκε!
Γελοιοποίησε τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης η Ιαπωνία. Την Τετάρτη η Moody's υποβάθμισε την ιαπωνική οικονομία για πρώτη φορά από το 2002 στο επίπεδο Αα3 (το τέταρτο καλύτερο). Αποτέλεσμα; Αντί για την καταστροφή, το γεν εκτινάχθηκε σε... επίπεδα - ρεκόρ έναντι του δολαρίου! Οσο για το δημόσιο χρέος, τα 10ετή γιαπωνέζικα ομόλογα υπέστησαν αύξηση επιτοκίου κατά... 0,02%, που μάλιστα αποδείχθηκε κι αυτή διάρκειας λίγων ωρών (!), καθώς ανέβηκε αρχικά το επιτόκιο στο 1,03% και στη συνέχεια έπεσε στο 1,01%, όπως προηγουμένως. Η Ιαπωνία δηλαδή δανείζεται με το μισό επιτόκιο από εκείνο της Γερμανίας, η οποία έχει αξιολόγηση τέσσερις βαθμίδες ανώτερη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου